Jelenlegi hely

Tanulás az anyaméhben

Már az anyaméhben lehet ösztönözni a baba „ébredő” érzékeit a következő magzati stimulációkkal.

Olvasás és éneklés

Kutatások szerint azok a csecsemők, akiknek olvastak és énekeltek a várandóság alatt, nagyobb biztonságban érzik magukat a születésük utáni első napokban az idegen környezetben. Ha egy történetet vagy dalt rendszeresen hallott a magzat, azt képes felismeri születése után.

A magzat már az anyaméhben kezdi megismerni az anyanyelvét. Az újszülöttek már képesek az anyanyelvüket megkülönböztetni más nyelvektől. Ha gyakran ismétel az anya magzatának egy-egy hangot, azt be tudja építeni az emlékébe, és amikor újra hallja a hangot, akkor ez aktiválódik a magzatnál.

Íz / illat stimuláció

A magzatot langyos magzatvíz veszi körül, mely környezet kellemes számára. A baba megkóstolja a magzatvizet, ami őt körülveszi. Az anya tápláléka eljut az anyaméhbe, és a magzatvízen keresztül a baba megtapasztal ízeket, melyekre születése után is emlékszik.

Az anyáknak ezt ki kellene használniuk, hogy annyi íz és illatmintával találkozzon a magzat, amennyivel csak lehet. Szakértők szerint, azok a babák, akik minél több íz és illatmintával találkoztak a magzatvízen keresztül, azok a születésük után jobban elfogadják a különböző ételeket.

Látás

A látás is megkezdődik az anyaméhben, mert a magzat fényeket és árnyakat is észlel már. Azonban a látás stimulálásáról a szakértői vélemények nagyon megoszlanak.

Érintési stimuláció

Amikor az anyuka érzi, hogy a baba tolja ki a lábát, kezét, akkor óvatosan simogassa meg, fogja meg. Ez egy jó móka lehet, megfigyelni, hogyan reagál a baba ezekre a tevékenységekre, és ezek a reakciók hogyan változnak a magzat növekedésével.
Stimulálható a baba úgy is, hogy az anyuka megérinti a hasát, és megfigyeli, hogy a baba odabújik- e.

Hang stimuláció

Első számú forrása a magzat stimulációnak a hang, és ez a legfontosabb kommunikációs forma. A magzatok felismerik édesanyjuk hangját, mely egyedülálló rezonancia a magzat számára, megnyugtatja a babát a születése előtt és után is.

Az anyaméhben a Baba és az Anya kölcsönhatásban állnak egymással. Tanulmányok szerint, ha a várandós anyukák megnyugtató zenét hallgattak, akkor nem csak ők, hanem a babájuk is megnyugodott az anyaméhben , de még újszülöttként is, amikor meghallották azt a zenét, megnyugtatta őket.

Apák számára is van jó hír, mert az ő hangjukat is megismeri, megkülönbözteti az anyáétól. A mélyebb hang felismerhető a baba számára.

Az agy belső részében – talamuszban, a zenei észlelés már a 20. hétben megkezdődik, mely dallamokra az újszülöttek képesek emlékezni. A magzatok Mozart és Bach zeneművei közül azokat kedvelik leginkább, melyek ritmusa és hangfekvése hasonlít az anyai szívdobogásra.

Személyes tapasztalatom

Szeretném a személyes tapasztalataimat is megosztani Veletek.
Veszélyeztetett kismama voltam, mert 4 és fél hetesen bevéreztem, valamint több vetélésen estem keresztül. Csak WC-ni és tusolni kellhettem fel. Ez óriási megpróbáltatás volt számomra, mert előtte nagyon mozgalmas életet éltem, napi 10-12 óra munkával a hátam mögött.

Meditáltam, komoly zenét hallgattam, aludtam és angoloztam. Ebből állt ki a napom.

Mikor megszületett a kisfiam, végig velem volt a kórházban az ágyban. Nem tettem bele abba a bevásárlókocsira emlékeztető kocsiba és nem is adtam le. A megszokott zenéinket hallgattuk folyamatosan. Az orvosok és a nővérek folyamatosan azt mondogatták, hogy ritka nyugodt baba.
Ezt azóta is mindenki megjegyzi.

Imádja a zenét, folyamatosan énekel. A komolyzenét órákon keresztül elhallgatja. Én már lekapcsolnám, de ő még hallgatni szeretné. Szereti a hangszereket, furulyázik, természetesen a maga módján.

Az angolt imádja. Ha mesét nézhet, akkor azt angolul nézi, angol dalokat hallgatunk. 2 évesen megérti, hogy mit kérünk tőle, ha angolul tesszük, és nem magyarul. Az altatásnál a mai napig angol dalokat énekelünk neki.

Forrás: www.brillkids.com, www.jovocsemetei.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére