Jelenlegi hely

Megkezdődött a női szerepek rendszerváltása - Lezárult a Terézanyu pályázat

Anya csak egy van. Anya-lánya kapcsolat sokféle. Idén is közel 400 nő osztotta meg személyes történeteit az anya-lánya kapcsolat színéről és  fonákjáról. 

 A  pályázat kiírói Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt., akik már a felhívásban sem anyák napi köszöntőket  vártak, ezúttal is izgalmas tabutémára éreztek rá: a feltétlen anyai szeretet és elfogadás nem  magától értetődő,  hiányáról beszélni nagy bátorságot kíván. Felnőtt a nők egy új generációja, amely különböző szerepeiben, társként, anyaként, dolgozó nőként olyan tudatossággal alakítja a sorsát, amelyre az elmúlt évtizedekben alig  volt példa. A díjazott és kiemelt pályázatokban a szigorú és érzelmeiket elfojtó anyák, a boldogtalan mártírok, a  szenvedélybetegek vagy a családon belüli erőszak elkövetői és áldozatai éppúgy megjelennek, mint az  ugyancsak sokat megélt, de ma már harmonikus kapcsolatokban élők. A negyedik alkalommal meghirdetett  Terézanyu pályázatban idén 8 kategóriában hirdettek győztest, összesen csaknem félmillió forint értékű díjat odaítélve.

„Az idei témánk az eddigi legnehezebbnek bizonyult. Kiderült, hogy az anya-lánya kapcsolattal nem is darázs, hanem inkább tűzfészekbe nyúltunk. Rengeteg olyan történet érkezett, amelyben a legszégyenteljesebbnek vélt családi titkokról, tabukról vallanak a nők tiszteletet ébresztő nyíltsággal. Történeteikből kiderül, micsoda traumákat vagyunk képesek túlélni,  feldolgozni és hogy a gyermekkorban szerzett sérülések felnőttként igenis begyógyíthatók, a családi szokások, minták megváltoztathatók. Szerzőink  kivételes tudatossággal fordítani tudtak sorsukon, és egyben a következő generáció sorsán is, mindent megtesznek azért, hogy lányaik, gyerekeik megkapják azt, amit sokan nélkülözni kényszerültek: a meghitt és elfogadó szülői kapcsolatot. Felnőtt a nőknek egy új generációja, amely különböző szerepeiben, társként, anyaként, dolgozó nőként olyan tudatossággal alakítja a sorsát, amelyre az elmúlt évtizedekben alig volt példa. Megkezdődött a női szerepek rendszerváltása” - mondta el június 5-i díjátadón Rácz Zsuzsa.

Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus a beérkezett pályázatokat tanulmányozva hangsúlyozta: "A pályaműveket olvasva fel kell ismernünk, hogy a kor, amely elvárta a tiszta otthont, rendes házat a három műszak és a túlteljesített norma mellett, anélkül, hogy ehhez bármilyen technikai, jogi vagy lelki segítséget adott volna a nőknek, és amelynek sürgető és nyomasztó jelszavait jobbára férfiak fogalmazták, társadalompolitikájában a legnagyobb nyugalommal hagyta figyelmen kívül a nők valós és saját igényeit.  A kétely új társadalmi jelenségként van jelen, mint ahogy a kérdezés kultúrájának fejlődése is üde színfolt a megmondó magyar társadalomban. A valódi felnőtté válás igénye és reménye hallatszik ki a szövegekből: panasz helyett önállóság, döntés, cselekvés, felelősségvállalás saját tetteinkért. Márpedig a hagyományosan passzivitásra szocializált nőknek ehhez nem kis bátorság kell: „Nekivágok merész terveknek, s nem vág földhöz, ha nem az sül ki belőle, amit elképzeltem.” Ez szintén egy kultúraváltó mozzanat: a fejlett nyugati világban a próbálkozást is elismerik, míg nálunk még mindig szájat biggyesztünk, ha valaki csak második."

A Rácz Zsuzsa írónő által alapított Terézanyu Klub és a Richter Gedeon Nyrt. közös pályázatának zsűrijében  Akovács Éva, a Nők Lapja Psziché főszerkesztője; Almási Kitti klinikai szakpszichológus; Bartos Enikő, a Meselovagok-könyvek szerzője és egyben a 2011-es Richter Aranyanyu Díj pedagógus kategóriájának díjazottja; Dobó Kata színésznő; Jordán Adél színésznő és édesanyja, Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő (akik a mostani felhívás arcai is voltak) és Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője foglaltak helyet.

Beke Zsuzsa utalt azokra a szerzőkre, akik magukat a nem tervezett és nem várt gyerekek közé sorolva, megrázóan emlékeztek vissza gyerekkorukra, melyben magukat tehernek és büntetésnek érezték. A kommunikációs vezető szerint  a Richter mint világcég felelőssége többek között éppen abban áll, hogy őszinte, nyílt kommunikációra bátorítva a nőket, segítse tudatos és felelős döntéseiket. „Célunk, hogy a család nő tagjai, sokszor nehéz örökségeiket letéve, a bizalomra és intimitásra épülő párbeszéddel kezdjék el építeni a generációk - nagymamák, anyák és lányaik - közti hidat, különösen ha családtervezésről, gyermekvállalásról vagy éppen súlyos betegségekről van szó” – fogalmazott.

A beérkezett pályázatok az anya-lánya kapcsolatokra jellemző minden nagy tabutémát felvonultatják. Érkeztek levél-és napló részletek, még köztünk élő és már elhunyt anyákhoz intézett vallomások, megbocsájtó, megbékélő szavakkal. A leggyakoribb tabutémák alapján idén 8 kategóriában osztott díjat a zsűri. A díjazott írások szinte mindegyikében közös elem, hogy bármilyen nehéz helyzeten mentek is keresztül szerzőik, valamennyien hisznek abban, hogy saját kezükben van a sorsuk és felnőttként vannak választási lehetőségeik.

“Ezt a történetet meg kell írni. Minden történetet meg kell írni.” - idézet a  fődíjas Kucsinka Gabriella történetének prológusából. Írása a saját érzéseit végletekig elfojtó, az üvegeket a vasalnivalók közé dugó, zugivó édesanya és az alkoholista szülőt előbb megmenteni akaró, majd később már felelősen támogató lány kapcsolatáról szól. A második helyezést elért, három lánnyal megözvegyülő Bibók Bea vallomása fájdalmasan szépen gyűjti az erőt régen látott édesanyjával való újbóli kapcsolatfelvételhez. A harmadik díjjal honorált Sudár Györgyi szinte filmszerűen pergő képkockáin keresztül egy szenvedélyes és rajongásig szeretett, de mégiscsak magának való anyának fejezi ki háláját, miközben maga egy egészen másfajta nevelési út mellett dönt: “Köszönöm, és engedd meg, hogy a lányommal én egész másképp csináljam.”

A Richter Gedeon Nyrt. különdíjasaként kiemelt Somogyi Angéla édesanyjához szóló története is erőt és tudatosságot sugall, írása így fejeződik be: “Az erő itt van bennem, hogy megvalósítsam, amit szeretnék. Megtalálom bármi áron az álmomat. Megtalálom érted is. A te anyádért. Az ő anyjáért. A húgodért. Az egész családunkért. A nőkért.”

Az idén először díjazott Csendtörő kategóriában a családon belüli erőszak leginkább szégyellt és elhallgatott formája, a szexuális zaklatás jelenik meg Kvasz Éva nyertes írásában. Szintén először adnak át Senior különdíjat is, olyan nők egyedülállóan gazdag élettörténetének megismertetésére, mint az idei legidősebb pályázó, a 80 éves Gyéressy Antalné. A legidősebbek mellett a legfiatalabbak is megmutatták, nekik is megvan a saját történetük: a Richter IntimZóna.hu-különdíjat Polgár Réka vehette át, aki egy 17 éves kamasz érett hangján írt édesanyjával való kapcsolatáról: „Örülök, hogy ő az anyukám. Néha azért, amilyen, néha pedig pont annak ellenére.”  A Törzspályázó kategória győztese Bajáki Zsanett lett, aki magát a nem tervezett és nem várt gyerekek közé sorolja, édesanyját pedig - az idei pályázatokban sorozatban visszaköszönő jelzővel élve - a gyermekét csak “a maga módján” szeretni képes szülők közé.

Díjazottak:

1. díj: Kucsinka Gabriella (37) Csömör
2. díj: Bibók Bea (49) Pásztó
3. díj: Sudár Györgyi (29) Budapest
Richter-különdíj: Somogyi Angéla (42) Lajosmizse
Csendtörő-különdíj: Kvasz Éva
Senior-különdíj: Gyéressy Antalné (80) Budapest
Richter IntimZóna.hu-különdíj: Polgár Réka (17) Nagygyimót
Törzspályázó-különdíj: Bajáki Zsanett (28) Kecskemét

 

A díjazott pályaművek és további kiemelt írások a www.terezanyu.hu oldalon olvashatók.


 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére