Jelenlegi hely

Lehetőségek a szülési fájdalmak csillapítására

Mai világunkban már nem kell szükségszerűen fájdalommal szülni. Számtalan gyógyszeres és alternatív, gyógyszermentes fájdalomcsillapítási lehetőség létezik.

Gyógyszermentes, alternatív fájdalomcsillapítás

 

E módszerek közös vonása, hogy nem biztosítanak teljes fájdalomnélküliséget, inkább csak a fájdalom enyhítésére alkalmasak.

Aktív szülés, avagy „Készülj tudatosan a szülésre”: 

A szülés lefolyásának és körülményeinek megismertetését jelenti a kismamával.

Leggyakoribb módszerek:

  • Gáttájéki masszázs megtanulása
  • Kegel-torna
  • Szakirodalmak ismerete
  • Szülés-előkészítő tanfolyam
  • Légzés megtanulása
  • Kismamajóga
  • Terhestorna
  • Apa jelenléte

TENS elektrostimuláció: 

A szerkezet elektromos impulzusokat küld az agyba, felszabadítva ezzel az endorfinokat, így változtatva meg a fájdalom érzékelését.

Vízben vajúdás: 

Már több kórházban is biztosított e lehetőség. A szülő nő egy vízzel telt kádban helyezkedik el. Hatása: gyorsul a tágulási szakasz és a meleg méhlazító hatású.

Akupunktúra: 

Hasznos lehet akupunktúrás pontok nyomása szülés közben, ill. a sarok dörzsölése. Kevésbé elterjedt módszer, hatásosságát sokan kétségbe vonják.

Hipnózis: 

A kismama megváltozott tudatállapotban szül, így átértékeli a fájdalmat: csökken a szorongás és a félelemérzet, rövidül a tágulási szakasz.

Gravitáció kihasználása:

A vajúdás alatti mozgás (séta, állás) megváltoztatja az érzékelést, enyhíti a fájdalmat. Fontos az egyenes testtartás, kihasználva a gravitáció erejét, hogy a baba lefelé haladhasson.

 

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

 

Kábító fájdalomcsillapító: 

Érzéstelenítő anyagot fecskendeznek a kismama véráramába, hatása 3-4 órát tart. Hátránya, hogy a méhlepényen keresztül bejut a baba véráramába, ezért manapság szinte már nem is használják.

Gázkeverék, kéjgáz: 

A kismama nitrogénoxidul-oxigén keverékét lélegzi be, a légutakon keresztül kiürül az anya szervezetéből, gyors, biztonságos, de sajnos a babára is hatással van, ezért szintén nem használják az utóbbi években.

Epidurális érzéstelenítés (EDA): 

Két csigolya közötti katéteren át kapja a kismama a gyógyszert, szinte teljes fájdalommentességet biztosít, kevés a magzati és anyai kockázat. Napjainkban a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb módszer. Mellékhatása: kitolási szakasz megnyúlhat, nyomási reflex csökkenhet, de jó szülésvezetéssel orvosolható.

Összeállította: Nyíregyházimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére