Jelenlegi hely

Környezettudatos és takarékos tippek a baba -és gyerekholmik beszerzéséhez

A legfontosabb talán, hogy a cukiság, a szép minták, formák helyett a hosszú távú megoldásokat nyújtó, több funkciós, jó minőségű, akár a következő gyermekeidre is átörökíthető, valóban szükséges holmikat szerezd be.

A babákra és kisgyerekekre specializálódott iparágban túlkínálat van, s jópár olyan kiegészítőt lehet kapni, amire igazán nincs is szükség.

Sőt, a környeztünk védelmére is gondolnod kell, mert a piciknek nem mindegy, milyen bolygót hagyunk örökül! Tudatos vásárlással elérheted, hogy a megvásárolt holmik pénztárca- és környezetbarátok is legyenek!

Szerencsés vagy, ha örökölsz a családtól, azonban ne feledd, hogy a ruhácskák, textilek sajnos a rossz hőfokú mosás, szárítógép és a textíliák elöregedése miatt megkeményedhetnek, besárgulhatnak, illetve az ágynemű sem jó, ha szöszöl, pl.: a flanelből, kötött anyagokból készülteknél. Időnként nézd át a kapott holmikat, nehogy úgy álljanak a fiókban, hogy már kinövi a babád, anélkül, hogy hordta volna!

Az új kisruhák megvásárlásánál sem kell túlzásba esni. Nagyon hamar kinövik, mint pl. az egyszer viselt ünneplő ruhákat. Ezekre az alkalmakra bőven elég 1-1 textil kiegészítő: egy kisnyakkendő, ünnepi nyálkendő, hajpánt, a baba már magában is cuki. 

A babák bőre a legnagyobb felület, ami az újszülött megérkezésétől számított első 1-2 hónapban fokozottan érzékeny. Még nem jó a hőleadásuk, nem tud kellőképpen jelezni a testük, ezért nekünk kell megvédeni szigeteléssel a kihűléstől és a túlzott felmelegedéstől.  Figyelni kell arra, hogy a bőrével közvetlenül érintkező textíliák „lélegezzenek”, hogy a nedvességet beszívhassák. Ezért különösen fontosak a természetes anyagok: a pamut, a viszkóz, vagy a len szálasanyagok a legmagasabb arányban legyenek benne. Ezeket keverni szokták műszállal, csak a rugalmasság biztosítására, de elenyésző százalékban (5-10) a gyűrődés ellen pl.: bodyk, harisnyanadrágok, szabadidő szettek.

Ha nem nézzük meg a címkéket, könnyen műszál elleni allergiát, irritációt okozhatunk a csöppségeknél a műszálas anyagból készült textilruházat, huzatok és ágyneműk, kiegészítők használatával. (Pl. eldobható pelenka okozta bőrkiütések, viszketés.) Ezért kerüljük a divatos pihe-puha, de 100% műszál, vagy a fele pamut- fele műszál tartalmú huzatokat, babafészket, nyunyikat, ha ezek a baba bőrével érintkeznek. Ilyen például a 100 % műszálból készül a Minky nevű anyag, ami selymes, puha és divatos, jellegzetes, magában 3D pöttyös mintázattal.

Fotnos, hogy a ruházat mérete is megfelelő legyen. Sehol ne szorítsa, de ne is lötyögjön rajta, a lábfejes nadrágban, rugiban kényelmesen tudjon mozogni. Nem szükséges, „bio” pamut néven futó alapanyagot tartalmazó termékekre vadásznunk, sajnos előállításához rengeteg vegyszer is szükséges. A sima pamutból, viszkózból készült ruházat is kiváló a gyermekeinknek. A szabászvonalaknál kényelmesebb a raglán ujjú felsőrész, az állítható derékbőségű nadrág, amelyből nem lóg ki a gyerek dereka mászáskor, és a nem gumival összefogott aljú nadrág. A babával „együtt növő” nadrág is nagyon jó megoldás. Mindenképp kerülendő a zsinóros, és olyan könnyen lepotyogó alkatrészű, leváló és foszló, díszes kiegészítők használata, ami mutatós, de veszélyes.

Sajnos a multicégeknél az olcsó tömegtermelés jellemző, és a minőség, a gyerekbarát alapanyagok használata nem elsődleges. Bár olcsóbb kategória, de hosszú távon rájöhetünk, hogy ez a drágább.

Miért?

Több lehet a műszál tartalma, emiatt a baba bőre nem tud szellőzni, beizzad, viszket, bőrkiütés, allergia lehet belőle.

Gyakori a rossz szabás, ez kényelmetlen a gyereknek, akadályozza a mozgását, vagy túl bő, vagy szűk is lehet. Ezért egyszerre ne vegyél meg belőle több darabot,  hanem először teszteld le.

A méretezés gyakran nem a valós hosszméretet takarja.

Hamar kilyukadnak, elszakadnak hordásnál, annyira vékony anyagból szabják, a bodyk nyakrésze túl bőre nyúlik ki, ezért a picúr mellkasa is fedetlenül van, vagy a patentok potyognak ki.

Ágyneműk

Az ágynemű legyen fertőtleníthető, és magas hőfokon mosható, feszes legyen a lepedő. Ne szöszöljön az anyaga.

A laminált textíliából (PUL, PUR) készített lepedő ugyan vízálló, de sajnos nem jól szellőzik, ezért gyerekeknek nem ajánlott.

A babapólya is újra divatba jön, pláne a koraszülött, vagy kis súlyú piciknél elengedhetetlen a használatuk, és a legjobb szigetelést nyújtja. Ráadásul sokkal könnyebb úgy a babát a karodból letenni az ágyba, ha a pólyában tartva szoptatod, és azzal együtt is rakod le utána.  Ebből is jó az állíthatót választani, ami szivaccsal merevített aljú, és a szivacsbetét fejrésze levehető kishuzattal védett a bukástól és nyálazástól, így kevesebbet kell mosnod.

A babafészek megkönnyíti a babának az átállást, körbeöleli a babát, utazáskor is, idegen helyen is ismerős környezetet biztosít neki. Ebből is egyből a nagyobbat válasszuk. Kibontva az alját jó hosszú ideig szolgálatot tehet. Azonban az a legpraktikusabb közülük, aminek az alja külön mosható, vagy többfunkciós. Szoptatópárna, leesésgátló és rácsvédővé alakítható, az alja pedig a mózesbe, vagy a mélykocsiba is rakható. Nem kell minden elemet mosni, ha a gyermek lebukja.

Sajnos legtöbbször az utóbbiak is műszálas huzatúak, nehezen hozzáférhetőek, ezért nehezen is takaríthatóak, és nem is szigetelnek.

A rácsvédő is nagyon hasznos, minden fajtája jó lehet, ami nem zárja körbe az ágyat teljesen, de arra figyeljünk, hogy teljesen szorosan lehessen rögzíteni.

Szoptatás

A szoptatópárna rendkívül hasznos, azonban a kis golyókkal töltött zörög, csörög. Mindenkinek másik típusú a kedvence, de a legjobban kihasználható a hosszú henger, amit leesésgátlónak is lehet használni, ill. a te pocakod alá is jó rakni.

Az eldobható melltartó betét helyett sokkal puhább, és nem is ázik át a mosható változata.

Sokkal könnyebb a foltokat megelőzni, mint eltávolítani a kisruhákból. Ezért használjunk vízálló nyálkendőt, amit akár pártedliként is használhatunk, s nem műanyagból készül.

Pelenkázás

Az eldobható pelenka nedvszívó anyagában mi lehet, ha kimarja a bőrt? Nem sok jó. A mostani mosható pelusok mosása sokkal könnyebb ma már, mint régen a tetrapelenka, és rendkívül környezetbarát.

A nedves popsitörlő is nagyon jó időnként, vagy ha elmentek otthonról. De a legjobb a sima langyos víz, és egy mosható törlőkendő-popsitörlő, amit előtte csak be kell nedvesíteni langyos vízzel. Ezek biztos nem irritálják az érzékeny bőrfelületet.

A mosható pelenkázó alátét is sokkal jobb az eldobhatónál, ha elég vastag a benne lévő vatelin, és nem ázik át a felület, ráadásul takaróként, vagy játszószőnyegként is használhatod majd, vagy a babaúszáson, rendelőben, a parkban, kiránduláskor, és az autóban is. A hamar kilyukadó merevített falú pelenkázó alátétlapot is felesleges megvenni. Helyette elég egy nem átázó, textillel beborított 2-3 centiméteres szivacsot a felületre rakni. Persze a babák nagyon el tudják engedni magukat, sokszor akkor lepnek meg, amikor éppen pelenkázod őket, de erre is van megoldás: a pisikúp.

Összefoglalva tehát, babatextilek vásárlásánál fontos, hogy legyen:

  • minimum 90 %-ban természetes anyagú
  • könnyen mosható
  • formatartó, és elég vastagságú az anyaga ahhoz, hogy 2 mosás után is ugyan olyan maradjon
  • baba és bőrbarát, szellőző, nedvszívó
  • többfunkciós, vagy praktikus
  • több generációra is átörökíthető minőségű, vagy tovább értékesíthető.

Drávainé Németh Eszter

Csipetkék

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Ugrás az oldal tetejére