Jelenlegi hely

Hurcipercek Melindával - Hordozás nyáron

Egyik percben még kiszámíthatatlan zuhék húzzák keresztbe a nyári szüneti programjainkat, a következő fél órában pedig már napsütéses idő van. Végre el tudnánk jutni a családdal kikapcsolódni, pihenni, esetleg kimaradnánk az esküvő szezonban kicsit egy lagzin. Erre tökéletes a hordozás. Igen ám, de milyen hurciban nem sülünk össze a babánkkal? Hogyan öltözzünk a kényelmesebb nyári hordozáshoz? Nézzük át gyorsan egy naptejezésnyi idő alatt!

Hordozni melegben? De hát összeizzadunk!

Ez tény. Amikor a babád hozzád simul, mindenképp melegítitek egymást. Ugyanakkor a kicsiknek az összeizzadás sokszor nem akkora kellemetlenség, ami miatt lemondana a testközelségedről. Így a gyermeked nagy eséllyel hőmérsékletre való tekintet nélkül fel fog kéredzkedni az öledbe. Persze ez is a legtöbb babára vonatkozó állítás. Van olyan kicsi, akit igenis zavar az izzadás. Annak, hogy nektek mikor, mennyi kánikulai hordozás kényelmes, te vagy a szakértője.

Ami mindenképp a 30+ fokokban is a hordozás mellett szól, hogy ezzel megóvhatod a babádat a túlhevüléstől. Minél kisebb a gyermeked, annál hasznosabb nagy melegben is a hordozás, hisz csecsemőkorban még komoly fejlődés előtt áll a babák idegrendszerének az a része, amely a testhőmérséklet megfelelő beállításáért felel.

Ahogy hőemelkedés, láz esetén átvesz a felnőtt teste a gyermekétől hőt, úgy a nagy külső melegben is így tesz. Ezt a jelenséget fokozott izzadás fogja kísérni, ami bármennyire kellemetlen érzés, segíti mindkettőtöket. A testnek természetes védekező mechanizmusa a verejtékezéssel való önmagunk, és hordozás esetén a babánk hűtése.

Azért mégis mi az, amiben nem sülünk teljesen össze?

A hordozás a plusz réteg és a szükséges szorosság miatt nem tud nem melegítő lenni. Vannak azonban trükkök, amelyekkel valamelyest kevésbé izzasztóvá teheted a hordozás élményét.

Mindenekelőtt tedd el őszre a rugalmas kendő anyagú hordozóitokat! Ezek kötött anyagok, legalább három rétegben tartanak stabilan. Ha valami, akkor ez szauna élményt fog adni nektek a nyári melegekben. A szövött karikás kendő egyetlen réteg. Amennyire a tartásbiztonság engedi légáteresztő. A babádat ugyan körülöleli, viszont rajtad csak egy sávon fut. Ha csavartan füzöd be, még kevesebb részedet takarja. A lelógó résszel pedig akár remekül lehet legyezni magunkat.

Ha kendőztök, választhatsz vékonyabb anyagból készültet kendőt!

Kendő esetében a sokszor emlegetett, titokzatos G/M2 szám a kulcs. Ez azt mutatja meg, hogy 1m2 anyagban hány deka fonal van. Minél kevesebb az anyag, annál kevésbé melegít. Ugyanakkor az is fontos, hogy a vékonyabb anyag a kicsi súlyának gyarapodásával gyakran bevágó, kényelmetlen érzés lehet. Pusztán a nyári meleg miatt én nem választanék alacsony g/m2 számú kendőt. Viszont ha a többi szempont épp összejátszik ezzel a tulajdonsággal, akkor már tettél valamit a kánikulai kényelmetekért.

Játszhattok az anyagösszetétellel is. A szövött kendők anyaga jellemzően a pamut. Amiben emellett van valamilyen arányban bambusz, len vagy esetleg selyem, az légiesebb érzet lehet. Anyagválasztás esetén a gyapjú télen fűt, nyáron hűt tulajdonsága is biztató lehetőség.

A kötésmódok közül is van melegbarátabb. A szövött kendő egy rétegben is biztosan tart. Így bármilyen kötés jó lehet, ami kevesebbet takar belőletek. A kulcs az egyrétegűség. Azért kötésválasztáskor fontos szem előtt tartani, hogy minél kevesebb anyag fut rajtad, annál kevesebb felületen tud a súly oszlani.

Onnantól, hogy babád kinyomogatja magát a kis karjain, a lapockáig megtámasztás, az úgynevezett kint kezes hordozás is biztonságos számára. Ez nagyobb szellősséget ad a kicsinek. Viszont a hordozó személy számára a súlyelosztást befolyásolva kényelmetlenebbé teheti a hordozást.

Természetesen a nyári kendőzés szerelmeseinek is készült már a piac különlegességekkel. Olyan varázsszavakra kell rákeresni, mint gézkendő vagy leichte kendő. És persze megkérdezhettek egy hozzám hasonló hordozási tanácsadót konkrét, nyári hordozáshoz kifejlesztett kendőmárkákért.

Nem csak a kötözgetős hordozók lehetnek nyáriak!

Formázott, bizonyos részeiben vagy egészben fazonra varrott eszközökben is gyártanak nyári verziókat. Itt az anyagválasztás jellemzően a kicsinek lesz érezhetően más. A váll-, és derékpántok ugyanis párnázottságuk függvényében mindenképp melegítenek.

A nem kendős hordozóknál a nyáriasítás jellemzően a babára vonatkozik tehát. A könnyű dekoranyagok választása mellett évről évre egyre több márka rukkol elő a hálós hátrésszel. Létezik olyan márka, aki kombinált hátrészt készít. A klasszikus, dekor anyagú hátrészt kicipzározva és felhajtva egy erős, stabil tartást adó hálós rész simul a baba popsija alá és a hátára. Így gyakorlatilag a hordozó több évszakos. Ilyen hálós babahátrész megoldású hordozót egyre több márka hoz ki a piacra. Magyar márkák közül is találunk ilyet.

Ezzel a megoldással a megtámasztás nem csökken, viszont jelentősen szellősebb érzet a kicsinek. Hangsúlyozom, a hordozó szellőssége baba számára érezhető. A felnőttet érő részekre még nem sikerült a gyártóknak nyáriasítást kitalálni.

Adja magát, de azért említsük meg: a világosabb színű hordozó kevésbé szívja a napot. Direkt nyári hordozásra fejlesztés kapcsán említést érdemel, hogy léteznek olyan hordozók, melyeknél a gyártó ki is emeli, hogy UV-szűrős anyagból készíti. Ebben is súgok, ha érdekel. Speciálisan nyári hordozásra készült hordozó keresésekor kulcsszavunk a solarveil anyag lehet.

Ejtsünk pár szót külön az alvócsuklyáról!

Ha a medencebillentés nem elegendő ahhoz, hogy megtámasszuk a babánk fejét (alváskor, vagy mert maga nem tartja még), formázott hordozók esetében az alvócsuklya kézenfekvő megoldás. Ráadásul, mivel fedi a baba fejét, még a nap elleni védelemben is segítség lehet, gondolhatjuk ezt. Igen ám, viszont a hordozók majd’ mindegyike (a kendőktől a csatosokig) mind tömörebb anyagból készülnek. Természetesen van légáteresztő képességük, mint minden anyagnak. Viszont a kötése, szövése, illetve a dekoranyag nem teszi lehetővé azt a szellőzést, ami a babának igazán kényelmes lenne. Mivel mindkét oldalt rögzítve, a fejre felhúzva is marad egy-egy nyílás oldalt, így nem fulladhat meg a kicsi. Viszont 30+ fokokban könnyen túlhevülést okozhat!

Az alvócsuklyák teljes felhúzása elleni érvek kivétele az egyre terjedőben lévő, hálós, szellős alvókapucni. Ezeknél az alvócsuklyája is abból a hálós anyagból készül, mint korábban leírt csatosok hátrésze. Így ez abszolút légáteresztő.

Ha pedig a hordozódon még nem ilyen a kapucni, akkor sincs minden veszve. Hajtsd fel csak a baba tarkójánál. Vagy ha nem akarsz minden forgolódáskor igazgatni, egyszerűen csavard fel a kicsi tarkójához és rögzítsd így az alvókapucnit!

Öltözködési tippek, tapasztalatok

A kánikulai melegben a társadalmi normák szerinti elfogadhatóságig lekerülnek, megrövidülnek a ruhadarabok. Ez a hordozás során is érvényes. A baba egy szál pelenkában is lehet a hordozóban. Neki kényelmesebb a kevesebb réteg, a hordozó pedig takarja a kis testét. A feje és a végtagjai ekkor védtelenek a nap ellen, így azokat érdemes egy fejet, nyakat árnyékoló vékony sapkával, végtagjait textilpelenkával, kendőszárral stb. védeni.

A napozókrémekben lévő vegyi anyagok károsíthatják hosszú távon a hordozók anyagát, így azokat érdemes kerülni. Ha mindenképp használunk hordozás közben naptejet, akkor érdemes takarni a hordozót egy vékony anyaggal, textilpelenkával.

Ugyanez érvényes, ha sós vizes strandolás után esetleg nincs mód lezuhanyozni a hordozó felvétele előtt. A sós víz, ahogy az izzadság és a nyál sem barátja a hordozók anyagainak. Persze ezek károsító hatását nem úgy
kell elképzelni, hogy egyszer hozzáér a naptejes vagy tengervizes bőrömhöz a hordozó és tönkremegy. Ha az anyagba bekerül a vegyszer, nyál, izzadság, sós víz, az hosszabb távon dolgozza szét a textilt alkotó szálakat. Így a nyári melegben egy havinál gyakoribb mosással megóvható a hordozóeszközünk.

Amit a kevesebb kényelmesebb elv mentén érdemes előre számításba vennünk, hogy a hordozóeszköz nyomot hagyhat akár a gyermek, akár a felnőtt bőrén. Hasonlóan azzal, mikor akár az ágyunkban, vagy egy kerti bútoron, padon elheveredünk, ezek a nyomok fájdalommentesek és átmenetiek. Kb. fél óra, és nyomuk se lesz. Ha zavar minket ez a jelenség, egy vékony, - lehetőleg pamut - textillel a bőr és a hordozó között kivédhető.

Ami nyáron elkerülhetetlen a táskába, az a váltás ruha. Nem csak a kicsinek, de az őt hordozó felnőttnek is.

A hőség nem egyszerűsíti meg a hordozást. De mint mindennek, ennek is megvannak a trükkjei. Ki kell tapasztalni, hogy kinek mi a kényelmes, mi válik be a számtalan trükk és praktika közül.

Ha a fentieknél konkrétabbakra van szükséged, keress bátran!

Szalainé Miklós Melinda
Hordozási tanácsadó 
www.szalmikhordozas.hu
Facebook: SzalMik Hordozás
szalmikhordozas@gmail.com
Telefon: +36 30 323 0045

- Monorimami -

 

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére