Jelenlegi hely

Budapest150 – Fővárosi programok a jubileumi évben

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára egy egész éven át zajló eseménysorozatot rendez a főváros. Az első félév családi programjai közül válogattunk.

1873. január 1-jei hatállyal Pest, Buda és Óbuda egyesült Budapest néven.

A 19. század végén a Duna belvárosi szakaszán mindkét oldalon kiépültek a rakpartok, elkészült a Sugárút (Andrássy út), a Nagykörút, megnyílt a Nyugati, majd a Keleti pályaudvar, átadták az Operaházat, az országban elsőként, megindult a villamosközlekedés. Látványosan megváltozott a város képe, egész városrészek épültek fel sokemeletes bérpalotákkal, üzletekkel, forgalmas utcákkal. A Duna két partján egy szép világváros született.

A jubileumi évben rengeteg kulturális programot, közösségi eseményt szerveznek mind a 23 kerületben. Az ünnepi évforduló programsorozatának honlapja a 150.budapest.hu címen érhető el.

Ízelítő a programokból:

Budapesti Tavaszi Fesztivál

április 20. – május 2.

Csaknem 30 helyszínen több mint 50 program lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálatában, pl. klasszikus színházi-, koncert- és kiállítás élmények. Sok esemény ingyenes, de olyan is akad, amelyre csak regisztrálni kell.

Föld fesztivál az állatkertben

április 21-23., Fővárosi Állat- és Növénykert

Hogyan segítette Sissi egy zsiráfhoz az Állatkertet? Mit keresett itt minden nap Deák Ferenc? Erre is fény derül a különleges kert múltját bemutató programból.

Tematikus séták keretében közösen fedezzük fel a múlt emlékezetes, sokszor meghökkentő pillanatait, együtt ismerhetjük meg a legkülönösebb történeteket, felkeressük azokat a helyszíneket, amelyek ma is emlékeztetnek az ötven, száz, vagy akár százötven évvel ezelőtti Fővárosi Állat- és Növénykertre.

Majális

április 29. - május 1., Városháza Park

A rendhagyó majálison szombatra kézművesvásárt és változatos gasztroélményeket terveznek, vasárnapra pedig egy városi fesztivált, amelyen akár az egész családoddal együtt részt vehetsz.

A hétfő a megszokott, hagyományos majális napja, ahol megtartják az igazi retro stílust és hangulatot, családi és gyerekprogramok is lesznek.

Színről színre: utazz nosztalgiavillamosokkal!

május 6.

A BKV villamoskocsiszínjei között indít nosztalgiajáratokat, ezeken utazva ismerhetik meg az érdeklődők a villamosközlekedés múltját és a közlekedéstörténet emlékeit.

Gyereknapon irány az Óbudai Autóbuszgarázs!

május. 20., III. kerület, Pomázi út 15.

Gyereknap alkalmából minden közlekedés iránt érdeklődő gyermeket és szülőt nyílt nappal vár az Óbudai Autóbuszgarázs érdekes játékokkal, foglalkozásokkal és szakmai programokkal. Felsorakozik majd a nosztalgia-flotta, amelynek már a forgalomból frissen kivont Ikarusok is a tagjai, lesz arcfestés és lufihajtogatás, nyitott buszok és vezetőfülkék, a legkisebbeket pedig büszkeségünk, a duplacsuklós Gördülő játszóház várja majd.

A nagyobbak kis létszámú csoportokban, szakmai vezetéssel – regisztráció után – megtekinthetik az óbudai jármű szerelőcsarnokot. A még nagyobbak pedig kipróbálhatják magukat tesztvezetéssel az oktatóbuszokon.

Budapest150 Félmaraton

május 27., Margitszigeti Atlétikai Centrum

2023. május 27-én 9:00-kor, a Margit-híd budai hídfőtől elrajtol Budapest legújabb jótékonysági félmaratonja, ami Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a mentális egészség fontosságára hívja fel a figyelmet. A nevezési díjból befolyt összeget olyan szervezeteknek ajánlhatjátok fel, akik a mozgás örömét szeretnék átadni fogyatékkal élő vagy mentális betegséggel küzdő társainknak.

Távok: 21 km, 5 km  és 400 m gyerekfutam

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Budapest koncertje

június 2., Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A koncert nyitánya egy 150 főből álló gyermekkórus felemelő produkciója. A Margitszigeti Színház ismét egy világsztárt hozott Budapestre. A világ legnagyobb színpadain fellépő, méltán világhírű zenész, Daniel Lozakovich, elmélyült, kiegyensúlyozott, túlzástól mentes játékát hallhatja a nagyérdemű. Éteri hegedűjátéka teszi majd igazán különlegessé az estét, ahol olyan művek hangzanak majd el, mint Dohnányi Ernő Ünnepi Nyitánya, Camille Saint Säens III., h-moll hegedűversenye és Csajkovszkij V. szimfóniája. A koncert hazánk méltán elismert szimfonikus együttesével, a Nemzeti Filharmonikus zenekarral évről-évre elvarázsolja a közönséget.

Zenei vásár és családi nap

június 3., Aquincumi Múzeum

Színes zenei nevelési programjával a Budapesti Fesztiválzenekar azért dolgozik, hogy életre szóló élménnyé tegye a zenével való találkozást minden gyerek számára. Az egész napos rendezvényen zenés programok, kézműves foglalkozások, tánc és rengeteg játék várja a gyerekeket. Lesz Zenevár, Kakaókoncert és Hangszerkóstoló a kicsiknek, a felnőtteket pedig kamarakoncertekkel várják.

Kiállítás a Földalatti Vasúti Múzeumban

június 24 - augusztus 31., Földalatti Vasúti Múzeum, Deák tér, aluljáró

Pest, Buda, Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünnepelve a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban új időszaki kiállításon elevenedik meg a főváros közösségi közlekedésének története.

A kiállítás a legfontosabb közlekedéstörténeti eseményeket, úttörő újításokat, az egyes közlekedési eszközök megjelenését, a legmeghatározóbb járműveket, járműtípusokat mutatja be. A 150 év jelképesen 150 tárgyi emléken, illetve ezek mellett fotókon, filmeken kel életre.

Nyári moziestek

július 1- 31., Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

Hűsítő víz és jó filmek forró nyári éjszakákon. Nyakig elmerülhetsz a medencében miközben kedvenc filmed pereg. Ezt az élményt adja júliusban a Szecska.

A nyári moziestek különösen vonzóvá teszik a fürdőzést júliusban naplemente után a Széchenyi fürdőben.

A kikapcsolódás nem hétköznapi: a strandbelépő megváltásával egyben moziélményre is számíthat minden látogató. A medencében ejtőzve, a csillagos ég alatt tekinthetnek meg legendás filmalkotásokat. 

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére