Jelenlegi hely

15+1 hasznos tanács, amit egy kisgyerekes háztartásban jó, ha tudunk

Ha veled is megtörtént anyukaként, háziasszonyként, hogy csak később döbbentél rá, hogy feleslegesen robotoltál a konyhában, fürdőszobában, mert van egyszerűbb megoldás is, akkor, íme 15+1 jó tanács, amikből jó ötleteket meríthetsz:

1. Kiságy: Rácsos vagy tömör matrac-tartó?

Ha kiságyat vásárolsz, akkor a matrac-tartót úgy vizsgáld meg, hogy a tömör lapnál jobban ajánlják a rácsozott fekvőfelületet, mivel akkor szellőzik a matrac, nem penészedik, izzad be. De a bébiőr használati útmutatójában valószínűleg azzal fogsz találkozni, hogy ha nem tömör felületre helyezed el az érzékelő padokat, akkor nem garantálják a jó működést. (Ez a gyakorlatban sok téves riasztást jelenthet, amitől megáll benned az ütő!)

2. Babafürdetés: tiszta vízben, vagy mosdató szerrel?

Minden gyermekorvos, védőnő és egészségügyi szakember mást vall az újszülöttek mosdatásával kapcsolatban, a mosakodó szerek kiválasztását illetően. Sokat hallani arról, hogy a legkíméletesebb fürdetők is megterhelhetik a pici bőrét. Ha bizonytalan vagy, akkor ne feledd, babádat az első hónapokban, amíg igazi kosszal nem találkozik kúszás-mászás közben, nyugodtan mosdathatod tiszta vízzel is. Találni fogsz olyan orvost, aki kimondottan ezt javasolja.

3. Tejforralás: vigyázat robbanás-veszély!

A hőálló üvegedényekben és jénaikban kiválóan, letapadás nélkül tudsz tejet forralni, pudingot, tejalapú krémet, tejbegrízt és rizst főzni. De vigyázz, csak olyan tűzhelyen használd az edényt, amit a gyártó megenged! Gázrózsás tűzhelyen az edény felrobbanhat, a milliónyi üvegszilánk felszedegetése pedig véget nem érő munka, nem beszélve a kárról és a sérülésveszélyről. Ha nem a főzőlapon, hanem a sütőben használod a jénait, akkor is mindig tartsd be a használati javaslatokat, a hirtelen hő ingás, hideg alátét, előmelegített sütő szintén kiválthatja a bajt.

4. Gyerekholmik újratöltve

Az első gyermeket várva mindenki izgatottan vásárolja a babaholmikat. A második lurkó érkezésekor már számon tartjuk, hogy megvan a kagylóülés, az etetőszék, a pelenkázó szivacs, stb., de elfog minket a bűntudat, hogy a második mindenből használtat, kicsit kopottat, kiszolgáltat kap. Ha elég elszántak vagyunk arra, hogy találjunk egy tehetséges varrónőt, akkor feldobhatjuk a teljes kelléktárat új huzatok varratásával. Bútorvászonból vagy plüssből új autósülés és hordozó huzat készülhet, impregnált anyagból cserélhető huzatot tehetünk a pelenkázóra, és viaszos vászonból készülhet az új etetőszék-huzat. Az új színekkel mintha mindent kicseréltünk volna!

5. Nem minden cukor az, ami édes

Ha csemetéid kíméletére áttérnél a fehér cukorról más termékre, akkor légy résen, hogy mire is váltanál. Sokszor a barna csomagolást elnyert cukrok a fehér cukor pirított, karamellizált változatai (amit kis betűvel meg is találsz a címkén). A nyírfacukorra utaló csomagolásba tett édesítőszert jobban megvizsgálva pedig azt találhatod, hogy xilitet veszel. A nyírfacukor többnyire fantázianév. (Egy dán gyártó tényleg nyírfából nyeri ki a xilitet.) A xilit(ol) egy cukoralkohol, amit ipari méretekben általában kukoricarostból nyernek ki bonyolult kémiai eljárással.   

6. Gyerekzár: kit zár el mikor mitől

Ha kisgyerkőc érkezésére készíted fel a háztartásod, különböző gyermekzárak közül válogathatsz. A zárak furfangos nyitószerkezetén túl érdemes megvizsgálnod azt is, hogy hogyan kell rögzíteni azokat. Ha szerszámokkal, fúrással rögzíthető darabokat választasz, akkor időben kérd meg a párod, hogy gondoskodjon a felszerelésről. Öntapadós darabokat csak akkor válassz, ha gyermeked egyébként sem túl elszánt, hogy kinyissa a szekrényt, kihúzza a fiókot. Ezek a termékek ugyanis, hiába nyílnak olyan trükkösen, hogy fél kézzel (a másikban a kisbaba) te sem fogod tudni feltörni őket, a nagyobbik testvér határozott rángatására, csimpaszkodásra a ragasztónál elengednek.

7. Nedvszívás mesterfokon

A nedvszívásra szánt anyagokat, pelenkát, törölközőt, konyharuhát, pamut fehérneműt nem érdemes öblítő szerrel öblítenünk, mert az kisebb-nagyobb mértékben csökkenti az anyagok nedvszívó képességét.

8. Tészta: lehet másképp is, mint forró vízben kifőzni?!?

Bármilyen régen is vagy háziasszony és ismered a főzés csínját-bínját, időnként érdemes elolvasni a termékek elkészítési javaslatait. Ha a tésztákat úgy készíted, ahogy írják, sokkal jobb eredményeket kaphatsz, mintha mindet egy recept szerint állítod elő. Ma már kaphatóak olyanok, amelyeket áztatni, forralni, vagy főzni kell, több-kevesebb percen keresztül. A lebbencset, kiskagylót a tarhonyát, (és ízlésed szerint bármit) próbáld ki úgy is, hogy előpirítod, és kellő mennyiségű vízzel, annak elforrásáig főződ. Pergő tésztaszemeket kaphatsz így.

9. Sötét ruhák ellensége: az öblítő!

A sötét (kék, fekete) ruhák mosásakor nem biztos, hogy célszerű öblítőt használni. Az öblítő felelős lehet a vasalás után is csúnyán meglátszó gyűrődés élekért, mivel kivilágosítja azokat.

10. Ecet: fantasztikus természetes tisztítószer, és megeszi a háztartási gépet is

Ha kerülöd a mesterséges tisztítószereket, és előszeretettel használsz ecetet öblítéshez, öblögetéshez, a használat előnyein túl számolnod kell azzal, hogy a háztartási berendezések fém részét, pl. a mosógépben, visszafordíthatatlanul elkorrodálja, csupa rozsda lesz belülről az egész.

11. Ruhacímke: nemcsak arra jó, hogy kivágd

Ha ismered a ruhacímkén található textilkezelési piktogramok jelentését, akkor nagy sikereket érhetsz el a család ruhatárának megóvásában. Nem csak a legalapvetőbb, mosási hőfok és vasalási javaslat olvasható le róla, hanem az is, hogy milyen kímélettel centrifugálhatod, milyen kémiai hatású fehérítővel fehérítheted, hogyan száríthatod a kényesebb ruhaneműt, pl. a kabátokat. Megtudhatod, hogy a vasaló melyik beállításával vasalhatod, és hogy érdemes-e szárítógépbe tenned a kedvenc darabod. Ha már a boltban, vásárláskor vetsz egy pillantást a címkére, elkerülheted, hogy olyan darabokat vásárolj össze, amik sosem lesznek együtt kezelhetőek, és a gardróbotok minden darabját külön elbánás szerint kelljen tisztítanod. Sajnos, ha figyelmen kívül hagyod a címke utasításait, nem is álmodhatsz jogos reklamációról.

12. Szilikon sütőforma: hogy ne váljanak a konyha rémálmává

Ha azért idegenkedsz a szilikon sütőformák használatától, mert könnyen zsíros-ragadós állagúra csúnyulnak a leggondosabb tisztítás után is, akkor megpróbálhatod mosogatógépben kitisztítani és a továbbiakban zsiradékmenetesen használni őket.

13. Citromsav: az új segítség a vízkő ellen

Használat előtt fertőtlenítendő, kiforralandó babaholmiknál találkozhatsz olyan kezelési utasításokkal, amelyek megengedik, hogy a vízkő lerakodás ellen citromsavat tegyél a forralóvízbe. Ezzel szuper eredményeket lehet elérni. Használhatod akkor is, ha nem a bébi dolgait kell a vízkőtől megszabadítani, hanem a vízforralót, fazekat, stb. Jól jön akkor is, amikor a kiérdemesült sterilizálót, cumisüveg melegítőt elcsomagolás előtt még megszabadítanád a makacs kicsapódásoktól.

14. Biztos mindent öblíteni kell a mosáskor?

Ne lepődj meg, ha az öblítőd használati utasításán azzal találkozol, hogy gyerekruhák, pizsamák öblítésére nem javasolják.

15. Sterilizálás másképp

Ha a nyakadon maradt a cumisüveg sterilizáló elektromos készülék, amikor a kicsik már kinőtték a cumit, akkor kiválóan hasznosíthatod befőzéskor a lekvárosüvegek fertőtlenítésére. Ha bacimentesek az üvegek, biztos, hogy tovább áll el a befőtt. Kísérletezhetsz a tartósítószer és cukor nélküli elrakással is a sterilizált üvegekkel, de ne feledd, hogy a tartósítószernek és a cukornak fertőtlenítő hatása is van. Ha nem alkalmazod őket, akkor a betegségek elkerülése érdekében gondoskodj a kellő hőkezelésről. Ezt viszont tűzhelyen nem mindig tudod elérni. Az elektromos dunsztoló üstök viszont tudják.

+1.

Ha szereted tudatosan vezetni a háztartásod és megnézni, hogy mit vásárolsz és attól mi várható el, akkor ne légy rest elolvasni a címkéket és használati útmutatókat. (Nem, a férfiak sosem olvasnak használati útmutatókat, legalábbis bevallottan nem…) További hasznos tanácsokat találhatsz a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján is, a „Jó, ha tudjuk” kiadványokban.

 

Szerző: Ágnes, Csabaimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére