Nem tudom, mi volt a levegőben, de az elmúlt héten nemhogy maradékmentesen nem sikerült főznöm- kifejezetten sok fejtörést okozott az újratervezés. Szokásos adagot főztem mindenből, de valahogy mindig maradt. Az első meglepetést a tészta okozta. Még jó, hogy egy életre megjegyeztem azt az apró kis trükköt, hogy sosem öntöm össze a szószt a tésztával, csak mindenkinek a saját tányérjában. Így ha megmarad a főtt tészta, más ínyencségnek is el tudom készíteni. Például chipsnek az esti társas mellé. Igen: olyan jó csipegetni Gazdálkodj okosan! közben, amikor már harmadszorra fizetek a szemetelésért... Milyen ironikus, nem? Pont mindig a szemetelés mező fog ki rajtam...
De térjünk vissza a megmaradt tésztához! Kíváncsiak vagytok az isteni tészta chips receptjére? Az Ízesélet Gasztrobarangoló oldalán találjátok az egyik legínycsiklandozóbbat. RECEPT ITT!
Azok számára, akik szeretik a mártogatós megoldásokat, vagy arra az esetre, ha egy pohárral több tejföl került a kosárba, és nem tudod, mit is kezdj vele... Van egy szuper tippem: készíts tejfölből vajkrémet! Igen: amikor először meghallottam, nekem is kellett gondolkodnom egy darabig, hogy vajon ez valóban kivitelezhető-e, és amikor először kipróbáltam... Nemcsak hogy meglepődtem- egyenesen örömmámorban úsztam. A fiaim ugyanis imádják a vajkrémet, de a boltban kapható termékek összetevőivel nem vagyok kibékülve. Így a házi tejfölből készült vajkrém egyszerűen tökéletes megoldásnak tűnt, És nemcsak tűnt, az is lett!
Két ötletem is van:
Egy magas tálat kibélelünk tüll anyaggal (esetleg textil pelenkával vagy lágyabb szövésű konyharuhával), beleöntjük a tejfölt és összekötjük a tetejét. 1–2 napig hűvös helyen a tál fölé lógatjuk. Ez idő alatt kicsorog a savó, és a krémünk összeáll. Minél több ideig hagyjuk csöpögni a savót, annál sűrűbb lesz a kapott krém. A savót lángos készítéséhez is félretehetjük. Az így kapott krémet sós és édes ízekben is fűszerezhetjük, tölteléknek, vajkrémnek vagy akár mascarpone helyett is felhasználhatjuk.
Ha lágyabb krémet és gyorsabb megoldást szeretnénk:
A recept annyira egyszerű, hogy el sem hinnéd: a tejfölt körülbelül 10 percig elektromos habverővel verjük fel, közben látjuk, ahogy folyamatosan sűrűsödik. Amikor már kellően krémes, kész is a vajkrémünk! Sóval, borssal, fokhagymával vagy bármely más általunk kedvelt fűszerrel ízesíthetjük. Garantáltan imádni fogja a család!
A héten májból is maradt, ami nagyon meglepett, de legalább ennek a helyzetnek a megoldása nem okozott nagy gondot, hiszen ha máj, akkor rögtön a másik kedvenc: a házi májkrém jut eszembe.
Kép forrása: Street Kitchen
Rengeteg különböző recept kering a neten, nekem a vajjal készült verzió a kedvencem. Kísérleteztem már sokféle fűszerrel, és be kell vallanom, hogy gyakran csempészek bele szárított gyógynövényeimből is (így észrevétlenül gyógyul a család). Fogadjatok el egy jótanácsot: türelmesen várjátok meg, amíg a máj és a vaj megtalálja a közös hangot, vagyis amíg az elkészített májkrém kihűl, és elnyeri végleges állagát. Ugyanis ha túl korán (még a teljes lehűlés előtt) nagyon sűrűre csináljátok, akkor abból nem májkrém, hanem májszalámi lesz. No nem mintha az olyan rossz lenne...
Kíváncsiak vagytok egy szuper receptre? KATT IDE!
De hogy ne csak a konyhában barangoljunk: hoztam egy kihagyhatatlan tippet a maradék más jellegű felhasználására is!
Narancshéj. Tudom, hogy sokkal drágább a kezeletlen narancs héja, de számos okom van rá, hogy miért javaslom mégis ezt. Inkább vásároljunk ritkábban, de tegyük le a voksunkat a vegyszermentes mellett! Szervezetünk kívül-belül hálás lesz érte!
Az elfogyasztott gyümölcs héját semmi esetre se dobjuk ki, és ne is tegyük a komposztba! Szárítsuk ki, daráljuk le, és tegyük a kamrába egy üvegben- mert számtalan alkalommal fel tudjuk használni. Az egyik kedvenc megoldásom a citrusos bőrradír készítése. Nem kell más hozzá, mint cukor, hidegen sajtolt olaj és a ledarált narancshéj. Vagy ha egy lágyabb, mézes megoldást szeretnénk, akkor csak egyszerűen méz és a darált gyümölcshéj.
Kezdőknek bátran ajánlom a Kerekegészség receptjét, az alapokat kitűnően meg lehet tanulni belőle. A végeredménynek pedig csak a képzelet szab határt, a gyakorlat pedig rövid időn belül mesterré tesz Benneteket! Csak bátran!
Köszönöm, hogy velem tartottatok, remélem hasznos ötletekkel készültem ezen a héten! A következő alkalommal kicsit kilépünk a konyhából, és más vizeken indítjuk be fantáziátok zöld oldalait!
Szép hétvégét kívánok:
-Bogi, az Imami hivatalos zöldítője-
Lehetsz a rovat következő heti főszereplője, mindegy, hogy már régóta ezen az úton jársz, vagy lelkes (újra)kezdő vagy!
Együtt fogunk építkezni, egymástól fogunk tanulni, és egymást fogjuk motiválni egy élhetőbb holnap reményében.
EZ JÓ, ÍROK BOGINAK!
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges