Jelenlegi hely

Segítség, mindjárt itt az új tanév!

A remélhetőleg pihentető, tanulásmentes nyári szünet után a diákok és a szüleik is visszatérnek a megszokott, hétköznapi életbe, ami mindenki számára tartogat nehézségeket, ha csak a korai kelésre vagy a napi logisztikai feladatokra gondolunk, nem beszélve a szigorúbb napirendről és a tanulás szükségességéről. De hogyan lehet felkészülni a nyugodt tanévkezdésre?


Kép forrása

Tényleg pihentető (volt) a nyári szünet?

A pedagógusok és pszichológusok, de úgy gondolom, hogy leginkább a szülők tapasztalatai alapján a tanév végére nagyon elfáradnak a diákok. 

Május második felétől utolsó erejükkel küzdenek a jobb jegyekért, számtalan dolgozatot írnak, felelnek. Ennek következményeként a stressz számtalan tünetét mutatják:

  • állandóan fáradtak, de mégis rosszul alszanak,
  • ingerlékenyek, sokkal könnyebben felcsattannak, veszekedni kezdenek, esetleg sírással szabadulnak meg a feszültségtől.

Éppen ezért érthető, hogy amikor elérkezik a nyári szünet, elsősorban pihenni vágynak, és a baráti kapcsolataik ápolására van szükségük.

Szülőként fontos ezt támogatni, hagyni kell semmit tenni, aludni, de akár unatkozni is a gyerekeket.

Azt se felejtsük el, hogy a mostani általános iskolai és középiskolai diákok már az Alfa- és a Z-generáció tagjai, így számukra nem a szülők nosztalgikus érzéseivel átszőtt kalandos, bunki-építős, barangolós, biciklizős nyári szünetei jelentik a legjobb kikapcsolódást, hanem a barátokkal az online térben töltött idő. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy csak ezzel kell és szabad tölteni a nyári szünetüket, de nem várhatjuk el tőlük, hogy a mi - gyerekkori nyári szünetben megélt - élményeinket éljék újra.


Kép forrása

Néhány hét eltelte és némi nyaralás után, aztán be lehet vonni őket a házimunkába, lehet közös programokat szervezni, de még mindig nem jött el a tanulás  és a következő tanévre történő felkészülésnek az ideje.

Akkor semmi tanulás a nyáron??

Van olyan diák, akinek nincs szüksége arra, hogy ismételjen, tanuljon a nyáron.

Természetesen önszorgalomból, a saját örömükre sokszor ők is szívesen vesznek könyvet, akár tankönyvet a kezükbe, vagy néznek tudományos ismeretterjesztő videókat.

Más a helyzet azokkal a gyermekekkel, akiknek szüksége van az ismétlésre, esetleg a fejlesztésre.

Azonban az ő esetükben is az a javaslatom, hogy csak augusztus második felében, heti 2-3 alkalommal, maximum egy-egy órát szánjunk a gyakorlásra, illetve arra, hogy valamennyire felidézzük az előző tanévben tanultakat. Amikor elkezdődik a tanítás szeptemberben, úgyis ismételni fognak a gyerekekkel a tanítók, tanárok, így szülőként ezzel kevés dolgunk lesz.


Kép forrása

Úgy vélem, egyébként sem tartozik a kedvenc szülői feladataink közé a gyerekeinkkel történő tanulás, főleg, ha a gyermekünknek nehézségei vannak a tanulás vagy akár egy tantárgy elsajátítása terén.

Pszichológusként általában azt szoktam javasolni a szülőknek, hogy lehetőség szerint kérjék meg a nagymamát, keressenek egy tanítónőt vagy tanárt, aki tanul vagy gyakorol a gyermekkel, így nem sérül a támogató szülői szerepük, és sokat javul a kapcsolatuk a gyermekükkel, ha kimarad a tanulás-hiszti. Ezt a nyári szünetben is érdemes megfontolni. Lehetőség szerint tehát minél kevesebbet készüljünk a következő tanévre, hiszen a nyári kötelező olvasmányok úgyis segítik a „szintentartást”, illetve azt, hogy teljesen ne tűnjön el a fókuszból az iskola és a tanulás.

Mindezek szem előtt tartásával, egy valóban pihentető nyár után, újult erővel tudja kezdeni a következő tanévet az egész család.


Szigeti Mónika - Kaposvár

gyermek- és ifjúsági klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, gyógypedagógus
 

- KAPOSVÁRIMAMI -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére