Jelenlegi hely

Járatlan utakon – Filmajánló

„Ha túlélem, gyalog szelem át Franciaországot.” Igaz történet egy íróról, aki a mélybe zuhanása után a rohanó életét hátrahagyva elindul az ismeretlen, lakatlan utakon. A csodaszép természeti képeket nézve a belső utazásnak is részesei leszünk.

Nyári moziélményemet szeretném megosztani. Ez nem egy látványos kalandfilm tele akciókkal, hanem lassú a cselekmény. Gyönyörű tájak, természet, önismereti utazás, komfortzónából kilépés, szabadságvágy, újrakezdés, saját utunk megtalálása…

A történetet két mondatban össze lehet foglalni: egy negyvenes pasas – aki sikeres író és nagykanállal falja az életet – egy éjszaka részegen lezuhan az emeletről és kómába esik. Életben marad, és amikor lábra tud állni, elhatározza, hogy keresztülgyalogol Franciaországon mintegy 1300 kilométert, majd a tervét tett követi.

A belső utazás kevésbé látványos, de magával ragadó és felemelő élmény.

A Járatlan utakon című film Sylvain Tesson francia író és utazó valós eseményeken alapuló története alapján készült. Főhősünk, Pierre (akit az Oscar-díjas Jean Dujardin alakít) egy népszerű író, Párizsban él, sokat utazik, szereti az extrém sportokat és a fergeteges bulikat (a nőket sem veti meg). A kötöttségektől menekül, mindig a saját feje után megy, azt hiszi, hogy bármit megtehet.

Egyik éjszaka a barátjának a lakásába nem a hagyományos módon, az ajtón megy be, hanem kívülről felmászik az emeleti ablakpárkányra – mindezt ittas állapotban – majd a magasból lezuhan és összetöri magát.

Túléli a balesetet. Amikor magához tér a kómából, nagyon nehezen tud lábra állni. Elhatározza, hogy nagy útra indul, Provence-tól egészen a Mont-Saint-Michel-szigetig gyalogol, összesen 1300 kilométert. A környezetében az orvos és a barátok is próbálják lebeszélni az „őrült” ötletéről, de ő úgy gondolja: „Akkor fogok megőrülni, ha nem megyek.”

Kiszabadul a „halott képernyők fogságából”, a komfortos életéből és egy hátizsákkal elindul a „járatlan” ösvényeken a természetbe. Franciaország szép vidékein, hegyeken, mezőkön, erdőkben vezet az útja. A táj szépségének bemutatása a természetfilmekre emlékeztet.

Időnként találkozik a kis falvak lakóival, a mező állataival, közelről megismeri a francia vidék eldugott településeit. Útitársak is szegődnek hozzá egy-egy rövid szakaszon, idegenek és régi ismerősök is.

Magányos estéken a tűz mellett ülve lejegyzi a csendben megszülető gondolatait, érzéseit (ebből később könyv születik), feltörnek benne a régi emlékek, valamint új felismerésekre jut. Nézőként együttérezhetünk a fizikai fájdalmakat és lelki vívódásokat átélő főszereplővel, aki keresi az útját, újragondolja az életét.

Velünk is megtörténhet, hogy egy hirtelen bekövetkező esemény vagy trauma alapvetően megváltoztatja a dolgokat. Talán átéltük már, hogy a nehéz helyzetekben formálódunk leginkább.

Magasságokon és mélységeken keresztül vezet az út, közben a gyógyulás folyamata csendben zajlik.

Végül elérkezünk a végtelen óceánhoz…

Járatlan utakon, Sur les chemins noirs
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia dráma
előzetes

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére