Jelenlegi hely

Debrecenbe kéne menni... a Virágkarneválra!

Családi Városkalauz a Debrecenimamik tollából. 

Virágkarnevál generációk óta

Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne hallott volna már a Debreceni Virágkarneválról. A több mint ötvenéves múltra visszatekintő rendezvény már nagyszüleink szemében is különleges esemény volt, és hosszú évek óta a közszolgálati televízió is közvetíti. Az évről-évre idelátogató turisták sokasága pedig a bizonyíték arra, hogy mennyien szeretnének személyes résztvevői is lenni a mára kultikussá vált rendezvényének.

Debreceni virágkarneváli kocsi a 60-as években (eredeti: debrecenikepeslapok.blogspot.hu)

Debrecenimamikkal a karneválra

Hogy mitől egyedi ez a virágkarnevál? Sehol máshol a világon nem vonulnak fel ekkora virágkompozíciók! A Debrecenimami csapatának debreceni vagy ide származott tagjaiként szeretjük ezt a nagyszabású ünnepet, és örömmel látjuk az ide látogató családokat. Mostani cikkünkkel pedig szeretnénk segíteni a csemetékkel itt vendégeskedő családoknak, hogy jól érezzék magukat a Debreceni Virágkarneválon – ezért kis- és nagygyerekes családanyák „szemüvegével” készítettünk egy Családi Városkalauzt a Virágkarneválra.

Virágruhás kislány a Galiba Fesztiválon (Fotó: Kölcsey Központ)

Debrecenben már nem csak egy nap az ünnep

A klasszikus Virágkarnevál, a virággal díszített, nagyméretű kocsik felvonulása – amit sokan akár az esti Híradóból ismernek –, augusztus 20-án zajló, egynapos rendezvény. Mára azonban a Debreceni Virágkarnevál – mely 2020-ban már az 52. alkalom – több, mint egyhetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Minden évben az augusztus 20-a körüli héten kiállítások, virágos rendezvények, koncertek, utcaszínház, fényfestés, Galiba Gyermekfesztivál várja a látogatókat.

Gólyalábasok mutatványa Galiba Fesztiválon

Nincs szebb állat, mint a lúd...

A Galiba Fesztivál a családok számára különösen érdekes lehet: a babakocsisok, iskolák, óvodák, sport- és táncklubok rövid felvonulásából az évek alatt egyhetes gyerekrendezvény-sorozattá formálódott. Helyszíne ismételten a Nagyerdő: a Békás-tó partjáról 2020-ban a Vidámparkba költözve folyamatosan programokkal, Ludas Matyi hasonmásversennyel, kézműves foglalkozásokkal, bábos, gólyalábas utcaszínházi előadásokkal, táncbemutatókkal várják az aprónépet.

Ha egyáltalán nem ismerem Debrecent, merre induljak a gyerekekkel? – teheted fel a kérdést a programdömping hallatán.

Autóval érkezőknek:

A parkolás, mint a legtöbb nagyvárosban, nem egyszerű. Ráadásul a karneváli programok miatt a legtöbb belvárosi utat részlegesen vagy teljesen lezárják; a menet vonulási ideje alatt pedig rendőri irányítás várható. A nagy bevásárlóközpontok parkolóját érdemes használni (Tesco a Kishegyesi úton, Interspar a Füredi úton), esetleg fizetős parkolóházakat (Fórum, Debrecen Plaza, Halköz Üzletház), és onnan átsétálni vagy villamosozni a felvonuláshoz. Az útlezárásokról itt tudsz részletesebben tájékozódni. 

Vasúttal érkezőknek:

Vonattal jönni kifejezetten megéri, mert 50% kedvezményt ad az eseményre utazóknak a MÁV. A vonatról leszállva könnyű a dolgod: áthaladva a Nagyállomáson máris a város két villamosvonalának közös végállomásán találod magad. Mindkét vonal a belvároson, azaz a felvonulás útján halad – pillanatok alatt bejutsz a karneváli forgatagba.

Bent a városban, vagy kint a Nagyerdőn

Az 1-es villamossal kiutazhatsz a Nagyerdőre, ahol a Galiba Gyerekfesztivál zajlik, és ahová érkezik a Karneváli menet is majd a nap második felében. Villamosozás közben rögtönözhettek egy rövid debreceni városnézést is – ehhez mindkét villamosvonal tökéletes. Azonban azt vedd figyelembe, hogy augusztus 20-án, a felvonulás ideje alatt a villamosok nem közlekednek. (További infó)

Városnézés modern villamossal

Rövid városnézés villamossal

A villamosok több helyen is megállnak a belvárosban, a Piac utcán: a Szent Anna utcai megállónál található a katolikus Szent Anna-székesegyház, a Kossuth térnél kell egy újabb megállót beiktatnia annak, aki a Nagytemplomra kíváncsi. Ha kisebb családtagoknak mégsem olyan érdekesek a templom egyházi látnivalói, a 400 éves Rákóczi-harangig fellépcsőzni kisebb kihívás, jó utána a szélben 30 méter magasból körbepillantani Debrecen városán. Augusztus 20-án meghosszabbított nyitva tartással látogatható a Nagytemplom!

A főtéren több „fagyizópont”, cukrászda, különböző stílusú és árkategóriájú étterem található, több helyen van kávé elvitelre is. A wc-használat már nehezebb ügy: egy nyilvános illemhely van a Kossuth téren, amely a Nagytemplommal szemben állva jobb kéz felé található, kb. 100 méterrel visszafelé. Esetleg az éttermekbe lehet bekéretőzni. A Nagytemplomban van mozgáskorlátozott wc is.

Szökőkút és ingyenes sakkasztalok a Piac utcán

Fagyizás közben a főtéren sok-sok pihenőhelyet, padot találtok, de látnivalókat is bőségesen: a Nagytemplom előtt áll a Kossuth-szoborcsoport; előtte 180 ezer mozaikelemből fél év alatt készült el a díszburkolatba ágyazott városi címer; az Aranybika Hotel előtt látható üveglap alatt az egykori „sár-híd” maradványa: a mai Piac utcán a híres vásárok miatt az 1600-as évektől kétszáz éven át egy 650 méter hosszú fahíd segítségével tették lehetővé a közlekedést. Itt frissíti a levegőt a Millenniumi szökőkút és itt áll az eklektikus stílusban épült Aranybika Hotel is.

Nosztalgia villamos a Nagytemplom előtt

Nagytemplomi panoráma

A mindenre elszántak fel is kapaszkodhatnak a Nagytemplom harangtornyába, a két torony közötti erkélyére. A túra egy része lifttel zajlik, de azért lépcsőzni is kell. A kupola építészeti trükkjeit is megleshetitek, na meg a várost madártávlatból. Ki ne hagyjátok!

A Karnevál iránt érdeklődőknek több lehetőségük is van a felvonulást megcsodálni

A menet útvonala mentén több helyen is lelátókat állítanak fel, ahol jegyvásárlás ellenében ülve is megcsodálható a felvonulás (a jegyeket bizony hónapokkal előtte meg kell venni). A lelátóknál megáll a menet, és minden felvonuló előadja a karneválra összeállított táncos műsorát. A jegyeket előre meg kell vásárolni, a helyszínen már nem lehetséges. A lelátópontok között az út mentén sorfalat állnak az érdeklődők, gyalogos nézelődők. A lelátók nagy része nem fedett, így az időjárás viszontagságai, pl. az erős napsütés igencsak próbára teheti a nézelődők türelmét. Aki teheti, az sétáljon el reggel az Egyetem sugárútra, ott a fák árnyékából élvezheti a felvonulást.

A vonulásnak pontos időbeosztása van: a menet a Nagyállomástól indul korán reggel, aki el szeretné kerülni a kánikulát, az a Nagyállomás – Szent Anna utca közötti szakaszon tudja megnézni a fellépő csoportokat, bár itt műsort még nem adnak.

Virágkocsi-kiállítás

A felvonulást követően a menetben végig vonuló virágkocsik és oldtimerek 13 órától 20 óráig testközelből is megtekinthetők a Nagyerdei Stadion mellett, az északi rendezvénytéren, miközben a közönséget folklór csoportok bemutatói szórakoztatják. Ezt a programot nem szabad kihagyni! Ha mégis lemaradnál, a virágkocsikat másnap a Piac utcán meg tudod nézni, mielőtt útra kellnének az országban.

A napot az Egyetem téren Tűzijáték, majd élő koncert, végül Utcabál zárja minden évben.

A Nagyerdő önmagában is gyerekparadicsom

A Békás-tó a Nagyerdőn – ahol a Galiba Gyerekfesztivál is zajlik - igazi gyerekparadicsom önállóan is: a tó körüli stégrendszer és szökőkutak, a növény- és állatvilág, a szabadtéri sakk, a nagy játszótér mind-mind hosszas futkorászós-mászós elfoglaltságot kínálnak a gyerekeknek.

A programok a tó körül, főleg a Szabadtéri Színpad környékén zajlanak. A tóhoz közel, a Békás játszótér mellett található egy nyilvános illemhely, és az ingyenes programok idején nyitva lévő Szabadtéri Színpadét is lehet használni. A játszótérnél van egy kisebb büfé, a park bejáratához közel; az újonnan épült strand bejáratánál lévő sétányon több étterem, fagyizó, cukrászda is van, az alkalmi árusokról nem is beszélve.

A Nagyerdő látnivalói

A Nagyerdőn található még az ország egyetlen Vidámparkja mely 2020-ban töltötte be 60. születésnapját, együtt a Debreceni Állatkerttel; a Százholdas Pagony, egy hatalmas, több korosztálynak külön játszószigeteket biztosító játszótér; az Agóra Tudományos Élményközpont és a Botanikus kert; a Nagyerdei Víztorony, hatalmas mászófallal, büfével, terasszal; Ködszínház; Toldi Panoptikum; Aquaticum Termálfürdő, Strand, Sportcentrum nyilvános kondiparkkal.

Szeretettel várunk Benneteket Debrecenben!

a Debrecenimamik: Edit és Adél

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére