Jelenlegi hely

Szoptatott gyerekeknél ritkábban alakul ki hiperaktivitás

A Tel-Avivi Egyetem egy kutatása szerint a szoptatás megvédheti a gyermeket az ADHD, a figyelemhiányos hiperaktivitás kialakulásától.

Köztudomású, hogy az anyatej ellenanyagai sokfajta fertőzéstől védik a csecsemőt. A Tel-Avivi Egyetem Aviva Mimouni-Bloch vezette kutatócsoportja kimutatta, hogy a szoptatás megóvhatja őket a későbbi figyelemhiányos hiperaktivitás-zavartól (ADHD), a gyerekeknél és serdülőknél leggyakrabban diagnosztizált idegi természetű fejlődési rendellenességtől - idézi a Science Daily tudományos portál a Breastfeeding Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.

Az egyetem orvosi karának és a tel-avivi Löwenstein Kórház Gyermek-idegfejlődési Központjának kutatói a szoptatási szokásokat vizsgáló retrospektív felmérésükben három csoportot alakítottak ki: az első csoportba az ADHD-val diagnosztizált 56 gyerek, a másodikba a testvéreik - 52-en -, a kontrolcsoportba pedig 51 olyan nem ADHD-s került, akiknek genetikai kapcsolatuk sincs olyannal, akinél felismerték a rendellenességet.

A kutatók világos összefüggést találtak a szoptatás és az ADHD kockázata között akkor is, ha a jellemző kockázati tényezőket is figyelembe vették. Azok a gyerekek, akiket három hónapos korukban tápszerrel tápláltak, háromszor valószínűbb, hogy ADHD-sek lettek, mint azok, akiket ebben az életkorban szoptattak.

A gyermekek első évének szoptatási kérdései mellett a szülőktől részletes egészségügyi és demográfiai tájékoztatást is kértek mindazokról a tényezőkről, amelyeknek hatása lehet az ADHD kialakulására, ilyenek voltak például a családi állapot vagy a szülők iskolázottsága, vagy olyan várandósság alatti problémák, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, illetve a baba születési súlya és a családban előforduló ADHD.

Minden kockázati tényezőt figyelembe véve a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy az ADHD-s gyermekek között sokkal alacsonyabb volt a szoptatás aránya, mint a másik két csoportban. Három hónapos korukban az ADHD-seknek csak 43 százalékát szoptatták, szemben a testvércsoport 69, és a kontrolcsoport 73 százalékával. Hat hónapos korukban az ADHD-sek 29 százalékát szoptatták, a testvércsoportnak ellenben 50, a kontrolcsoportnak 57 százalékát.

"A kutatás egyik egyedülálló eleme a testvércsoport vizsgálata volt. Noha az anyák gyakran ugyanúgy szoptatják minden kisbabájukat, mégsem alakul mindig minden a szándékuk szerint. Vannak gyermekek, akikkel nehezebb boldogulni, mint a testvéreikkel, ez akadályozhatja az anyát a szoptatásban" - magyarázta Mimouni-Bloch.

Nem tudni, hogyan hat a szoptatás az ADHD kialakulására: lehet, hogy az anyatej összetétele, de az is elképzelhető, hogy az anya és gyermeke között kialakult különleges kötődés segít. A kutatók mégis úgy vélik, hogy az eredmények valószínűsítették a szoptatás védő hatását a rendellenességgel szemben, ezzel tovább növekedett az anyatejes táplálás élettani előnyeinek száma.

Az eredeti, angol nyelvű cikk ide kattintva olvasható!

 

Forrás: MTI

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére