Jelenlegi hely

Titokzatos vadon és csodálatos vízi világ - fedezzük fel a Gemenci erdőt

A páratlan szépségű Gemenci erdőt mindenkinek látnia kell, hosszú még a nyár, kocsiba a családdal, és irány egy vadregényes túra! Európa féltett kincse a varázslatos Gemenc alig pár 10 kilométerre fekszik Kecskeméttől. Rezét gőzös nosztalgiaszerelvénye, hajókirándulások, gyalogtúrák, erdei kirándulások, interaktív kiállítások és megannyi különlegesség várja mindazokat, akik ellátogatnak a bajai környékre.

A Gemenci erdőt a víz közelsége teszi varázslatossá, mely a dús növényzetet, hatalmas fákat táplálja, holtágakkal, belső tavakkal szabdalja a tájat és kedvező élőhelyet teremt az itt honos állatoknak.

Fantasztikus vadállománya kiváló vadászhellyé is teszi, szarvasokban, őzekben, vízi madarakban és vaddisznókban gyönyörködhet a látogató. Akár gyalog, kerékpárral,  kisvasúttal vagy vízen kajakkal, kenuval és kirándulóhajóval is felfedezhetjük a környéket.

Gemenci kisvasút

Pörböly „Gemenc kapuja” Bajától mindössze 7 km-re van. Innen indul az ártéri rengetegbe a közkedvelt Gemenci Erdei Vasút és itt található a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ. A pörbölyi állomástól, fogadóépülettől induló új ösvényen néhány perces sétával elérhető az arborétum, és a nagyrezéti vadmegfigyelőhelyet is innen lehet megközelíteni. A kisvasút pályaszakasza mentén található tanösvények és játszóterek, a megfigyelőtornyok, a halászati bemutatóhely segítségével ismerheti meg a nagyközönség ezt a páratlan, növény- és állatvilágát tekintve egyedülálló tájat.

A nyári menetrendi időszakban hétköznapokon Pörbölyről 4 vonat indul Malomtelelőre. Hétvégén és ünnepnapokon Pörbölyről Gemenc-Dunapart megállóig lehet utazni, de Keselyűsig is el lehet jutni a Keselyűsi Fogadóépület és a Gemenc-Dunapart megálló között közlekedő szerelvényekkel. 

Vadlesen

A pörbölyi Ökoturisztikai Központtól néhány perces sétával érünk a Vadmegfigyelőhöz. A több, mint 3 hektáros területen egy vaddisznó konda és egy gímszarvas család él. A területen élő állatok általában követik a kerítés mellett sétáló látogatókat. Bár szelídnek tűnnek, mégiscsak vadállatok, fokozottan kell figyelni a gyerekekre, hogy még véletlenül se akarják megsimogatni az állatokat.

Hajókázás

És ha augusztus 20-án mennétek a családdal, akkor ne hagyjátok ki a dunai sétahajózást sem! A sétahajó a Gemenc-Dunaparti kikötőből indul egy órás dunai kirándulásokra, idegenvezetővel. A kikötő Keselyűsből, a Fogadóépülettől az erdei vasúttal közelíthető meg.

Kenuval, kajakkal

Titokzatos vadon és csodálatos vízi világ tárul fel mindazok előtt, akik kenuval, kajakkal járják be a Gemenci erdőben megbújó dunai mellék- és holtágakat. Az országban egyedüliként Gemencen az erdei vasút menetrend szerinti járataival szállítják a kenukat, kajakokat és a túrázókat a Duna mellékágaihoz, valamint a Sió partjára. A túrák kiinduló és érkezési pontja a pörbölyi Ökoturisztikai Központ, ahol kettő- és négyszemélyes túrakenuk és egy- ill. kétszemélyes kajakok bérelhetőek. A túrázók itt kapják meg a túrázáshoz nélkülözhetetlen mentőmellényeket, túralapátokat és a csomagok szállításához szükséges vízhatlan hordókat. A túrázóknak vonatindulás előtt 30 perccel Pörbölyön kell lenniük!

Tanösvények és Gyalogos túraútvonalak

Sétálva az ártér egyedülálló szépségének lehetünk részesei. Sötétvölgy térségében a Dél-Dunántúli Kéktúra szakaszán és egyéb jelölt úthálózaton járhatjuk be a dombvidéket. Hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk a tanösvényeken és néhány más jelölt úton is, például a Pörbölyi vadászháztól az ország legnagyobb kerületű fájáig a pörbölyi Titánhoz. A sarjakból összenőtt óriás fa kora kb. 100 év, mellmagasságban mért kerülete 21 méter.

  • Forgó-tavi tanösvény
  • Kerttörténeti tanösvény Karapancsa
  • Fekete gólya tanösvény
  • Molnárka tanösvény
  • Nyéki-holt-Duna tanösvény
  • Sötét-völgyi tanösvény
  • Vajas-torok tanösvény

Kerékpáros túraútvonalak

Gemenc egyre népszerűbb célpontja a kerékpáros túrázóknak is, hiszen az erdei terep fantasztikus alkalmat kínál a kerekezésre, de a gemenci erdőt övező töltésen is lehet tekerni. Az erdei vasút szerelvényein kerékpárokat is lehet szállítani, így a biciklitúrát színesíteni lehet vonatozással is.

Természetesen nem kell biciglivel eljutni Pörbölyig  kerékpárok az Ökoturisztikai Központban, a Karapancsai Kastélyban és a Bédai pihenőházban is bérelhetők. A bajai és a szekszárdi kerékpárosok kedvelt túrája a kb. 80 km-es kör, amely a Pörböly – Baja – Szent László híd – Keselyűs – Pörböly útvonalat jelenti.

Karapancsai Kastély és Major

A  Gemenc  Zrt. ékköve, a magyar nemzeti örökség kiemelkedő történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhelye.

Hercegszántó után 2 km-rel Budzsaknál kell balra fordulni a Karapancsai-főcsatornán át a Kastélyhoz vezető útra. A majorságot körülvevő ősparkban található az 1891-1896 között Habsburg Albrecht főherceg által építetett Karapancsai kiskastély, valamint a Frigyes főherceg építtette nagyobb vadászkastély.

A karapancsai kiskastélyban található kiállítást turista vendégek előzetes bejelentkezést követően tekinthetik meg.

Árakról és pontos túravonalakról a gemenczrt.hu weboldalán tudtok részletesebb információkat kapni, jó kirándulást mindenkinek!

Tetszett a cikk, oszd meg, hogy mások is halljanak róla!

Makai Mariann

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére