Jelenlegi hely

Fejtörés helyett: ajándékötletek, tippek óvó néninek, pedagógusoknak

Ajándék az óvó néninek, tanítónéninek, bölcsibe…? Jó kérdések, visszatérően, iskolaév végén karácsonykor, kifejezetten sok anyukát tartanak izgalomban. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, már csak győzd végigolvasni és dönteni.

A bevezetőben vázolt "Mivel lepjük meg az óvó nénit/tanítónénit évzáróra/ballagásra? című kórusmű hangzik fel minden osztályteremben és családban az utóbbi hetekben, nem kis fejtörést okozva az anyukáknak és SZM képviselőknek. Ötletgyüjteményünkkel megpróbálunk segíteni, hogy ne az ihlet nélküli kínlódós fejtöréssel menjen el az idő.

Beszélgettünk már a témáról óvó nénivel, dadus nénivel, anyukákkal, így alakult ki ez az ötletlista.

0. Az első és legfontosabb a KÖSZÖNÖM szó 

Tévedés azt hinni, hogy hatalmas ajándékokat várna egy pedagógus. Nyilván jól esik nekik, ha gondoltok rájuk. De a legfontosabb számukra az, hogy az általa nevelgetett palánta megszeretgesse őket, tőle és szüleitől kapjon egy köszönömöt.

Ha a köszönöm és a szeretgetés megvan, és szeretnétek még valamit adni, jöjjenek a tippjeink:

1. Az örök első helyezett a VIRÁG

Igaz, rengeteg virágot kapnak a pedagógusok év vége felé, de egy virággal még senkit nem sértettek meg. Nem muszáj egy kamionkerék nagyságú bokréta, egy mini orchidea vagy tearózsa bedekorálva is elegáns ajándék. Ráadásul tovább tart.
Tipp: nem csak egy klasszikus kaspóba, de bögrébe, teáskancsóba, antik edénybe, befőttesüvegbe is lehet virágot ültetni.

2. Valami édes a szívnek, léleknek: a CSOKOLÁDÉ

Nyilván nem a Tiétek lesz az első és egyetlen desszert, amit kapnak, de rajtad múlik, hogy talán a legfinomabb. Lejárt, vacak minőségű, sérült csomagolású desszertnek kinéző tárgyat ne vegyél, az sértő az ajándékozottnak, tiszteletlenség vele szemben. Itt is a kevesebb néha több elve érvényesüljön. Nem kell aktatáska méretűnek lennie, de lehet kézműves, gyönyörűen becsomagolva, vagy egy díjnyertes termék. Valami olyan különlegesség, amit Te is szívesen kipróbálnál.

3. SZEMÉLYESEBB GASZTROAJÁNDÉKOK 

Egy kisebb ajádékcsomag pl. pácolt sajtok, olivabogyó, házilekvárok... Ha tudjuk, mivel kényeztethetjük a megajándékozni kívánt személyt, egy elegáns celofán csomagolásban, szépen bedíszítve nagyon találó lehet. Láttam már gyönyörű mézeskalácsból készült alkotásokat, fűszereket díszüvegben, saját készítésű bonbonokat, likőröket. Fontos, hogy vegyük figyelembe az ajándékozott személyiségét! Nem a legeltaláltabb ajándék egy vegetáriánusnak a libamájpástétom, vagy egy alkoholallergiásnak a konyakos meggy. Finoman meg lehet kérdezni a pedagógus környezetét kávé-, tea- és édességfogyasztásukról, és annak függvényében vásárolni. Lehet, hogy szeretik a kávét, de szereti maga is őrölni, vagy csak instantként az oviban issza, de cukormentesen.

4. A formálisabb ajándékok után jöhetnek a SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ emlékekek

Egy gyönyörű képeslap, vagy gyurmából készített dísz, amit a gyerkőc készített, az előző ajándékok kísérője is lehet. Adhatunk az összes elképzelhető kézműves technikával készített, horgolt, szőtt font, kerámiázott, üvegfestett képkeretet, emléklapot, naplót, emlékkönyvet, dobozt, díszgyertyát, mécses- és gyertyatartót, ajtó- és ablakdíszt, tálcát. Egy gyöngyből fűzött, szőtt karkötő, nyaklánc bármelyik nőt leveszi a lábáról.


saját készítésű karkötő az angyali dadusnak

5. Ha nem is vagy egy kézimunkaguru, de KÉZMŰVES EGYEDI TÁRGYAT szeretnél adni, megkönnyítheted a helyzeted, ha rendelsz.

Sok olyan gyűjtő-weboldal van, ahol magyar kézművesek, alkotók egyedi termékeit találjátok a csipke evőeszköztartótól az emlékdobozokig, a nyakláncoktól a festményekig. A helyi vásárcsarnokokban, piacokon is mindig fel-fel tűnik egy-egy készítő. Jó indok, hogy a barátnőddel elmenjetek egy kézműves piacra, design vásárra nézelődni, ötletet keresni.

5. FOTÓKÖNYV 

Több cégnél is lehetőség van a saját szoftverüket letöltve idézetes, díszes fotókönyv-emlékkönyv készítésére. De otthon, scrapbooking technikával is csodálatos, szívhez szóló albumokat lehet készíteni. Ma a közösségi média oldalakról klasszul le lehet tölteni az elmúlt évek közös képeit, és pillanatok alatt találni hozzá idézetet. A gyerekekek kézlenyomata, egy kiskori és mostani kép színesítheti az emlékkönyvet.  

6. KÖNYV

Ezt nem kell magyarázni. Ritka albumok, gyűjtemény, különleges vagy angol nyelvű kiadványok, antik példányok nagy örömet tudnak okozni. A búcsúzók aláírásával, egy idézettel felejthetetlenné válik. Hozzá ajándékba egy „Ex libris” egyedileg készített pecsét igazán személyessé teszi az ajándékot. egy olyan embernek, aki rengeteg könyvet ad kölcsön, igazán figyelmes ötlet.

ex libris pecsét - régen ezzel jelezték a könyv tulajdonjogát, jellemző volt, hogy mindenkinek egyedi rajzolata volt, nemcsak a neve állt rajta (Artistamp)

7. BÉRLETEK, KUPONOK, UTALVÁNYOK

Sok pedagógusra ráfér az év végén a pihenés vagy év közben a kikapcsolódás. Egy színházbérlet, előfizetés egy különleges újságra, masszázs kupon, belépő egy wellness központba jó ötlet lehet.

8. KOZMETIKUM 

Shampont, fogkrémet venni azt sugallaná, hogy ápolatlan. De egy különleges fürdőolaj, természetes alapanyagú, kézműves termékek a kényeztetés érzetét sugallják.

9. ÖSSZEFOGÁS, ÉLMÉNYEK

Ha többen összeálltok, akkor olyan nagyobb volumenű ötleteket is meg tudtok valósítani, mely egyedül drága lenne: egy különleges képzőművészeti album, a hobbijához köthető workshop pl. bútorfelújítás vagy csokoládékészítés, technikai vezetés a Forma 1-es pályán, hőlégballonozás vagy Shakespeare összes angolul.

10. POZITÍV ÜZENET, GONDOLAT

Divatosak mostanában az illusztrációval díszített, gazdag kalligráfiával feliratozott képek, melyek pozitív gondolatokat, idézeteket tartalmaznak. Nagyon sok gyűjtőoldalrólmár ingyenesen letölthető üzeneteket, képeket találhat bárki, a Pinterestről nem is beszélve. Nem kell képszerkesztőnek lenni a lementéshez. Egy igényes színes nyomtatás sem kerül többe pár száz forintnál.

11. LAST MINUTE

Léteznek olyan üzletláncok az országban, ahol olcsón lehet alapdolgokat venni: pl. képkeretet, tálcát, üzenettartót, albumot, poharakat... egy kis trükkel rövid idő alattt személyessé teheted, ha a tárgy stílusának megfelelően bedíszíted: csipkével, szalaggal, gombokkal, apró fa díszekkel, szalétatechnikával, üvegmatricával. 

+1 CSOMAGOLÁS: bármilyen ajándéknak egyedi jelleget ad a csomagolás. Személyessé teheted vele, elegánsabbnak, nagyvonalúbbnak tűnik. Kisebb díszekkel apró ajándékot, emléket csempészhetsz egy könyvre. 


üzenő-fotótartó tábla már becsomagolva, saját kézzel készített ragasztott és hajtogatott (masu) dobozok

ADL - Debrecenimami

Fotók: Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére