Jelenlegi hely

Hány nyelven szól a szeretet? – Találkozás Gary Chapmannal

Hogyan őrizhető meg a szeretet az emberi kapcsolatokban? A válasz az öt szeretetnyelv megismerésében rejlik - elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés –amelyet világszerte ismernek és használnak, az erről szóló könyv 11 millió példányban kelt el. A pszichológiai fogalom és könyvsorozat alkotója, Gary Chapman Magyarországra látogatott.

Többéves előkészítő munka eredményeként érkezett hozzánk a világszinten elismert párkapcsolati szakértő, az "5 szeretetnyelv atyja", akinek munkássága milliók házasságára volt hatással. A szerző a kötet megjelenésének 25 éves évfordulóján a héten Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten is teltházas előadásokat tart.

Az öt szeretetnyelvet – az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés nyelvét – világszerte ismerik és használják. Az itthon is igen nagy népszerűségnek örvendő szerző több évtizedes párterápiás tanácsadói tapasztalata alapján mutatja be hazánkban is a szeretet kimutatásának és befogadásának különbözőségeit, az egymás iránti szeretetkifejezés tanulhatóságát, és az ezek indukálta gyökeres változások lehetőségét a kapcsolatokban.

"Több okból is komoly jelentőséggel bír ez látogatás, hiszen a távolság miatt Európában ez idáig nem igen volt személyes találkozási lehetőség a szerzővel, az igény viszont óriási, ahogy ezt a szervezés során akár a környező országok visszajelzéseiből is érzékelhettük" – nyilatkozta a sajtótájékoztatón dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint fogalmazott: "társadalmilag is érzékelhető változásokat hozhat a családok életén keresztül, ha a párok megismerik egymás szeretetnyelvét, és tudatosan alkalmazzák azt a másik iránti figyelem és törődés kifejezésére, amely a tartós és mély szeretetkapcsolat irányába fordíthatja a házasságokat. De más emberi kapcsolatokban is alkalmazhatóak a szeretetnyelvek, például a szülő-gyerek, tanár-diák kapcsolatokban is."

Gary Chapman párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, író, Az 5 szeretetnyelv pár- és pszichoterápiai fogalom megalkotója. BA és MA diplomáját a Wheaton Főiskola és a Wake Forest Egyetem antropológia szakán szerezte, PhD fokozatát pedig az Északnyugati Baptista Teológián kapta, emellett posztgraduális képzésben vett részt az Észak-Kaliforniai Egyetemen és a Duke Egyetemen egyaránt. Saját élettapasztalatai, illetve 35 évnyi lelkipásztori és pártanácsadói működése után jelentette meg Az 5 szeretetnyelv sorozat Egymásra hangolva című könyvét. Az első könyv sikerét követően különleges kiadásokkal bővítette a sorozatot, így igyekezett elérni az egyedülállókat, férfiakat, illetve a kamaszok és kisgyermekek szüleit is. Emellett számos egyéb, a kötet szerzője, pl. Netfüggő gyerekek, Szülőfüggő fiatalok, Családi összhangzattan, 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt, A házasság négy évszaka, A munkahelyi elismerés öt nyelve.

Amerika-szerte tart házassági hétvégéket a segítségre szoruló házaspárok ezreinek. Emellett egy országos rádióprogramban és egy szombat reggeli műsorban házigazdaként is szerepel – mindkét adást több mint 400 állomáson sugározzák.

Feleségével két felnőtt gyermekük van, és jelenleg Winston-Salemben, Észak-Karolinában élnek. Rendszeres előadója bel- és külföldi konferenciáknak a házasság-, család- és a kapcsolatok témakörében.

Gary Chapman Az 5 szeretetnyelv című legismertebb kötete eddig 11 millió példányban kelt el csak angol nyelvterületen, és ötven különböző nyelvre fordították már le világszerte, évek óta töretlenül a New York Times Best Sellers-lista élén áll. Magyarországon 15 éve jelent meg az első könyve a Harmat Kiadó gondozásában, és mára a szerző ezidáig közel 40 kötetét adták ki magyarul, amelyek több százezer példányban keltek el hazánkban is. Herjeczki Kornél kiemelte, hogy a Chapman-könyvek sikerének titka a szakmai hitelesség, az élményszerű, olvasmányos megjelenés és a spiritualitás.

Chapman 45 éve él házasságban és 35 éve foglalkozik párkapcsolati tanácsadással és lelkigondozással, az 5 szeretetnyelv gondolata is innen ered. Elmesélte, hogy a tanácsadások során sok hasonló történetet hallott, amelyek mind arról szóltak, hogy az emberek eltérő módon fejezik ki, ill. fogadják a szeretetet. Később rájött, hogy egy mintáról lehet szó, a jegyzeteit tanulmányozva megkereste, hogy mire vágyik valójában az a személy, aki arról panaszkodik, hogy "úgy érzem, a párom nem szeret". A válaszokat öt kategóriába csoportosította, amelyeket később szeretetnyelveknek nevezett el. Azután elkezdte használni ezt a koncepciót a magánéletben és a terápiás munkájában is.

"A koncepció nagyon egyszerű, mégis mélységes hatása van a párkapcsolatokban, de minden más érzelmi kapcsolatban is, így a szülő-gyerek kapcsolatban is. A legnagyobb emberi szükséglet az, hogy érezzük a számunkra fontos emberek szeretetét."

Mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben érinti meg, mint a többi, a legtöbben ezen a nyelven beszélnek másokkal is és ezt igénylik a legjobban. Szinte sohasem fordul elő, hogy a párok ugyanazt a szeretetnyelvet beszélik, ezért szükséges megtanulniuk az illető szeretetnyelvét és annak használatát.

Gary Chapman március 27-én, hétfőn a Debreceni Kölcsey Központban, 28-án, kedden a Pécsi Kodály Központban, 30-án, csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem Kongresszusi Központjában, 31-én pedig 14 és 18 órai kezdettel a Budapest Kongresszusi Központban tart előadásokat az életre szóló szeretet gyakorlatáról. Március 29-én, szerdán 18 órától pedig Budapesten, az Allée bevásárlóközpont Libri könyvesboltjában találkozhatnak a népszerű család- és párterapeuta íróval az olvasók.

A szeretetnyelvek nem tanítanak meg kezelni a konfliktusainkat, de olyan "érzelmi hangulatot" teremtenek, amelyben  könnyebb megérteni és odafigyelően meghallgatni a másikat. "Az energiánkat a probléma megoldására tudjuk összpontosítani, nem arra, hogy megnyerjük a vitát."

„A szeretetnyelvek az emberi természet alapvető részét képezik.”

A szeretetnyelv minden korosztálynak, minden élethelyzetben lévő embernek szól, így született meg a "Gyerekekre hangolva", a tinikről szóló "Kamaszokra hangolva", egyedülállók számára "Szólóban – egyedül, de nem magányosan" című könyvek.

2018-ban fog elkészülni Chicagoban a Chapman Központ, ez egy olyan intézmény lesz, ahol a könyveinek kiadója (Moody Publishers), a rádióprogramjait sugárzó rádió (Moody Radio) is költözik, valamint  egy tanácsadóközpont, párkapcsolati és családi kérdésekkel foglalkozó egyetemi intézmények és könyvtár is helyet kapnak.

Arról is beszélt, hogy a szeretetnyelvek alkalmazhatóak számos egyéb érzelmi kapcsolatban is, pl. a tanár-diák viszonyban. Amerikában sok tanár megismerte és alkalmazza, tankönyv is készült általános iskolák számára, hiszen rájöttek arra, hogy jobban tanulnak azok a gyerekek, akik szeretve érzik magukat a tanáraik által.

Említette, hogy a Moody Bible Institute már dolgozik egy olyan mobil applikáción, amely lehetővé teszi a szeretetnyelvek azonosítását egy online kérdőív segítségével. Herjeczki Kornél megerősítette, hogy a Harmat Kiadó is elkészíti ennek a magyar verzióját, várhatóan még ebben az évben.

A Budapestimami kérdésére válaszolva elmondta, hogy a szeretetnyelvek nem köthetőek a nemekhez, tehát nincs tipikus férfi vagy női szeretetnyelv. "Sok férfi azt hiszi, hogy neki a testi érintés, de ezalatt a szexet érti, ha ilyenkor rákérdezek, hogy a nem szexuális jellegű testi érintésből is érzi, hogy szeretik? – ilyenkor visszakérdeznek: Miért, olyan is van?"

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hány éves kortól lehet biztosan megállapítani a gyerekek szeretetnyelvét: "Elég korán fel lehet fedezni, 4 éves kortól elég egyértelműen beazonosítható és általában nem változik meg az ember egész élete során."

"Örömmel jöttem Magyarországra, hogy beszéljek a szeretetnyelvekről. Remélem, hogy az előadásom és a könyveim segítenek az embereknek, hogy felismerjék és használják saját és társuk szeretetnyelvét, így sok házasság és párkapcsolat megmarad és gazdagabbá válik." - üzente a magyar olvasóknak.

Halász Kinga, Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére