Jelenlegi hely

Fel lehet készülni a szülésre, gyermeknevelésre?

A születés, és szülés az élet egyik legmeghatározóbb élménye. Rögzülnek a képek, és újrajátsszuk az "élményt" új dolgok kezdetekor.

Szülés előtt állva érdemes megállni egy kicsit és elgondolkodni a lehetőségeken, következményeiken, akkor is, ha hüvelyi szülésre, és akkor is, ha császármetszésre készülünk. 

 

"A mostani anyák nem tudnak szülni." - Hallani orvosok szájából, Több helyen az országban 50 % fölött van a császármetszés aránya. (WHO ajánlása jóval alacsonyabb,10-15%)

Lehetséges, hogy mára elfelejtettünk szülni?

Nem rég hallottam egy tanulságos történetet vidékre költözött ismerősömtől :
Kecskéket vett, amik kilenc gidát ellettek. Először elpusztult kettő, akkor azt hitték, hogy azért, mert életképtelenek voltak. Aztán jött a többi és a kilencből maradt kettő, amit meg tudtak menteni. Az eladót megkérdezve kiderült, hogy olyan kecskéket vettek, amiket születés után egyből elszakítottak az anyjuktól és cumisüvegből tápláltak. Ez az ellésük volt a hetedik. Az előzőeknél egyből elválasztották a gidákat, nem is szoptathatták. A mostani elléskor ennek következtében még tisztogatni sem álltak neki az újszülöttjeiket, nemhogy szoptatni. A gidák pedig elpusztultak. (Parlagi kecskéikkel semmi gond nincsen.)

Régen az asszonyok közel voltak a természethez, láttak állatokat szülni, esetleg segítették is őket. Több generáció lakott együtt, több gyermek volt egy családban. A kislányok játékaikkal már kiskoruktól az anyaságra készültek. Mikor áldott állapotba kerültek odafigyeltek rájuk, védték, óvták őket és a kis jövevényt. Szerető, odafigyelő lelki és testi támogatásban volt része a szülésnél is. Olyan személyek vették körül, akik hitték, tudták, hogy ő tud szülni. Nem kellett kutatnia, több irányból megnézni, milyen lehetőségei vannak: Valóban csak az, amiket mondanak?

Mindegy, hogy ki van mellettünk, ki fogja, vagy nem fogja a kezünket? Mi alapján kérünk segítséget? Hány beavatkozás van, ami megfoszt bennünket a természetes tudástól?

Mit meséltek, hogy születtél? Vártak téged? Volt testvéred, akiről nem tudsz? Szoptatott az édesanyád és mennyit volt veled? Akinek a történetét hallgatod, hogy készült fel a szülésre? Kikkel vette körül magát? Megnézted, hogy bánt csecsemőjével? ...

Anyaként és apaként is fontosak ezek a kérdések.
 

Kismamaként tudtad?:

  • Akár előbb érezheted, hogy babát vársz, mint a teszt kimutatná.
  • Beszélgethetsz babáddal, és születése után már mint ismerős köszöntheted.
  • Hozzáértő lelki és kényelmi támogatással jelentősen rövidülhet a szülésed ideje, az összehúzódások megélése könnyebbé válik.
  • Csökken a beavatkozások mértéke.
  • Találkoztál olyannal, aki jobban ismer téged, mint te magadat? A várandósság alatt egyre érzékenyebbé válsz, aminek a csúcspontja a szülés és a gyermekágyas időszak. A legjobb alkalom, az önismeretre, és a babád megismerésére. Keress olyan szülésfelkészítőt, kísérőt, könyveket, amik a lelki részekre is kitérnek

Tudtad, hogy a gátak tudatosításával, a félelmek oldásával változtatni lehet a szülés kimenetelén? Könyvek szólnak természetes módszerekről, melyek szülés közben természetes módon csillapítanak fájdalmat, és a császármetszés utáni fájdalmak csökkentésére is vannak megoldások. A képzett dúlák, (segítő asszonyok) független, és sokrétű segítséget nyújtanak neked. A lehetőségeid nyílnak meg a közös beszélgetésekkor, és támogatásukkal.
 

Minden gyermek más. Többféle módszer van a gyermek gondozásban, nevelésében. Ti vagytok a legjobb szülők a gyermeketek számára. A ti feladatotok megtalálni a hozzá vezető utat. Mindig kérhettek segítséget.


Milyen hatása van a dúlai támogatásnak?

Jelenléte pozitívan befolyásolja a szülés kimenetelét:
  • császármetszések száma 50%-kal csökken
  • esetek 25%-ában rövidebb a vajúdás
  • 60%-kal kevesebben kérnek epidurális érzéstelenítést
  • 40%-ban csökken az oxitocin használata
  • 30%-kal kevesebben kérnek fájdalomcsillapítást
  • fogós szülések száma 40%-kal csökken.

Gyermekágyban kérhettek személyre szabott segítséget. Bármilyen kérdésetek, elakadásotok van megkereshetitek. Akkor is hívhatjátok, ha csak egyszerűen elfáradtatok.

Kívánom, hogy átélhesd azt, amikor mindenki a helyén van: Anyaként vagy apaként ti, a gyermeketek, a várandósságot gondozók, a szülésznő, a dúla, az orvos, a nagyszülők és barátok, az ismeretlenek.

Kernné Mihácsi Melinda 
Önismereti és Párkapcsolati Problémamegoldó Tréner,
Szüléstámogató és Gyermekágyas Professzionális Dúla

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére