Jelenlegi hely

Megérkezett a kis herceg!

Tízezrek ünnepelték London utcáin kedd hajnalban Vilmos cambridge-i herceg és hitvese, Katalin hercegnő első gyermekének - Nagy-Britannia majdani uralkodójának - előző este bejelentett világra jöttét.

 

 

Az egyelőre csak "Baby Cambridge" néven emlegetett, 3800 grammos súllyal született fiúgyermek és édesanyja a Kensington-palota - a házaspár londoni rezidenciája - által kiadott hivatalos közlemény szerint jól van, és "éjszakára" a londoni St. Mary's kórházban marad.

A közlemény nem részletezi, hogy a hercegnő és elsőszülöttje hány éjszakát tölt a kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján, amely az első éjszakáért 6265 fontot (2,2 millió forintot), minden további éjszakáért 2200 fontot (750 ezer forintot) számláz. Így ha Katalin hercegnő a brit orvosi gyakorlatban szokásos három éjszakát tölti el a szülészeten, a hercegi házaspár több mint tízezer fontos költségre számíthat. A néhai Diana hercegnő, Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja, aki ugyanebben a kórházban hozta világra Vilmost és öccsét, Harry herceget is, mindazonáltal Vilmos születése után már 21 órával hazatérhetett.

Vilmos herceg a kisfiú megszületése utáni nyilatkozatában közölte, hogy ő és Katalin nem is lehetnének boldogabbak. Károly trónörökös, Vilmos édesapja is nyilatkozatot adott ki, közölve, hogy ő és második felesége, Kamilla cornwalli hercegnő "túláradó örömmel" értesült az első unoka megérkezéséről. "A nagyszülővé válás egyedülálló pillanat mindenki életében, és rendkívüli büszkeséggel és boldogsággal tölt el, hogy most első ízben nagypapa lettem" - hangsúlyozta a 64 esztendős trónörökös.

Marcus Setchell professzor, aki a szülést levezette, a gyermek világra jötte után "csodálatos, gyönyörű babának" nevezte az újszülöttet.

David Cameron brit miniszterelnök kedd hajnali nyilatkozatában "nagyszerű hírnek" minősítette a majdani uralkodó megszületését, kijelentve: fontos pillanata ez a brit nemzet életének. Cameron szerint "a büszke nemzet a hercegi házaspárral együtt ünnepel".

A skót kormány vezetője, Alex Salmond nyilatkozata szerint a skót népet is rendkívüli örömmel tölti el a hercegi újszülött érkezése. Salmond közölte: a Skócia lakossága egy emberként gratulál a "büszke szülőknek".

Kérdés mindazonáltal, hogy amikor Vilmos és Katalin elsőszülöttje majdan örökli a brit koronát, Skócia uralkodója is lesz-e, a skót kormány ugyanis 2014-re népszavazást írt ki a tartomány elszakadásáról. Igaz ugyanakkor, hogy Salmond már a referendum meghirdetésével egy időben kijelentette: Skócia akkor is államfőjének ismerné el a mindenkori brit uralkodót, ha a népszavazás eredményeként függetlenné válna Nagy-Britanniától.

Kedd hajnalban mindenesetre tízezrek ünnepeltek London utcáin. A spontán ünnepségek egyik központi helyszíne az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota volt, ahol az MTI tudósítójának helyszíni becslése szerint legalább 15 ezren gyűltek össze. A legtöbben - néhány szerencsés kivételével jórészt sikertelenül - azt a díszes irattartó állványt próbálták lefényképezni, amelyet a palota díszes rácsa mögött helyeztek el, rajta a hercegi házaspár elsőszülöttjének világra jöttét hivatalosan bejelentő okirattal, amelyet a szülést levezető orvosi csapat tagjai láttak el kézjegyükkel hitelesítés céljából.

Az újszülött kilétének hitelesítéséhez természetesen most már nem alkalmazták azt a korábbi évtizedekben bevett szokást, amelynek alapján a trón lehetséges várományosainak születésénél jelen volt a mindenkori belügyminiszter. Amikor Vilmos és Katalin első gyermekének dédnagymamája, vagyis a 87 esztendős II. Erzsébet királynő 1926-ban világra jött - bár születése pillanatában még nem volt a trón egyenes ági várományosainak sorában -, ott volt az akkori belügyminiszter is, aki a szülőszoba mellett várakozott, és először neki mutatták meg az újszülött Erzsébet hercegnőt. E gyakorlat célja annak ellenőrzése volt, hogy ne kerülhessen "becsempészett" gyermek a trónöröklési sorba.

Katalin szülésénél azonban az orvosok mellett csak Vilmos volt jelen, és amikor a gyermek megszületett, a házaspár - mielőtt még értesítették volna a királyi családot - egy órát hármasban töltött elsőszülöttjével.

A londoni parlamenttel szemközt, a Temze partján emelkedő 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetét különleges fényszórók öltöztették a brit nemzeti lobogó piros-fehér-kék színeibe, a majdani uralkodó érkezését pedig 41 ágyúlövés üdvözli kedden a londoni Hyde Parkban, további 62 a Tower erődje mellett.

A keddi brit lapok természetesen első oldalukon, hatalmas betűkkel szedett szalagcímekben adják hírül a jeles eseményt. A legnagyobb példányszámú bulvárlap, a The Sun kedden a "The Son" - "A Fiú" - címmel jelent meg.

Jakab és György - a legnagyobb valószínűséggel e két név valamelyikét, esetleg mindkettőt kaphatja a szülők cambridge-i hercegi, illetve hercegnői címe után egyelőre csak "Baby Cambridge" néven emlegetett, 3800 grammos súllyal született gyermek, aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz .

Ha a hercegi házaspár tartja magát a királyi ház hagyományaihoz, akkor a világ akár hetekig is találgathatja, hogy mi lesz az újszülött neve. Károly trónörökösről, Vilmos 64 esztendős édesapjáról például csak születése után egy hónappal, a keresztelő ceremónián derült ki, hogy szülei, vagyis II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg milyen neveket választottak számára.

Az egyik legnagyobb londoni hálózat, a Ladbrokes kedden a legnagyobb valószínűséggel - és így a legkisebb nyereményösszeggel - a George nevet kínálta lehetséges első névként fogadásra. A cég erre a lehetőségre 2/1-es fogadási esélyt írt ki; ez az odds 100 fontos tét esetén - a Ladbrokes előzetes becslése szerint - bruttó 300 font nyereményesélyt ígér. Az iroda a James - Jakab - névlehetőségre 4/1-es eséllyel kínált fogadási lehetőséget kedden; ha valaki erre tesz fel 100 fontot, bruttó 500 font bevételre számíthat, ha tippje bejön. Igaz ugyanakkor az is, hogy az újszülöttnek szinte bizonyosan több keresztneve lesz, és majdani trónra lépése idején ezek közül bármelyiket szabadon kiválaszthatja uralkodói névként.

II. Erzsébet királynő édesapjának például négy keresztneve volt, az első az Albert, és trónra lépése előtt a családban mindenki csak Bertie néven emlegette. Királyként azonban utolsó keresztnevét választotta, és VI. György néven uralkodott 1952-ben bekövetkezett haláláig. A fogadóirodák körében éppen ezért favorit a George név az újszülött esetében. A cégek szakértői ugyanis arra gondolnak, hogy a hercegi házaspár e névválasztással a monarchia folytonosságát, egyben az elődök iránt tanúsított tiszteletét is kifejezésre juttathatná.

A fogadóhálózatok ugyanakkor igen valószínűtlennek tartják, hogy a házaspár a Károly nevet adná újszülöttjének, annak ellenére, hogy az újdonsült nagypapát, vagyis Károly trónörököst, Vilmos édesapját így hívják. A Ladbrokes ezt a lehetőséget kedden 33/1-es eséllyel ajánlotta játékra, ami 100 fontos tét esetén 3400 fontos becsült nyereményt ígér.

Ez nem csoda, hiszen a Károly uralkodói névhez nem fűződik sok jó emlék.  I. Károly az egyetlen angol uralkodó volt, aki vérpadon végezte. Az angol polgárháborút betetőző, 1649-ben végrehajtott lefejezését Oliver Cromwell puritán köztársaságának átmeneti időszaka követte. Az 1660-as restaurációval, 18 évi száműzetés után trónra került II. Károly főleg egymást váltó szeretőiről vált hírhedté, emellett az angol történelmi emlékezetben elválaszthatatlanul az ő nevéhez kötődik a Londont megtizedelő 1665-ös pestisjárvány, és a várost alig egy évre rá felperzselő tűzvész is.

Nem hivatalos, de nem is cáfolt értesülések szerint maga Károly trónörökös sem feltétlenül III. Károly néven kíván majd uralkodni, amikor édesanyja után trónra lép. A brit sajtóban többször is felmerült az a lehetőség, hogy a trónörökös - néhai nagypapája iránti tiszteletből is - inkább a VII. György nevet választja, amikor az Egyesült Királyság uralkodója lesz. A George név egyike a trónörökös négy keresztnevének.

London kedden látványosan tisztelgett az egyelőre névtelen hercegi csecsemő előtt. Az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota tőszomszédságában húzódó Green Parkban délután 41, a Tower erődje mellett, a Temze partján 62 díszlövést adott le a királyi gárda egy-egy tüzérségi egysége, az ősi londoni koronázó templom, a Westminster-apátság harangjai pedig három órán keresztül folyamatosan zúgtak a majdani uralkodó megszületésének örömhírére.

 

 

Forrás: MTI

Képek: 1, 2, 3

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére