Jelenlegi hely

Bőr- és "vízápolás" a strandon

Nyár, napsütés, strand - akkor naptej. De milyet?

Nyáron semmiképpen nem feledkezhetünk meg a megfelelő napvédelemről sem - a városban és a strandon is, hisz a gyerekek bőre különösen is érzékeny. 

Mivel óvhatjuk a gyerekek bőrét a káros napsugaraktól?

- árnyas helyen való játék - strandon napernyő, napfénysátor

- megfelelő, védelmet nyújtó ruházat - strandon UV szűrős úszódressz

- napszemüveg - ha lehetséges, optikában vásárolt

- kalapok, sapkák, kendők - nem csak a napszúrás ellen, hanem simléderes az arcványékolása miatt és a strandon hátul lelógó résszel a nyak védelme érdekében

- megfelelő időben való napon tartózkodás

Emelett elengedhetetlen a napot érő testrészeken a naptejek, napspray-k használata is!

 

Mekkora mennyiséget és milyen gyakran?

A bőrgyógyászok kétóránkénti átkenést javasolnak, kb. 3-5 teáskanálnyi mennyiséget egyenletesen eloszlatva. Ha strandolunk, a bekenés gyakoriságát növelhetjük.

De mi a bökkenő???

Ami jó a bőrnek, nem jó a minket körülvevő természetnek, sőt súlyosan károsíthatja is!

Egy év alatt...

kb. 14.000 tonna fényvédő szer kerül Földünk vizeibe! Gondoltad volna? Hiába van a naptejen feltűntetve, hogy vízálló - bizony, egy részük mégis bemosódik a vizekbe; másik részüket pedig mi magunk mossuk le a strandolást követő otthoni zuhanyzáskor.

A kémiai UV-szűrők a szervezetre és a környezetünkre nézve kérdések és károsak - a vízben lévő  mikroalgákat megtámadja a bennünk lévő oxibenzon és oktinoxát. Ennek következtében a vízben élő növényeket és állatokat (pl. korallok) megfosztják a táplálékuktól. Ennek következtében a növények/álatok élettere felbomlik, elpustul, a korall színe pl. elhalványul. Szintén súlyos veszélyt jelentenek a naptejeben lévő mikroműanyagok is.

Az első lépések a tengervilág érdekében

Több üdülőhelyen (pl. Palauban, Hawaiion) már csak azok a naptejek engedélyezettek, amik korallbarátok. A két említett hely messze van ugyan tőlünk, de nálunk is érdemes már környezetbarát naptejeket választanunk - a természet hálás lesz érte!

Milyen a "jobb" naptej?

Mindenképpen ásványi napvédő krémeket válasszunk - a gyerekeknek ez különösen is ajánlott! 
Hogy működnek? Az ásványi napvédők a bőrre kenve a bennük lévő titán- vagy cink-oxid miatt egy vékony, fényvisszaverő réteget képez azonnal a bőrön és úgy működik, mint egy tükör. Ezek a naptejek nem tartalmaznak kémiai anygaokat, minősített natúrkozmetikumként találkozunk velük a drogériák polcain. Nagyon szigorú tasúsítási folyamaton esnek keresztül (Ecocert, BDIH), nem tartalmazhatnak nanorészecskéket sem. Keresd ezeket a logokat a flakonokon:

   

A szintetikus fényvédők között is találunk biztonságos és környezetbarát termékeket - vásárlásor keressük meg rajtuk a Naturkozmetikum vagy az Ecko/Öko kozmetikum feliratot!

Összeállította:
Vizaverné Horváth Zsófia - Szombathelyimami
Egészségfejlesztési szakember, földrajz szakos tanár, 2 gyermekes anyuka 

Fotók: pixabay
 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére