Jelenlegi hely

A Hortobágyi Nemzeti Park téli látnivalói

Mostan puszta ám igazán a puszta! Mondja valahogy így Petőfi Sándor, de nem igazán értjük, míg nem járunk egyszer a Hortobágyon télen. Szerencsére annyira azért nem kietlen, bőven akadnak programok és látnivalók az egész családnak!

A téli időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park létesítményeinek egy része zárva tart, illetve módosított nyitvatartás szerint üzemel. A puszta téli világa kevésbé ismert, mint a nyárközepi látványosságok. De talán épp ezért még szebb, különlegesebb.

Fotó: Simay Gábor; Forrás

Az alábbiakban összegyűjtöttük a hortobágyi látnivalók nyitvatartását, ezzel is megkönnyítve a látogatásuk megtervezését.

Aktuális téli programok a Hortobágyi Nemzeti Parkban 2024

2024. január 27. (szombat) 9.00: Ragadozómadarak fészkeinek feltérképezése és madarászséta a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Területen

2024. február 3. (szombat) 9.00: Jégtúra a Tisza-tavon

2024. február 4. (vasárnap) 15.00: Varjúbehúzás a temetőben

2024. február 10. (szombat) 10.00: Hortobágy-Kónya téli terepmadarász gyalogtúra a Nagy Őrgébicshez

2024. február 17. (szombat) 10.00: Téli túra a Tiszakürti Arborétumban

2024. február 24. (szombat) 10.00: Sasnap Hortobágy-halastón

Tudtad, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park az ország első nemzeti parkja, idén, 2023-ban lett 50 éves? És azt, hogy a Kilenclyukú Híd szintén ebben az évben ünnepelte 90. születésnapját?

Hortobágy-halastavi Kisvasút 

Sajnos 2024-ben nem üzemel. A Hortobágy-halastavi tanösvény továbbra is látogatható.

Forrás

Látogatóközpont 

A HNP Látogatóközpont épülete várhatóan 2024. januárig zárva tart, az épület a felújítást és a teljes kiállítási tartalom megújítását követően nyit majd meg 2024 tavaszán.

Forrás

Hortobágyi Vadaspark

Hortobágy-Malomháza területén lévő Vadaspark az ősi puszta vadvilágát mutatja be az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint a farkas, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok, például a vadmacska, róka, réti sas, nyári lúd, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, vörös vércse. A vadaspark célja ezeket a fajokat a Hortobágy egykori, az ember térnyerése előtti arcát idéző környezetben láttatni, mivel ezen a területen egyszerre van jelen az összes jellemző tájképi együttes: a ligeterdők, a mocsarak és természetesen a nagy kiterjedésű puszta.

Nyitvatartás:

január - február hónapokban március 15-ig.: hétfő kivételével csak előzetes bejelentkezéssel telefonos egyeztetés alapján 10.00-13.00 óra között látogatható
(Bejelentkezés legkésőbb 13.00 óráig lehetséges!)
Tel.: +36 30 564 5773
A belépőjegy a téli időszakban kizárólag készpénzben a vadasparki dolgozónál kerül értékesítésre - ezen időszakban az online jegyértékesítés nem érhető el. Látogatás előtt érdeklődjön a megadott telefonszámon!

Megközelítés: 

A Hortobágyi Vadaspark a nemzeti park járművével közelíthető meg, jegyvásárlás a Hortobágyi Csárda Tourinform irodájában

A Hortobágyi Vadasparkról bővebben itt olvashatsz.

Forrás

Madárkórház - Madárpark

Hortobágyon a Madárkórház Alapítvány az országban egyedül álló kórházat működtet. Az intézmény az egész ország területéről, de főként a Hortobágyi és Bükki Nemzeti Parkból bekerülő, sérült, beteg, védett madarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. Az évente beérkező 200-300 beteg közül 35-40 % visszakerül a természetbe. A kórház nyitott, melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki.

Nyitvatartás:

  • február 28-ig: 9:00-16:00
  • március 1-április 30-ig és szeptember 1-október 31-ig: 9:00-18:00
  • május 1-augusztus 31-ig: 9:00-19:00

Belépőjegyek:

felnőtt: 2000 Ft/fő; gyerek/diák/nyugdíjas: 1500 Ft/fő
A belépőjegy a Madárkórház pénztárában vásárolható.

Megközelítés:

Hortobágy falu központjában található, saját ingyenes parkolóval rendelkezik

A Madárkórházról bővebben itt olvashatsz.

Forrás

Mátai Ménes istállói

A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében. Legfontosabb feladata a 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított hagyományos magyar nóniusz fajta génmegőrzése és a holsteini fajtára alapozott magyar sportló tenyésztése. 

Több mint 300 éves múltra tekint vissza a Debrecen szabad királyi város alapította hortobágyi ménes, amely Magyarország egyik legrégebbi ménesei közé tartozik. A hortobágyi puszta Debrecenhez tartozott évszázadokon keresztül egészen 1948-ig, így a város nemcsak saját, hanem gazdaközösségének lovai számára is szervezett ménest.

Forrás

Programok:

Lehetőség van megtekinteni az istállókat, a szekérkiállítást, a különböző kézműves műhelyeket, a Mátai Ménes kiállítását a Látogatóközpontban
Lovaglás - szekerezés - Pusztaprogram - szabadtéri versenyek - istállólátogatás

A pusztai fogatozás program várhatóan 2024. tavaszán indul.

Nyitvatartás:

A téli időszakban az istállók 10.00 és 14.00 óra között látogathatóak.

Belépőjegy:

A ménes területe egész évben ingyenesen látogatható.

Megközelítés:

Hortobágy falutól kb. 2 km-re. Parkolás a Nyerges Presszó mellett ingyenesen lehetséges.

A Mátai Ménesről bővebben itt olvashatsz.
Forrás
Belépőkártya rendszer
A Hortobágyi Nemzeti Park tanösvényeire (Hortobágy-halastavi tanösvény, Górési tanösvény, Szálkahalmi tanösvény),  valamint a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében lévő halastavakra történő turisztikai célú  belépés csak belépőkártyával lehetséges, amely belépési engedélynek minősül. A megváltott belépőkártya mindhárom tanösvényre és az egyéb látogatható területekre is érvényes.
Az aktuális belépőkártya árakat ITT találod.

ADL - Debrecenimami

Forrás: www.hnp.hu; Listakép

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére