Jelenlegi hely

Törj ki a hétköznapokból! - Kemenes Vulkánpark

A Vulkánház megismerteti az érdeklődőkkel a tűzhányókat. Kicsiket és nagyokat is egyaránt lenyűgöző interaktív eszközökön keresztül mutatja be a vulkanológiát és a Föld vulkánjait. Találkozhatunk naprendszerünk bolygóival és megcsodálhatjuk a Ság-hegy egyedi panorámáját. Lebilincselő grafikákkal, animációkkal, kisfilmekkel testközelibbé tették ezeket az óriási természeti képződményeket.

Lépjetek be a vulkánok csodálatos világába!

A Celldömölkön található többszintes látogatóközpont épületébe érkezők egy alulról felfelé haladó kiállításon megismerhetik a vulkánok működését és történetét, miként a magma egy alulról felfelé haladó mozgással ér a felszínre.

Az ezer négyzetméter alapterületű 11 bemutatóteremben interaktív táblákon, érintőképernyős számítógépeken, projektorokon és maketteken keresztül mutatják be a vulkánok erejét, a bennük zajló gigantikus méretű, szinte percről-percre lezajló geológiai változásokat.

A Kemenes Vulkán Park 2013. áprilisában nyitotta meg kapuit. A feltűnő dizájnnal rendelkező épület az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását rejti. Majdnem 1000 m3-en kerül bemutatásra a Föld vulkánossága általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányói, majd végül helyi nevezetességünk, az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy. 

A Ság hegy egyedi tanúhegy. Az 1905-től közel ötven évig zajló bányászati tevékenység következtében egy Közép-Kelet Európában egyedülálló mesterséges kráter jött létre a hegy gyomrában. Ez persze a kutatók érdeklődését is felkeltette, s ezért jött létre itt, Celldömölkön a komplexum.

A vulkáni folyamatok végigkísérték Földünk négy és fél milliárd éves történetét. Befolyásolták felszínének alakulását, hatottak élővilágára, ugyanakkor sok esetben segítették és ma is segítik az ember boldogulását. Könnyen hasznosítható kőzeteket, ásványokat, termékeny talajt és megújuló energiákat köszönhetünk nekik. A történelem pusztító vulkánkitöréseiben tíz- meg tízezrek vesztek oda, ugyanakkor ma is milliók élnek a tűzhányók adta javakkal. A celldömölki Vulkánház közelebb hozza és segít megérteni a tűzhányók működését.

Küldetésük: tudásalapú élmény átadása 

A kiálítással szeretnék megszólítani a vulkánok világával épp csak ismerkedőket és azokat, akik tovább szeretnék mélyíteni szakmai tudásukat. Felhívják a figyelmet az élő és az élettelen természeti és a kulturális értékeink védelmére.
Hazánk egyetlen vulkanológiai szakgyűjteményével rendelkeznek, mely a vulkánokról átfogó szakmai szempontok alapján rendszerezett képet ad. Ezt a tudást mindenki számára elérhetővé és érthetővé teszik az életkori sajátosságoknak megfelelően. Az épület külső és belső megjelenése egyaránt a vulkánok logikáját tükrözi, a kiállítás a modern technika vívmányai segítségével teszi interaktívvá az ismeretszerzést. 

Az épület - út a kitörési pontig

Az épület külső és belső megjelenésében is kuriózumnak számít. A szürke színű beton és a vörös árnyalatú Cor-ten acél már messziről azt súgja a látogatónak, hogy bizony nem mindennapi helyre készül betérni. Még csak sejti, de már érzi, hogy párhuzam vonható az épület kültéri megjelenése és a tűzhűnyok izgalmas világa között. Az objektum nem alakjában, hanem építőanyagaiban ragadja meg e különleges természeti képződmények mibenlétét.

A vulkáni kőzetek és a felszíntre tört magma, azaz a láva építőipari kellékekkel történő kifejezeése egyedi képet fest a cseppet sem elhanyagolható szépségű tájban. Ipari jellege pedig a 20. század első felét felölelő bányászati tevékenységre utal. Designerek, fotográfusok és számos filmipari szakember keresi fel a Vulkánparkot annak különleges mivolta miatt.

A természetes fényt fokozatosan felváltja és kiszorítja a mesterséges fénysugarak tömege, bekerülünk a vulkán gyomrába. A látogató a magma útját végigjárva, a kürtőn keresztül végül eléri a kitörési pontot, újra a természetes fényviszonyok veszik majd át a főszerepet. A "kitörésig" azonban hosszú és izgalmas út vezet. A kiállítási terek szándékos asszimetriukus elrendezése lehetővé teszi a "kürtő" létrejött, azonban ez nem azt jelenti, hogy a termek között káosz uralkodik.

Épp ellenkezőleg. Ez a tervezett "rendezetlenség" egységet alkot, szigorú sorrend szerint végigtereli a látogatót a tárlat minden egyes állomásán. Az így létrejött komplexumot mélátn nevezhetjük Vulkánháznak, mely mellett közvetlenül terül el természet által alkotott ihletője, az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy.

A kiállítás - látványos és interaktív

Ez a speciális közeg ad otthont annak az országos szinten is egyedülálló kiállításnak, mely közel 1000 m2-en keresztül mutatja be bolygónk vulkánosságát. Az intézmény a modern és a hagyományos múzeum egyfajta keveréke. A látványos és interaktív tárlatban minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt. 

Felfedező-terem - Foglalkoztató tér
A vulkánosság jelenségeivel ismertet meg. Interaktív eszközök segítségével előidézhetők és megszemlélhetők egyszerű, de látványos robbanásos kitörések, a vulkáni kráter épülése és pusztulása. Kicsiknek és nagyoknak is kézzelfogható élményeket kínál a freatomagmás hamuszórás és a gejzírkitörés működtethető modellje, az asztali földrengés-szimulátor és a vállalkozó kedvűek által akár fel is próbálhatják a vulkánkutató szkafandert. A teremben bemutatják az Atacama Klímamonitoring Expedíciót is.  

Tűzhányóterem 
Az anyagok és formák kincsestára. Bemutatja a vulkánokat felépítő anyagokat: kőzeteket és ásványokat, valamint azon jellegzetes formákat, amelyekké a vulkánok válhatnak. A tér közepét Európa legnagyobb és legismertebb működő tűzhányója, az Etna élethű mása foglalja el.

Naprendszer-terem 
Naprendszerünk távoli bolygóira és holdjaira repít el, űrhajó-szimulátor segítségével ismertetve meg az érdeklődőket az ott zajló vulkanikus tevékenységekkel. Verne még csak a Holdra képzelt el űrutazást, ma azonban űrszondákkal már a Mars felszínét is tanulmányozni tudjuk. Látványos felvételeket tanulmányozhatunk a Naprendszer legvulkanikusabb égitestjeiről, a Jupiter-holdjáról az Ióról is, Aki a kabinba belép, a galaxisok látványos, rejtélyes világába repülhet.

Szimulációs terem 
A megszilárdult lávafelszínen járás mellett, a legkorszerűbb számítógépes programokkal modellezett lávaöntő- és robbanásos kitöréseket, valamint a vulkánok erózióját láthatják. 

A Vulkán Színház kisfilmjében a tűzhányók működéséről és pusztító hatásairól – amely számos esetben tízezrek életét követelte – láthatunk képsorokat. A termek közti térben színes tablók tájékoztatnak részletesebben a vulkánkitörések pusztításairól (forró és hideg halál), illetve a tűzhányók adta javakról.

Kárpát-medence
Térségünk csupán a közelmúltban véget ért, meghökkentően színes tűzhányó tevékenységéből ad ízelítőt egy vetített 3D-s Kárpát-medence domborzat segítségével.

Sághegy-terem
Eleven díszletként a Ság hegy gyönyörű panorámája tárul a látogatók elé, hogy testközelből szemlélhessék az egykori tűzhányó mára megszelídült vonulatait.

Programok a Múzeumok Éjszakáján

2018. június 23., szombat 16:00–24:00

I. Tér-képző buszmegálló birtokba vétele - 16.00 

Varga Imre építész, a Budapesti Műszaki Egyetem urbanisztikai tanszék munkatársa évek óta szervez tér-képző táborokat. 2014-ben a Kemenes Vulkánpark környékét tették komfortosabbá a kültéri bútorokkal. A projekt során sok olyan ötletet és tervet is felvetett, amik akkor még nem kerültek kivitelezésre. 2018-ban viszont a buszmegálló terve elkészülhetett a Celldömölki Városgondnokság közreműködése révén. Az építész és az akkori hallgatók újra ellátogatnak a Vulkánparkba, hogy ők és a látogatók hivatalosan is használatba vegyék a buszmegállót. Az eseményen előadások is lesznek a Tér képző táborokról és a Vulkánpark projektről.

II. Adatvadászok című háromrészes dokumentumfilm - 19.00

Egy expedíció, ami ott kezdődik, ahol a hegymászás véget ér...

Az Adatvadászok című dokumentumfilm-sorozat három magyar klímakutatót mutat be a világ legmagasabb vulkánján, az Ojos del Salado-n, a chilei Atacama-sivatag száraz és hideg területén. Az elszánt csapat 5800 méter feletti magasságban, extrém körülmények között, oxigénhiányos környezetben végzi munkáját annak érdekében, hogy kiderítse, van-e elegendő víztartalék a kietlen vidéken lakók számára.

A zsákmány az adat, a kihívás a túlélés! 

III. Gaps on the wall - "RÉSEK" a "FALON" - 21.00 

popup action

"RÉSEK" a "FALON" címmel a Vulkánparkban e_z_max a festő aki: "... nagy vásznakat tölt meg a celldömölki műtermében mindannyiunk közös, a mindennapokban inkább titkolni, minél mélyebbre gyömöszölni vágyott álmaival. Erdélyi Zsolt, Erdélyi Zs. Max, MaX-ArT, vagy amit akartok. A közlés minimuma, a képzelet MAXimuma... "

IV. Kis éji zene - 22.00 

Brum and Bass és végül NOJZERR feat GUEST live chill out....

Kemenes Vulkán Park, 9500 Celldömölk, Sághegyalja körút 1.
Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 10.00-18.00, hétfőn zárva

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére