Jelenlegi hely

Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok

Hogyan mondjam el neki? Üljek le vele egy alkalmas pillanatban? Adjak a kezébe egy könyvet, hogy olvassa el, és ha akar, kérdezzen? Esetleg bízzam másokra? A barátaitól úgyis mindent megtud… – a szexuális felvilágosítással kapcsolatban a legtöbb szülőben hasonló dilemmák fogalmazódnak meg.

Kényes kérdésekről fesztelenül

Nem véletlen, hogy sokunkban óriási a tanácstalanság, hiszen a mi gyerekkorunkban nem volt divat otthon ilyesmiről beszélni, az iskolai felvilágosító programok pedig többnyire sutára sikeredtek. A személyes beszélgetés terhét ugyan senki sem veszi le a vállunkról, de jó tudni, hogy létezik egy program, amely mankóként segíti a szülőt, ráadásul gyermekét új szemléletmódban készíti fel a serdülőkor testi változásaira.

"Ciklus-show" – már a program elnevezése sem mindennapi. Az újfajta felvilágosító módszer Németországban 1999-ben, Magyarországon 2006-ban dr. Elisabeth Raith Paula müncheni orvosnő ötlete alapján indult. Ő volt az első, aki a diplomamunkáját a természetes családtervezés témájában írta, és akinek elképzeléseit a német katolikus püspöki kar is támogatta. Az ebből kialakult MFM (Madchen Frauen Meine Tage – azaz "Lányok, asszonyok, menstruáció") projektnek már a mottója is beszédes: "Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok." Célja a pozitív testtudat kialakítása és a test működésének megismertetése a serdülőkor küszöbén, elsősorban ötödik osztályban.

A lányoknak szóló "Ciklus-show" nyomán felmerült az igény, hogy a fiúknak is tartsanak hasonló foglalkozásokat. A magyar fejlesztésű fiús program "Titkos küldetés" néven játékos formában mutatja be a férfiak nemi működését és a férfivá válás testi-lelki jeleit. Mind a fiúk, mind a lányok programja évek óta nagy sikerrel fut sok magyar – főként egyházi – iskolában. Akadnak azonban szülők, akik nem fogadják olyan lelkesen a kezdeményezést.

Túl korai?

– A szülőknél valóban gyakran ütközünk falakba. Az okok persze különbözőek. Talán attól félnek, hogy a gyerekek megtudnak olyan dolgokat, amelyeket ők még korainak tartanának, netán rájönnek, hogy apa és anya nemi életet él; mások inkább azt szeretnék, ha inkább tőlük hallanának a gyerekek erről a témáról. A programok azonban csak kiegészítik az otthoni nevelőmunkát, semmiképpen nem szeretnék a szülők helyett elvégezni ezt a feladatot – mondja Tirczka Zsófia MFM-tanácsadó.

– Egy katolikus iskolába negyedik osztályosokhoz hívtak minket, és ott találkoztunk egy anyukával, aki nagyon féltette a kisfiát ettől a programtól, mondván, hogy ő még kicsi, őt még nem érdeklik ezek a dolgok. A foglalkozáson azonban pont ő volt a leghangosabb, és a mondanivalójából kisült, hogy rendszeresen néz pornófilmeket, nyilván a szülők tudta nélkül. Ma már elég ehhez egy okostelefon, amely ott lapul szinte minden gyerek kezében… A fiúknál egyébként erősebb a szexuális érdeklődés, mint a lányoknál, akkor is, ha tízévesen látszólag még a legózás köti le a figyelmüket. Ugyanakkor vannak gyerekek, akiket tényleg nem érdekel a téma, viszont a foglalkozás nekik is egy jó játék, kellemes kikapcsolódás, és még tanulnak is valamit.

Luxusszálloda és varázsital

– Alapvető célunk, hogy kellemes élményt nyújtsunk a gyerekeknek, és hogy nyíltan álljunk hozzá ehhez a kérdéshez – teszi hozzá Kupás Anita MFM szakmai tanácsadó. – Valójában nem is szexuális felvilágosításról van szó, ez sokkal inkább egy szexuálpedagógiai prevenciós program, ahol bizonyos testi folyamatok pozitív megfogalmazása áll a középpontban. Régen tisztátalan volt az a nő, aki vérzett, talán még ismerős a havibaj elnevezés. A "Ciklus-show" ezzel szemben azt tanítja a serdülőkor küszöbén álló lányoknak, hogy a testük értékes, és a termékenységük óriási ajándék.

A lányokkal kiscsoportokban foglalkozunk egy félnapos dramatikus játék során; végigvezetjük őket a női termékenység testi folyamatain, és felfedeztetünk velük bizonyos összefüggéseket. Ehhez az osztálytermet kicsit átrendezzük, ugyanis a földön zajlik minden. Szőnyegnyi méretben elkészítjük a méh modelljét, és ezen mutatjuk be játékos szemléltetőeszközökkel a "show" történéseit. A lányok nemcsak nézik, hanem részt is vesznek a folyamatban, hol ösztrogénbarátnőkké, hol progeszteroncsapattá válnak, és így alakítják át a ciklust. A méhet mint luxusszállodát, a petefészket mint ajándékdobozt mutatjuk be nekik, a méhszáj az élet kapuja, a méhnyaknyák pedig egy varázsital. Ezek a mesés elemek segítenek megértetni velük, hogy a testünk csodálatosan működik, és minden apró mozzanat rendkívül fontos. A programnak vannak katartikus pontjai is, ilyenkor előfordul, hogy még könnyek is potyognak…

– Érdekes látni, micsoda változáson mennek át a gyerekek néhány óra leforgása alatt – mondja Tirczka Zsófi. – Félszegen érkeznek, zavartan vihognak, sokan kerülik még a szemkontaktust is, öt óra elteltével azonban idejönnek hozzánk, és sokszor megölelnek minket. Az előadás során felszabadulnak bizonyos ki nem mondott félelmektől. A test működésének ismerete egészségtudatot, magabiztosságot ad, és a későbbiekben a szexualitáshoz való pozitív hozzáállásukat is biztosítja.

– A szülők nem vesznek részt a foglalkozáson, de ha van rá igény, utána nekik is szívesen adunk gyakorlati tanácsokat arról, hogyan kezeljék gyermekeik testi változásait – veszi át a szót Kupás Anita. – A beszélgetés során nem ritka, hogy maga a szülő is másként kezdi látni a saját termékenységét és szexualitását, és közelebb kerülhet annak bizonyos rejtett oldalaihoz.

A programokról további információ a http://www.mfm-projekt.hu oldalon olvasható.

Sárdi Enikő

Megjelent a Family magazin 2014/3. számában.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére