Jelenlegi hely

Zsebpénz: mennyi az annyi?

Havi 4 ezer forinttal gazdálkodnak átlagosan a 8-14 éves gyerekek, így együttesen 32 milliárd forint felhasználásáról rendelkeznek önállóan évente - állapította meg a TakarékPont kutatásában, amelyről szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t.

 

 

A TakarékPont hálózat kutatása, illetve a hozzá kapcsolódó szociológiai elemzés szerint a diákok legfőbb pénzforrása a zsebpénz, amiből havonta átlagosan 1-2 ezer forintot takarítanak meg. Hogy ez utóbbit miként használják fel, abban nagy szerepet vállalnak a szülők.

A kutatásból kiderült, hogy 2008 óta mintegy 700 forinttal nőtt a gyerekek havi bevétele; az akkori hasonló kutatás szerint ugyanis még 3300 forinttal gazdálkodhattak. A felmérés megállapította, hogy egyre növekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akik a zsebpénz mellett bizonyos házimunkák elvégzéséért is pénz kapnak a szüleiktől, valamint egyre többen vállalnak munkát.

Az elemzők rámutattak: a szülői viselkedésminta, például az, ha a kiadások és bevételek nyilvántartására nevelik a gyerekeket, illetve ösztönzik őket a megtakarításra, nagyban befolyásolja az  gazdasági orientációjukat.  Azok a fiatalok, akik kapnak ilyen jellegű támogatást a szüleiktől, jobban kontrollálják kiadásaikat, és előnyben részesítik a gyűjtögetést a pénzköltéssel szemben.

Az adatok azt mutatják, hogy a serdülőkorúak és az egyetemisták a takarékoskodást alapvető eszköznek tartják céljaik megvalósításához. Egy-egy jól meghatározott cél érdekében kétharmaduk akár fél évig, vagy annál tovább is hajlandó gyűjtögetni. A gyerekek és a fiatalok elsősorban közvetlen fogyasztási célok érdekében hajlandóak takarékoskodni, például valamilyen értékesebb műszaki cikk megvásárlása érdekében, illetve utazásra, nyaralásra, vagy fesztivállátogatásra fordítják az összerakott pénzt.

A 10-14 éves kiskamaszok többségének pénzügyekkel kapcsolatos érdeklődése a felnőtt világ felé fordul. Ők már bankkártyát és saját számlát szeretnének, amit sok esetben meg is kapnak a szüleiktől - összegezte a kutatás megállapításait a közleményben a TakarékPont.

 

Forrás: MTI

Kép

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére