Jelenlegi hely

Új karanténszabályok az iskolákban: összegyűjtöttük a lényeget!

Valóban le lehet rövidíteni a karantént? Hány napra kerül karanténba az, akinek az osztálytársa fertőzött? Rengeteg a kérdés az új karanténszabályozással kapcsolatban. Megpróbáltuk összeszedni a lényeget az új szabályzásból.

Honnan számoljuk a karantént? Valóban le lehet rövidíteni is? Karanténba kerül, akinek az osztálytársa fertőzött? Mikor mehetnek vissza az iskolába az oltott diákok, akiknek pozitív lett a koronavírustesztjük? Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

2022. január 21-től elérhető az Oktatási Hivatal oldalán az új, 2022. január 17-én született INTÉZKEDÉSI TERV A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL

Mi a legfontosabb változás?

A korábbi gyakorlattal ellentétben az általános iskola alsós osztályaira is ugyanazok a járványügyi szabályok vonatkoznak, mint a felső évfolyamra.

Azaz most már az 1-6. évfolyam járványügyi szabályzása megegyezik a 7-12. évfolyaméval. Eddig egész osztályok kerültek karanténba egy fertőzött miatt az alsó tagozatos osztályokban (ahol a diákok az életkoruk miatt egészen decemberig nem kaphattak védőoltást). Ezentúl itt is más szabályok vonatkoznak majd az oltott és az oltatlan diákokra.

Hány napig tart a karantén, ha pozitív a teszt?

Alapesetben ha egy diák koronavírus-tesztje pozitív, a karantén hét napig tart.

Csak akkor mehet újra iskolába, ha a karantén 7 napja után legalább három napig nincs láza, és a légúti tünetei is megszűntek.

A karantént le lehet rövidíteni: „három nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív antigén gyorsteszteredmény esetén az elkülönítés feloldható, és a tanuló visszatérhet az intézménybe”. A felszabadító gyorstesztet nem rendelőben, hanem magánúton lehet elvégeztetni.

A karanténból visszatérő diák hivatalos orvosi igazolását az intézmények el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül.

Mi lesz a fertőzött diák osztályával?

A jelenléti oktatás folytatódik a fertőzött diák osztályában. Eltérő eljárás vonatkozik az oltást kapott és oltatlan diákokra.

Azoknak, akik már megkapták az oltást: továbbra is be kell járniuk az iskolába (hiába kontaktszemélyek), egyedül akkor kerülnek karanténba, ha az oltás ellenére pozitív lesz a koronavírustesztjük.

Más szabály vonatkozik azokra a diákokra, akik nem kapták meg az oltást: ők kontaktszemélyként öt napra kerülnek karanténba.

Online lesz az oktatás a karanténban lévő diákoknak?

A kormányrendelet csak annyit ír, hogy a karanténba került diákoknak el kell küldeni az „előrehaladáshoz szükséges információkat”, ez nagyjából az órákon átvett anyagot és a házi feladatokat jelenti.

Nem tiltják az online oktatást, a tájékoztatóban az áll, hogy „a jelenléti oktatásba otthonról történő bekapcsolódás lehetőségét az adott intézmény a helyben kialakult módon, a rendelkezésre álló technikai adottságoknak megfelelően biztosíthatja”.

A karanténba kerülés és tesztelés

Ez már nem szerepel az intézkedési tervben, orvosok nyilatkozatai és az általános eljárásrend alapján összeszedtünk néhány hasznos információt.

A karantént a háziorvos rendeli el. A tesztelést szakemberek végzik, elsősorban az országos mentőszolgálat tesztpontjain. Itt a pozitív gyorsteszt eredményt felmutatók azonnal karanténba kerülnek; míg a negatív gyorsteszt eredménnyel rendelkezők azonnal egy PCR teszten esnek át, melynek eredményéről a háziorvos vagy a kormányhivatal tájékoztat. Gyakorlatilag aki előbb "ér" a telefonhoz.

Ha valaki egy patikában vásárolt antigén gyorsteszttel is pozitív eredményt produkál, akkor azt is elfogadják.

Hogyan számolják a karantént?

Ha valaki úgy kerül karanténba, hogy korábban tünetei is voltak, akkor a tünetek jelentkezésétől kell számítani a karantént. Ha valaki tünetmentesen kerül karanténba, akkor a pozitív teszt időpontjától számít a kezdete.

A karantén alapesetben 7 napig tart.

Dr. Tordas Dániel budakalászi csecsemő- és gyermekgyógyász Facebook oldalán osztott meg az alábbi ábrát, hogy naprakész legyen mindenki:

ADL - Debrecenimami

Forrás, Forrás és a cikkben említettek

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Láthatatlan hősnők, avagy ennyit keresnél, ha fizetnének az otthoni munkádért

Láthatatlan hősnők, avagy ennyit keresnél, ha fizetnének az otthoni munkádért

Láthatatlan munka napját áprilisban ünnepeljük, persze ez egy olyan ünnep, amit általában elfelejtünk, vagy inkább nem is tudunk róla. De mi is az a láthatatlan munka? Ha nagyon röviden akarnám megfogalmazni, akkor mindaz a munka, amiért nem jár fizetés, sőt, gyakran köszönet sem.
Húsvéti szalvétahajtogatás kicsiknek, nagyoknak

Húsvéti szalvétahajtogatás kicsiknek, nagyoknak

Két cuki nyuszit hoztunk a húsvéti asztal díszítéséhez.
Ugrás az oldal tetejére