Jelenlegi hely

A 10 legfontosabb tudnivaló, ha gyerekkel utazol külföldre!

Avagy: amit minden anyának tudnia kell, ha utazik a család! Ne felejtsd el csekkolni utazás előtt:

1. Útlevél vagy utazáshoz használt okmány érvényessége (egyes országoknál belépéstől számolt 6 hónapig érvényesnek kell lennie)

Az EU összes országába, valamint Izlandra, Norvégiába, Svájcba és Liechtensteinbe, továbbá Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Montenegróba és Szerbiába személyazonosító igazolvánnyal is utazhatunk. Mindig ügyeljünk arra, hogy nálunk legyen a személyazonosító igazolvány, még akkor is, ha az úgynevezett schengeni belső határon utazunk át, ahol nincs határellenőrzés.

A kiskorúak utazásához az érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány mellett a gondviselő  hivatalos (legalább két tanúval ellátott) írásbeli hozzájárulása ajánlott, amennyiben ő nincs a kiskorúval, tehát a kiskorú egyedül vagy más felnőtt kíséretében utazik.

A kártya formátumú gépjárművezetői engedély nem minősül úti okmánynak!

Ha a határon derül ki, hogy lejárt az okmány

Ne pánikolj! Keressétek meg a legközelebbi nyitvatartó kormányablakot, és gyermeketeknek meg tudjátok újítani a határátlépéshez szükséges okmányt. Előfordulhat, hogy több órát is várnotok kell, de legalább nem marad el a nyaralás.
Azt viszont tudnod kell, ha nagykorú személynek lejárt a személyigazolványa, de van a jogosítványa, nem fog új személyigazolványt kapni, hiszen Magyarország határain belül elegendő az is. Így viszont nem fog tudni a határon átkelni.

2. Vízum

Informálódjunk, hogy a célországba milyen feltételekkel lehet kiutazni! Gyors segítség a http://konzuliszolgalat.kormany.hu/vizummegallapodasok oldalon.

3. Utasbiztosítás

Ne utazzunk utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjünk meg arról, hogy biztosításunk fedezete kiterjed a tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. Előfordulhat, hogy épp gyermekünk betegszik meg egy külföldi út során, így mindenképpen gondoskodni kell az ő biztosításáról is.

 

4. Képviselet elérhetőségei

Bízzunk benne, hogy senkinek nem lesz rá szüksége, de jobb magunknál tartani egy elérhetőséget szükség esetére! Tájékozódjunk a legközelebbi magyar nagykövetség, főkonzulátus vagy tiszteletbeli konzuli képviselet elhelyezkedéséről, elérhetőségeiről (ügyeleti telefonszám) és nyitvatartási idejéről; szervezett utazás esetén az utazási iroda helyi képviselőjének elérhetőségeiről.

5. Egészségügy - Gyógyszerek

Ha az Európai Unión belül utazuk, váltsuk ki ingyenesen az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel ideiglenes tartózkodásunk során igénybe vehetjük a célország sürgősségi egészségügyi szolgáltatásait.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban nem helyettesíti a hagyományos utazási biztosítást, ezért elutazásunk előtt mindenképpen kössünk biztosítást! Baleset esetén az Európai Unió országaiban egységesen a 112-es telefonszámon érhető el a segélyhívó.

Útipatika-csomag

Ne felejtsük el az állandóan szedett gyógyszerekből az utazás idejére szükséges mennyiséget magunkkal vinni. Legyenek benne a már ismert, jól bevált szerekből: láz- és fájdalomcsillapító, tengeri betegség, hányás és hasmenés kezelésére szolgáló szerek, sebtapasz...

6. Pénz

Ha gyerekkel megyünk, ebből nem lehet elég... :)

Mindig vigyünk elegendő és megfelelő fizető eszközt magunkkal. Ellenőrizzük le bankkártyánk érvényességét és informálódjunk bankunknál, hogy külföldön használható-e, és milyen feltételekkel (napi pénzfelvétel limitje, tranzakciós díjak). Győződjünk meg arról, hogy rendelkezünk a visszaútra szóló menetjeggyel, illetve az ehhez, azaz a visszatéréshez szükséges pénztartalékkal!

 

7. Gépjárművel való utazás esetén

Amennyiben gépjárművel kívánunk utazni a célországba, győződjünk meg arról, hogy jogosítványunk (és az egészségügyi alkalmassági igazolás) érvényes. Amennyiben az Európai Unión kívülre utazunk, váltsuk ki a nemzetközi jogosítványt. Ha saját gépjárművel utazunk, győződjünk meg róla, hogy biztosítójánál kiváltottuk annak nemzetközi biztosítási igazolását (ún. zöld biztosítási kártya), illetve rendelkezünk baleset- és poggyászbiztosítással. Ismerjük meg előre a célország közlekedési szabályait és szokásait, és még indulás előtt vessük alá az autót egy alapos műszaki vizsgálatnak!

Magyar vezetői engedéllyel az alábbi országokban vezethetünk:
Ausztria, Bahama Szigetek, Bahrain, Belorusz, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, Ciprus, Dél-Afrikai Köztársaság, Elefántcsont-part, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Fülöp-szigetek, Görögország, Guayana, Hollandia, Horvátország, Irán, Írország, Izland, Izrael, Japán, Koreai Köztársaság, Koszovó, Közép-Afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxembourg, Macedónia, Marokkó, Málta, Moldova, Monaco, Nagy-Britannia, Niger, Norvégia, Németország, Olaszország, Orosz Föderáció, Pakisztán, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Seychelle-szigetek, Svédország, Szenegál, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, Zaire, Zimbabwe.

8. Utazás repülővel

Ha ritkán utazik a család repülővel, akkor érdemes elolvasni a Budapest Airport utasbiztonsággal kapcsolatos tájékoztatóját, mely az alábbi oldalon található: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/biztonsag. Az itt leírtak nemcsak a budapesti repülőtérre vonatkoznak, a fejlett világ más országaiban működő repterek is hasonlóan szigorú, esetenként még az itt leírtaknál is szigorúbb ellenőrzéseket végeznek. Éppen ezért a jegyvásárláskor kapott, valamint a légitársaság és az indulási/érkezési repülőtér honlapján található biztonsági tájékoztatót is érdemes figyelmesen elolvasni.

9. Vámszabályok

Tájékozódjunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, illetve a cél- és tranzitországok vámigazgatóságainál (annak honlapján vagy az adott ország Magyarországra akkreditált külképviseletén) a vámmentes, illetve tiltott árukról, mennyiségi korlátozásokról.

10. Utazás házi kedvenccel

Egyre többen szeretnék magunkkal vinni házi kedvencüket. A háziállatok beviteléhez különböző okmányok bemutatása és egyes védőoltások megléte szükséges. Indulás előtt, időben kérdezzük meg állatorvosukat, aki ezzel kapcsolatban bővebb információval szolgálhat.

+1 Keressünk rá az úticélra az Interneten is

Nagyon hasznos és érdekes dolgokat tudhatunk meg az adott országról az Interneten böngészve: konzulátus vagy külképviselet weboldala, nagyobb utazési irodák vagy épp a Wikipédia nagyon hasznos lehet. Érdemes részletesen utánaolvasnunk a földrajzi és időjárási adottságoknak, gasztronómiának, látnivalóknakk és belépőknek és sok egyéb hasznos információnak pl. az Úticélkeresőn.

Kellemes kikapcsolódást és jó utazást kíván az Imami csapata!

 

Éva - Szolnokimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére