Jelenlegi hely

A Meseút egymáshoz vezet – Családi Meseút Noszvajon

Fedezzétek fel a Meseút kincseit! A különleges programot úgy állították össze, hogy vidám kaland és szórakoztató játék legyen az egész családnak, egyben egy belső utazás is magunk és egymás jobb megismeréséhez. Egész évben, a hét minden napján végigjárható.

A népmesék tanösvénye

Egertől 11 kilométerre, a Bükk déli kapujában található Noszvaj. A kis falu egyedülálló, egész évben elérhető, népmesékre épülő családi programlehetőséget kínál. A mesés kikapcsolódásra vágyók a falu legszebb pontjait bebarangolva 10 kicsi „kacsalábon forgó” meseházikót találnak.

A Családi Meseút egy játékos kalandtúra, a „népmesék tanösvénye” mely alkalmat teremt a nyaralás, pihenés ideje alatt egy kellemes kötetlenül végigjárható sétával bebarangolni a falut, s betekintést ad a legizgalmasabb portákra.

Útközben a meseházikóknál megpihenve gondosan válogatott archaikus népmesékkel ismerkedhet meg, a kirándulók apraja nagyja mesékhez pedig játékos feladatok , beszélgetés indító kérdések tartoznak.

Aki jól figyel annak alkalma nyílik jobban megismerni gyermekét és sok mindent vihet haza batyujában a szemfüles látogató!

A tanösvény szerűen végigjárható házikókban egy-egy palóc népmesét és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot, beszélgetés indító kérdést találnak a kicsi és nagy meseutasok. A helyszínen megpihenve vagy otthoni olvasásra is érdemes e meséket összegyűjteni, hiszen kevéssé ismert de szépséges gyöngyszemei a Magyar népmesekincsnek.

Megtudhatjuk, itt hogyan született Zöldlevél királyfi, hogy mi lehet a Tündérkirály kútjában. Végigizgulhatjuk Árva Juliska, a Pipakupak gyerek, Iborkabeborított Borbála és a Szomorú királykisasszony csodás történeteit, vagy hogy mit mesélnek az öregek a Bányatörpéről? Végül két különleges helyre is elkalauzol a meseút.

Egyik a nemrégiben felfedezett Mária kegyhelyhez, ahol egy palóc legendamesét olvashatunk a menekülő Máriáról. Másik pedig az Európában egyedülálló barlanglakások területe ahol a Farkaskő Művésztelepen található meseházikóban tudtunkkal elsőként tesszük közkincsé a betyár Vidróczki Márton noszvaji esetének történetét.

A kilenc házikót Tátrai Vanda meseterapeuta álmodta meg és gondos válogatás után, kilenc palóc mesehős történetével töltötte meg. Nagy Sándor fafaragó mester készítette el a házikókat, és kilenc helyi alkotó festette ki, egy-egy palóc mese hangulatát megragadva:

  • Zöldlevél királyfi Meseháza - Bartók tér
  • Tündérkirály Meseháza - Síkfőkút Tórét 
  • Árva Juliska Meseháza - Gazdaház
  • Szomorú királykisasszony Meseháza - Játszótér
  • Iborkabeborított Borbála Meseháza - De la Motte kastély
  • A Bányatörpe Meseháza - Nomád hotel
  • Vidróczki betyár Meseháza - Farkaskő művésztelep barlanglakásai 
  • Pipakupak gyerek Meseháza - Kossuth utca
  • Mária Meseháza - Oxigén Zen Spa 

A mesékhez kapcsolt fantáziafejlesztő és önismereti feladatok egyrészt sok információt adhatnak a figyelmes szülőnek. 

Céljuk, hogy elősegítsék az elmélyülést, és fejlesszék a belső képalkotást, hogy gyermekeink, ne KÉPtelenek, de mindinkább KÉPesek legyenek a hétköznapi kihívások sokasodó sárkányaival megküzdeni. Mert a Meseút egymáshoz vezet.

Meserandevú

Felnőtteknek szóló program is van, ez "a Pajzán Meseút". A gyönyörűen kialakított meseládikók útján pajzán és szerelmes mesék, feladatok várnak rátok a falu legromantikusabb helyein.

Minden meseládikó egy- egy lehetőség, hogy a könnyes vagy vidám mesék, kérdések, feladatok által jobban megismerd párod, vagy egy vidám csapatépítő mesetúrát járj végig. Az állomások tetszőleges sorrendben járhatók végig, és mindenhol leolvashatod QR olvasóval, így akár meg is őrizheted a meséket.

Hasznos tudnivalók meseutazóknak

A meseút menete: A meseút kezdőpontja a Harmónia cukrászda, itt veheted meg a családi belépőjegyet. Ára: 1500 Ft. A belépőjegyhez térkép, és mappa jár amibe gyűjtheted és hazavihetsz minden meseházikóból 1-1 mesét.

A gyerekeknek készítettek egy ingyenesen letölthető MESEÚTLEVELET amit magaddal vihettek és áttekinthetőbbé teszi az utat!

Mit hozzunk otthonról?

A Meseút egyik állomása Mesekönyv csere-bere pont, ezért jó ha otthonról hozol néhány gyerek vagy mesekönyvet amit a ládában található könyvekre elcserélhettek. Próbálják folyamatosan feltölteni az időnként kiürülő könyvkészletet, ezért, ha sok fölösleges, megunt könyved van örömmel fogadják azokat is, a kezdőállomáson, a Harmónia cukrászdában otthagyhatod.

Meglepetések

A Meseút egy másik állomásán lehetőség van apró meglepetéseket elhelyezni a következő meseutas számára. Ezért jó ha otthonról hozol néhány fölöslegessé vált apróságot, "kincset" amit te is otthagyhatsz!

Milyen hosszú az út?

A meseút összességében hozzávetőleg 7 km területen elhelyezett meseházikókból áll, amik egymástól különböző távolságokra vannak. Mivel önjáró program, a hossza 1-2 órás sétától az egész napos barangolásig igény szerint alakítható.

A meseházak közül mindenki igénye, kedve szerint válogathat, az indulásnál kapott térkép alapján. Az állomások tetszőleges sorrendben és idő alatt, önállóan látogathatók végig.

Hol tudunk enni-inni pihenni menet közben?

A weboldal meseállomásokat bemutató pontjain összegyűjtötték, hogy a meseházakhoz közel milyen szolgáltatások érhetők el, hol lehet eső, hideg esetén megmelegedni, ebédelni, kávézni, borozni, fagyizni, hol van múzeum, játszótér, csónakázási lehetőség, panoráma és fotópont a közelben.

Mesés utat!

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére