Jelenlegi hely

Tótündér és tavirózsák... menjünk vizililiom virágzást nézni!

A tündérrózsa azon kevés csodaszép növények egyike, melynek látványos virágzása a forró nyári időszakra esik. Romantikus esti séták, kerti tavak főszereplői ezek a színpompás növények. Sok helyen megcsodálhatod virágzásukat itthon is.

Mielőtt elindulnánk országjáró vízililiom avagy tündérrózsa virágzást nézni jó ha tudjuk, valójában milyen növényt is keressünk.

Ugye nem téveszted össze a tavirózsát és a lótuszt?

Két igen különböző vízinövényről beszélünk, bár virágzásuk egy időszaka esik, lévén egyformán melegkedvelők. A lótuszvirágzás sem olyan ritka már itthon, több botanikus kertben is megcsodálható. Elég, ha elolvasod korábbi cikkünket, máris tudni fogod merre indulj.

Indiai lótusz virágja, középen jellegzetes termése (Forrás)

A tavirózsák levele a víz színén fekszik, virágaik színválasztéka gazdag, a világos rószaszíntől a lilán át a sárgáig. Ez utóbbi tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) 5, főleg a trópusokon elterjedt nemzetség hazánkban is honos faja a vízitök vagy sárga tavirózsa (Nuphar lutea).

Vizitök (Forrás)

Magyarországon megcsodálható még az óriás-tündérrózsa (Victoria), mely Dél-Amerikában elterjedt nemzetség, két faj, a V. amazonica és a V. cruziana tartozik ide. Különös ismertetőjelük hatalmasra megnövő leveleik, melyek átmérője természetes környezetükben akár a 4 métert is elérheti.

Óriás-tündérrózsa a Füvészkertben (Forrás)

Magyarországon őshonos faj a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba L.), de további fajokkal is találkozhatunk kertészetekben, illetve védett tavakba, termálvizekbe telepítve (például Hévízen).

A latin nevét a görög mitológiából kapta. A történet szerint a nagy erejű Heraklész miatt elhunyt nimfa tündérrózsaként élt tovább a mocsárban. 

Tündérrózsa-virágzás térképen

Szeretnéd látni, még hol észleltek itthon tündérrózsát? Vagy Te magad is ráleltél egy eddig ismeretlen helyre? A Tündérrózsa térképen mindenki bejelölheti észleléseit. Horgászok, vizitúrázók, belterületi horgásztavakon, Duna holtágakon egyaránt észleltek már tavirózsákat.

A Hévízi-tó lila tavirózsái

Talán a legismertebb tavirózsa élőhely, a Hévizi-tó, mely 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava.

A tó páratlan természeti környezetét az őt övező véderdő és park, a vízfelszín felett lebegő páraréteg, a víz felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák (Castalia rubra longiflora) alkotják. A tó mélysége 2-38 méter között változik, ami úszni nem tudóknak elég rémületes lehet. Pedig a tündérrózsákkal díszített tavon úszkálni csodálatos élmény!

Eredetileg csak az őshonos fehér tündérrózsa nőtt a tavon. Dr. Lovassy Sándornak, a keszthelyi Gazdasági Akadémia igazgatója és a keszthelyi Balatoni Múzeum egyik alapítójának azonban az az ötlete támadt, hogy melegvízi változatok telepítésével próbálkozik. Az 1898-as kísérletben az indiai vörös tündérrózsa hosszúvirágú alfaja maradt meg.

A ciklámenpiros virágok 5-7 centiméterre emelkednek a víz fölé, valójában 1,5-2 méter mélységben kapaszkodnak meg az iszapban. Nagyon óvatosan közelítsük meg ezeket, mert védettek, és igen sérülékenyek. Nemcsak leszedni, de bolygatni is tilos őket.

A Tótündér legendája

A Hévíz-tó csodáiról több legenda is kering, a legrégebbiek az ókori Rómáig vezethetőek vissza. A legromantikusabb történet a szépséges Pethő Kláráé. Szerelem, hűség, Tátika és Csobánc vára is szerepet kap a történetben.

(Forrás)

Egy biztos, bájos szobra Molnár Jenő szobrászművész alkotása méltóan ábrázolja szépségét és a tóhoz való hűségét.

Abádszalóki sárga virágszőnyeg

Az Abádszalóki medencében május óta nyílik a mesebeli virágszőnyeg, Európa egyik legjelentősebb tündérfátyolmezeje. A Tisza-tó gazdag élővilágában az értékes fehér tündérrózsa állományai mellett látványos tagjai a vízi társulásoknak még a sárga virágú vízitök és a sárga tündérfátyol. Sárga, szerény illatú virágai májustól júliusig délelőtt kinyílnak, majd délután becsukódnak.

Szegezdi Anna képe (Forrás)

Nem is akármikor! Óramű precízséggel pontban délután négykor lebuknak a víz alá, és csak másnap mutatják meg ismét teljes szépségüket. Egy-egy növény átlagosan három napon keresztül nyílik, majd a harmadik nap végén végleg a víz alá bukik.

A fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) az őshonos növényeink között azért is különleges, mert a legnagyobb méretű virágot növeszti.

(Forrás: Pixabay)

A tündérrózsa levélnyele és virágkocsánya akár a 3 méter hosszúságú is lehet, mire a víz felszínét eléri. A fajnak a víz tisztán tartásában fontos szerepe van, ugyanis a víz felszínén elterülő levelek beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az algásodást.

A nyíregyházi Viktória-ház medencéje

A Nyíregyházi Állatpark Viktória-háza előtti medencéjében a kora délutáni órákig hófehér színben pompázik az esti órákban nyíló amazonasi óriás-tündérrózsa, amelyet a tündérrózsák királynőjének is neveznek.

A Magyarországon szabadban és csak néhány órán át virító növény nem csak kellemes illatával, hanem a külső hőmérséklettől 4-5 C fokkal magasabb hőmérsékletével is magához csábítja a rovarokat, hogy elvégezzék a beporzását. A megtermékenyülés után várhatóan hétfőn a szirmai egy rövid ideig rubinvörös színűek lesznek, majd összezárulva a mélybe merül – olvasható a Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldalán.

Tatai Fényes Tanösvény

Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy 43 állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal. Bővelkedik a kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók. Megcsodálhatjuk a karsztforrások lenyűgöző élővilágát, kiállításain és foglalkozásain is.

A 70-es évekre a bányászat miatt kiapadt láprétek és láperdők karsztforrásai a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, így megtalálhatjuk a Fehér tündérrózsát is.

Óriások a kicsiny Viktória-házban

Ki ne ismerné kisiskolás korából a Füvészkertet? Molnár Ferenc közismert regényében, A Pál utcai fiúkban a botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára.

(Forrás)

Az 1893-ban épült mindössze 141 m2-es Viktória-ház az ország első és sokáig egyetlen trópusi üvegháza, kincsei az amazonasi- és paraguayi óriás-tündérrózsák. A budapesti Füvészkert (avagy ELTE Füvészkert) Magyarország első botanikus kertje, 1960 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület.

Óriás vízililiomaink levele több, mint két méter átmérőjű, pereme 10-15 cm-es, hatalmas vízen úszó tálcaként akár 50 kilót is meg tudnak tartani.

(Forrás)

Nyár derekától hozzák ananászillatú a 30-40 cm széles virágaikat. Egy virág csak két este nyílik ki, első este fehér színben, ekkor lepik el a trópusokon a bogarak... szeptemberben pedig egy napig a gyerekek! Hagyományos levélpróba programjára vár nyár végén a Füvészkert.

A Siófoki Jókai-park

A Hajóállomással szemben elterülő gyönyörű, gondozott park a déli-parti Siófok egyik ékessége. Keskeny fahíd, padok, sokféle vizinövény, aranyhalak, sziklák teszik változatosabbá a dísztavat, körülötte csendes japánkert, mintha nem is Balaton bulifővárosában járnánk.

A hatalmas angolkert helyén valaha a siófoki lóversenypálya állt. A 600 m2-es tavon fehér, sárga, világos és sötétrózsaszínben pompáznak a tavirózsák, gyönyörű látvány ennyi szín egyszerre. Hogy miért Jókai nevét viseli a park? Az író a Mártírok és Batthyány utca sarkán lévő gyönyörű (ma hotelként működő) villában töltötte életének legutolsó nyarát, 1903-ban.

A parkban található szabadtéri színpad és a Zenepavilon szabadtéri előadásainak egyedülálló háttere ez a csodálatos környezet.

ADL - Debrecenimami

Képek forrása: A szövegben megjelölt intézmények Facebook oldalai, Forrás; Forrás; Debrecenimami; Studio Rosa Rugosa

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Ugrás az oldal tetejére