Jelenlegi hely

Barátnők régen és most

Az élethelyzetünk változásával a barátságok nem tűnnek el, csak átalakulnak. Szerinted is így van?

Jól esik néha beszélgetni valakivel. Beszámolni arról, hogy milyen volt a hétvége, merre jártunk, milyen filmet láttunk a moziban.

A többesszám azért indokolt, mert az utóbbi években egy család is felsorakozott mögém, így az „én” rögtön „mi”-re változott.

Pár perces kötetlen csevej erről-arról, nem sok, hiszen jól tudom barátnőim is rohanó tempóban élnek, gyereket nevelnek, egy vagy két picivel próbálnak túllenni a mindennapi nehézségeken, dolgoznak és túlóráznak, vagy végső esetben mindegyiket egyszerre.

A fenti élethelyzeteket gyorsan átfuttatva már készítem is a nélkülözhetetlen okostelómat - miközben én is éppen egy dacos 2,5 éves kislányt terelgetek - és már tárcsázok is!

Régi barátok

Hívom a "dolgozó barátnőt", sok-sok közösen átmulatott éjszakával, megannyi régi sztorival a hátunk mögött. De már jól tudom, ha őt hívom a téma nem a dackorszak, testvérféltékenység, szobatisztaság lesz. Inkább, olyan mindennapi élettel is összefüggő húsbavágó kérdések, mint a „hogy állsz a munkakereséssel?” merülnek fel.

Mindezek ellenére vannak közös témák, bár a „kivel kávéztunk, melyik koncerten voltunk”, illetve „melyik baráthoz megyünk buliba” résznél többnyire csak a barátnőm beszél.

Eközben én figyelmesen hallgatok, majd átveszem a szót és előadom a saját családi élményeimet: izgalmas kerti parti gyerekekkel, szülinap egy hasmenéses vírussal „bolondítva”.

Már nem vagyunk a régiek, mindezek ellenére jól toleráljuk egymás eltérő élethelyzeteit.

Másik gyerekkori barátnő, "a két gyermekes anyuka".

Megjegyzem, hasonló helyzetünk miatt vele órákig beszélhetnék arról, melyik a legjobb cipő, mit csinál éppen az ő pici babája vagy éppen mivel foglalatoskodik az én dacos kislányom. De nem tesszük, mert kisgyerekes szülőként beszélgetéseink inkább a könnyedebb témákat érintik, és nem merülnek ki a gyereknevelés boncolgatásában.

Belenyugvóan vesszük tudomásul, hogy bár otthon vagyunk, mégis nagyon-nagyon elfoglaltak vagyunk, mert már hetek óta próbálunk összehozni egy közös gyermekek és család nélküli találkát.

A következő kedvenc "a vele mindent meg lehet beszélni és használható ötletekkel lát el barátnő", aki néha hosszabb ideig elveszik az éterben!

Miért? A válasz egyértelmű: a karrier, háztartás, és gyereknevelés között nem könnyű fenntartani az egyensúlyt. Ilyenkor havonta egy beszélgetés már jó aránynak mondható. Ezek a beszélgetések azonban, inkább gyors információgyűjtések arról, ki hogy van, kötetlen fecsegésre azonban vele ritkán jut idő.

Egy családban mindig történik valami, pl: a gyerekekkel otthon vagy a munkahelyen, esetleg a párkapcsolatban. Jellemzően azonban nem érünk rá arra, hogy a problémákat hosszasan boncolgassuk, hanem pörgetjük a dolgokat, vagy inkább csak felszínes mindennapi dolgokról csevegünk.

Az évtizedes nagynak hitt kötelékek a kevesebb közös program miatt lazulnak. Ez eleinte szokatlan majd később elfogadjuk, hogy a régi barátnőkkel már nem egymást hívjuk elsőnek, ha történik velünk valami.

De van még remény, a barátságok nem tűnnek el, - ha nem akarjuk, - csak átalakulnak...

A barátnős „ottalvós hétvégékből mára évi egy alkalmas visszafogott családi rendezvény lett. A gyerekek szinte már jobban várják a nyári közös strandolást és „pizsipartit”, mint a szülők. Egy viszonylag ismeretlen helyen azonban, ahol több gyerek játszik együtt óhatatlanul is előfordulnak balesetek, kisebb nagyobb hisztik, így az „anyaüzemmód” ezeken a laza baráti hétvégéken sem kapcsol ki teljesen.

Új barátok

A közös babavárás, gyermekszülés gyakran sorstársakká kovácsolja az anyákat. Máig emlékszem azokra a hosszas telefon beszélgetésekre, amely során első gyerekes anyukákkal lelkesen vitattuk meg a hozzátáplálás részleteit, cseréltünk recepteket, tornáztunk együtt szülés előtt és után már a babákkal együtt.

„Anyukabarátnő” választásban is szükség van szimpátiára, de talán nagyobb súllyal esik latba az, hogy a gyerekek egyidősek, bírják egymást, vagy egy kórházban születtek, illetve a gyerekek csoport- vagy osztálytársak.  Évek múltával ezek a kapcsolatok is lazulnak, hiszen előbb-utóbb mindenki visszatér a munka világába, így kevesebb idő jut a barátságok ápolására.

Nagyon jó, hogy van egy hatalmas játszótér, hasonló korú gyerekekkel, akiknek az édesanyja többnyire ugyanazokkal a mindennapi problémákkal küzd.

Ők azok a "játszóteres (babakocsis) barátnők", akikkel kibeszélhetjük az apró-cseprő gyerekes témákat, megtudjuk a helyi pletykákat a közeli oviról, bölcsödéről, iskoláról.

Megnyugtató, hogy van egy másik anyuka, akinek van ideje meghallgatni, miközben tekintetével a gyermekeit keresi. A játszóterek homogén világában is kialakulhatnak tartós barátságok, azonban velük teljesen más élethelyzeteket osztunk meg, mint az egyetemi, főiskolai, illetve középiskolás korból származó barátnőkkel. Jellemzően nem a játszótéren vitatjuk meg a családi gondokat, problémákat, hiszen ott még a falnak is füle van.

A barátnők (barátok) jönnek-mennek olykor jobban van szükség a támogatásukra, segítségükre, máskor viszont kevésbé férnek bele az éltünkbe. Nem szerencsés teljesen hátat fordítani a régieknek azoknak, akik már régóta ismernek bennünket csak azért mert nem „passzolnak bele” az új életünkbe, vagy szimplán a távolság miatt ha messzebbre költöztek. Az „Ő sem telefonál, ezért én sem hívom” magatartás évekre eltávolíthatja a barátokat egymástól.

Történhet olyan, hogy egy közös találkozás, azonos élethelyzet ismét feléleszti a megkopott barátságot. Előfordulhat, hogy egy felbukkanó „régi jó” barát új lehetőséget tár elénk, pont akkor, amikor erre szükség van. Elfeledett barátságok éledhetnek újjá, ha nem intünk végleg nemet a régieknek, csak átalakítjuk életünket szerzünk új baráti kört, de mindig fenntartjuk a helyet azoknak, akik később vissza akarnak térni.  

Hannamami

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére