Jelenlegi hely

Megfejtették a hirtelen csecsemőhalál szindróma okát és lehetőség nyílhat a szűrésre?

A bölcsőhalálak nevezett hirtelen csecsemőhalál a legrémisztőbb szülői félelmek egyike, az újszülött-halálozások több mint harmadáért felelős. Megmagyarázhatatlannak tűnt eddig, de egy kutatócsoport nagyot lépett az okok megtalálásában.

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), a váratlan csecsemőhalálok körülbelül 37%-áért felelős az Egyesült Államokban évente, és oka nagyrészt ismeretlen maradt. 2022. május 06-án az ausztráliai Sydney-i Westmead Gyermekkórház kutatói közzétettek egy tanulmányt, amely nemcsak azt igazolta, hogyan halnak meg ezek a csecsemők, hanem azt is, hogy miért.
 
A SIDS az egy év alatti csecsemők megmagyarázhatatlan halálozására utal, és általában akkor következik be, amikor a gyermek alszik.
 
Sokan azt gyanították, hogy ezt a jelenséget az agy azon részének hibája okozhatja, amely szabályozza az alvásból való ébredést és a légzést. Az elmélet szerint, ha a csecsemőnek alvás közben leáll a légzése, ez a hiba akadályozza meg azt, hogy a gyermek felébredjen.
 
A sydney-i kutatóknak sikerült megerősíteniük ezt az elméletet a SIDS-ben és más ismeretlen okokban elhunyt újszülöttektől vett száraz vérminták elemzésével. Minden SIDS-esetből származó mintát összehasonlítottak egészséges csecsemőktől vett vérrel. Azt találták, hogy a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim aktivitása a szülés után 2-3 nappal vett vérmintákban jelentősen alacsonyabb volt azoknál a csecsemőknél, akik SIDS-ben haltak meg, mint az élő csecsemőknél és más, nem SIDS-es csecsemőhaláloknál. A BChE fontos szerepet játszik az agy izgalmi folyamatában, megmagyarázva, hogy a SIDS miért fordul elő általában alvás közben (úgynevezett kolinerg deficit).
 
Korábban azt mondták a szülőknek, hogy a SIDS megelőzhető, ha megfelelő óvintézkedéseket tesznek: a csecsemők hanyatt fektetése, a túlmelegedés elkerülése, valamint a játék és takaró gyermekágyból való eltávolítása a legfontosabb megelőző lépések közé tartozik.
 
Noha a biztonságos alvás továbbra is fontos a csecsemők védelmében, sok olyan gyermek volt, akinek a szülei minden óvintézkedést megtettek, de mégis meghalt SIDS-ben. Ezeket a szülőket óriási bűntudat töltötte el, hogy meg tudták volna akadályozni-e babájuk halálát.
 
Dr. Carmel Harrington, a tanulmány vezető kutatója is egy ilyen szülő volt. Fia hirtelen, csecsemőkorában halt meg 29 évvel ezelőtt. Az Australian Broadcasting Corporation-nek (ABC) adott interjúban Harrington elmesélte, mit mondtak neki gyermeke haláláról. "Senki sem tudta megmondani az okát. Csak annyit mondtak, hogy ez egy tragédia. De ez olyan tragédia volt, amelyet nem fogadott el a tudományos énem."
Azóta azon dolgozott, hogy megtalálja a SIDS okát, saját maga mint szülő, és mind orvos számára egyaránt. Elmagyarázta, miért olyan fontos ez a felfedezés azoknak a szülőknek, akiknek babái SIDS-ben szenvedtek.
 
"Ezek a családok immár azzal a tudattal élhetnek, hogy ez nem az ő hibájuk volt".
 
A tanulmányban a kutatók azt írták: "Ez a megállapítás lehetőséget kínál a kockázatnak kitett csecsemők azonosítására, és új utakat nyit a konkrét beavatkozások jövőbeli kutatása számára."
 
Az ok ismertében a kutatók figyelmüket a megoldás felé fordíthatják. Az elkövetkező néhány évben a SIDS-et kutatók valószínűleg egy szűrővizsgálati rendszer kidolgozásán fognak dolgozni, hogy beazonosítsák azokat a babákat, akiknél fennáll a SIDS fokozott kockázata, remélhetőleg ezzel teljesen megakadályozhatják majd ennek bekövetkezését.
 
Hivatkozás: Harrington CT, Hafid NA, Waters KA. Butyrylcholinesterase is a potential biomarker for Sudden Infant Death Syndrome. EBioMedicine. 2022 May 6;80:104041. doi: 10.1016/j.ebiom.2022.104041
 
ADL - Debrecenimami
 
Forrás; Forrás; Fotó: Dominika Roseclay/Pexels

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére