A legfontosabb, hogy a baba érkezését követő első években kialakítsuk közös családi hagyományainkat, és az ünnepvárás időszaka a pici számára ne a szorongó szülőket, hanem a készülődés örömét jelentse. Neki még az élmények, és nem a külsőségek a meghatározók: a kis karácsonyfa is éppen olyan varázslatos, mint a plafont verdeső fenyő, és készüljünk fel rá, hogy a sok drága ajándék közül a kartondoboz lesz a legérdekesebb játék. Viszont nyitogassuk ki vele minden nap saját készítésű adventi naptárunk ablakait, barkácsoljunk-hajtogassunk együtt díszeket, a nagyobbak pedig már a konyhai sürgés-forgásba is besegíthetnek.
Hogy elkerüljük a kicsi napirendjének felborítását, és a rokonlátogatással járó nyűgösködést, próbáljuk meg otthon, megszokott környezetében tölteni az első szentestéket. Az ajándékozás természetesen történhet nagyobb családi körben is, de a nagytakarításról nyugodtan lemondhatunk, egyik rokon sem fogja végighúzni az ujját az ablaktáblákon. A főzést illetően sem szégyen a vendégek közreműködését kérni – biztosan szívesen segítenek a nagyik, nagynénik a leves, a sütemények, vagy éppen a húsok átvállalásával.
Dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet csecsemő- és gyermek-gasztroenterológusa szerint a menü összeállításánál feltétlenül készüljünk a csöppség étrendjének megfelelő változatokkal. „Bizonyos klasszikus finomságokból – életkorától függően – már ő is csipegethet, de semmiképpen ne kerüljön a tányérjára túl zsíros vagy fűszeres étel. 8-9 hónapos babák már eszegethetnek a szárnyasokból és a szálka nélküli halakból – lehetőleg olaj helyett a sütőben sült verziójukból. A sütőtököt és a húslevesben főtt zöldségeket az egészen picik is megkóstolhatják, a 9-12 hónaposak pedig megismerkedhetnek a minimális zsiradékkal készült halászlével és a gesztenyés bejglivel, túrós süteményekkel. Köretek közül részesítsük előnyben a párolt rizst, zöldségpüréket.”
A szakember 12 hónap alatt nem javasolja az allergéneket tartalmazó diós-mákos bejgli, csokik, szaloncukrok és mézes ételek fogyasztását. „A töltött káposztából is csak egy éves kor fölött kapjon, feltéve, ha a töltelék szárnyas húsból készült. Hagyományos szilveszteri étkeket – lencsefőzeléket, virslit – is csak a nagyobbaknak adjunk! A legbiztosabb, ha olyan bababarát fogásokkal készülünk, amit már ismer és szeret, így biztosan elkerülhetjük az ünnepeket beárnyékoló hasfájást, hasmenést” – figyelmeztet a szakember.
Forrás: redlemon.hu
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges