Jelenlegi hely

Mit nézz meg Budapesten? 8+1 ismert és kevéssé ismert látnivaló

Minden városban van az a kategória, amit "látni kell"! Ha Budapest, akkor például kihagyhatatlan a Parlament, a Budai Várnegyed, a Halászbástya, a Hősök tere, a Szent István Bazilika, Vajdahunyadvár. Azonban nem csak a klasszikus turistalátványosságokat érdemes felkeresni, hanem érdemes időt szakítani a kevésbé nyüzsgős helyekre is. Ebben a cikkben kilenc kedvencünket hoztuk el. Ha a fővárosba látogatsz, ide mindenképp kirándulj el.

1. Városligeti-tó

A Városliget közepén található Budapest legnagyobb mesterséges tava. A tó ilyen formáját a XIX. században nyerte el, amikor a park kialakítására került sor. Nem csak egy szép látvány, hanem különböző tevékenységeknek is otthont ad. Nyáron a tó körül lehet kirándulni, piknikezni, vagy akár hajókázni a tavon, míg télen a tavat jégpályaként használhatjuk.
(Pontos helyszín: Budapest, XIV. kerület, Városliget)


Fotó: Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó Facebook

2. Orczy park

Vagy más néven Orczy-kert egy csodálatos park a Józsefvárosban, amely 1902-ben nyílt meg. A park Budapest egyik legnagyobb zöldfelület, ahol megfigyelhetjük az öreg fákat, amelyek számos madár számára nyújtanak menedéket. A park környezete az elmúlt években sokat fejlődött, és rengeteg érdekes étterem és kávézó található a környéken. Itt is lehet piknikezni, csónakázni, a gyerekekkel játszótéren lógni, sportolni.
(Pontos helyszín: 1089 Budapest, Orczy út 1.)

Fotó: NKE Campus XXI. Nonprofit Kft. Facebook

3. Törley Látogatóközpont

Egy kiváló helyszín azok számára, akik szeretnék felfedezni a magyar pezsgő kultúrát és történelmet. A látogatóközpont a Törley Pincészetben található, amely Magyarország legnagyobb és legrégebbi pezsgőpincészete. Ha érdekel, hogyan készül a pezsgő, milyen alapanyagokat használnak, és hogyan alakulnak ki az egyes ízek, valamint szeretnél isteni borokat és pezsgőket kóstolni, akkor ezt a prograot semmiképp ne hagyd ki. 
(Pontos helyszín: 1221 Budapest Anna utca 7.)

Fotó: Törley Múzeum weboldala

4. Párizsi udvar

A Párizsi udvar Budapest egyik legizgalmasabb épülete, amelyet az 1900-as évek elején építettek a Párizsi Eiffel-csarnok mintájára. Az épület a közelmúltban újra megnyitott, és ma már luxus áruház és étteremként üzemel.
(Pontos helyszín: 1053 Budapest, Ferenciek tere 10.)


Fotó: Párisi Udvar Hotel Budapest Facebook

5. Központi Vásárcsarnok

A Központi Vásárcsarnok a Fővám tér mellett található, és Budapest legnagyobb és legrégebbi fedett piaca. Az épület 1897-ben épült, és azóta is a helyiek és a turisták egyik kedvenc helye. A piac színes és változatos kínálattal rendelkezik, ahol lehetőség van friss zöldségeket, gyümölcsöket, húst, halat, fűszereket és egyéb élelmiszereket vásárolni.
(Pontos helyszín: 1093 Budapest, Vámház körút 1-3.)

Fotó: Központi Vásárcsarnok Facebook oldala

6. Aquincum Római Múzeum

Az Aquincum Római Múzeum Budapest egyik legfontosabb régészeti helyszíne, amely a város északi részén található. Aquincum egykoron a római Birodalom egyik fontos települése volt, és a múzeum bemutatja az itt talált régészeti leleteket és emlékeket. A múzeum területén találhatóak a római kor épületei és maradványai, például az amfiteátrum, a fürdők és a villák. 
(Pontos helyszín: 1031 Budapest, Szentendrei út 135.)


Fotó: Aquincumi Múzeum Facebook oldala

7. Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeum a főváros egyik legérdekesebb múzeuma, amelyet a magyar irodalom nagyjának tiszteletére hoztak létre. A múzeumban Petőfi Sándor életével és munkásságával kapcsolatos kiállítások találhatók, valamint számos nagy magyar írónk munkái is megtekinthetők itt. A "PIM" emellett számos rendezvénynek otthont ad: irodalmi beszélgetések, felolvasóestek, könyvbemutatók, koncertek és színházi előadások is rendszeresen helyet kapnak falai közt.
(Pontos helyszín: 1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

Fotó: Budapestimami

8. Gül Baba Türbéje és Rózsakert

Budapest rejtett kincsei közé tartozik Gül Baba sírhelye (türbéje), amely a török időkben készült, az egyik legrégibb építészeti emlék hazánkban. A türbe egy szép parkban található, ahol kellemes sétákat lehet tenni és piknikezni. Az épület belső kialakítása és díszítése rendkívül lenyűgöző, csakúgy, mint a lépcsőzetes rózsakertje és levendulakertje is. 
(Pontos helyszín: 1023 Budapest, Mecset utca 14.)


Fotó: Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány Facebook

+1 Duna-korzó

A Duna-korzó Budapest igazi festői helyszíne, ahol lehet sétálni, kávézni vagy egy kellemes ebédet elfogyasztani. A korzó Budapest leghosszabb sétányának számít, és lenyűgöző kilátást nyújt a Dunára és a városra. A korzó közelében található a Nemzeti Színház, a Vigadó koncertterem és a Pesti Vigadó. Ha csak rövid időt tudsz tölteni a városban, itt egy laza séta alatt magadba szippanthatod Budapesti hangulatát.


Fotó: Pixabay

- Budapestimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére