Jelenlegi hely

Debreceni bakancslista nyárra

Rengeteg a látnivaló Debrecenben és környékén, de valljuk be, keveset ismerünk úgy igazán belőle. Elmennek mellettünk a hétköznapok és mi is értékeink mellett. Mennyire ismered Debrecent?

Persze, gyakran átmegyünk a Piac utcán, elsétálunk a Nagytemplom mellett, de mikor áldoztunk rá időt, hogy a folyton változó, megújuló épületeket, turistaútvonalakat bejárjuk, titkaikat megismerjük?

Itt egy debreceni bakancslista nyárra, de a nagy kánikulai fürdőzések mellett jut majd belőle az őszre is.

Az ovisokkal is érdemes elindulni!

Rajongtok a közlekedési eszközökért? Akkor irány a villamos, vonat, repülő!

1. Villamosozás a városban

Ha egész évben autóval jártok, egy villamosozás, trolizás, átszállás is nagyon izgalmas lehet. Ráadásul előbb-utóbb meg kell tanulni, itt az idő hozzá!

Fotó: DKV Facebook oldala

2. A vonatozás is kimaradt még?

Egy rövid vonatút a Nagyállomásról maradandó kaland a gyerekeknek. Pláne ha komoly úti cél is van! Tócóskertből vagy a Nagyállomásról például a közelben található Zelemérig rövid az út. A Zeleméri templomrommal szemben áll meg a vonat, ott aztán kifutkározhatjátok magatokat, a rom körül az asztaloknál uzsizhattok, a de akár főzhettek is. A Debrecen – Tiszalök vonal menetrendje ITT található!

3. Repcsiles

A repülők felszállása, leszállása izgalmas látvány. A debreceni reptér menetrendszerű járatainak felszállását meg lehet lesni a Mikepércsi úton a kifutó pálya végénél.

A debreceni reptér weboldalán tájékozódhattok az aktuális indulási és érkezési időpontokról.

4. A fejre fordított ház

Hajdúszoboszlón feje tetejére állt a világ! Legalábbis a fordított házban!

Fotó: a Fejre fordított ház Facebook oldala

Kánikulai napokra

5. Nagyerdei séta Pallagig

A debreceni Nagyerdőről egy kellemes erdei sétával vagy kerékpártúrán juthatunk el Pallagig. A Nagyerdő Magyarország és Európa egyik legrégebben védett területe, konkrétan hazánk első természetvédelmi területe. Nevét a hatalmas, 100-120 éves fáiról kapta.

Fotó: nagyerdo-debrecen.blog.hu -

Debreceni Nagyerdőért Egyesület Blogja

A 13. században eredeti nevén Parlag nevű falu a 17. század második felére került Debrecen városa tulajdonába. Azt mindenki tudja már, hogy itt van a Debreceni Labdarúgó Akadémia, de több mint száz éve hogy itt létesített a Magyar Királyi Gazdasági Akadémia iskolát. Szomszédságában található a Debreceni Nemzetközi Iskola modern épülete.

Pallag közelében, a Dombostanya vasúti megállótól nyugatra fekszik az Árpád-kori Parlag falu templomának romja, mely kedvelt úti cél a túrázók körében.

Beleledültetek a túrázásba? Több rövidebb Debrecen környéki túrát is találsz cikkünkben!

6. Debreceni botanikus kertek

A debreceniek szeretik a virágokat, rögtön két botanikus kertünk is van.

A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium botanikus kertje, a Diószegi Sámuel Iskolai Botanikus Kertet 1983-ban alapították, 1992 óta védett. 2,2 hektáros területén hatalmas fagytűrő bambusz gyűjtemény,120 m2-es üvegház,  e mellett gazdag rovar-, madár és állatvilága van.

A Debreceni Egyetem Botanikus kertje lassan 100 éve lesz, hogy ezen a helyen található. A Déri Múzeum építésének megkezdésekor 1928-ban költözött jelenlegi helyére. Így nem csoda, hogy több mint 5 ezer növényfajt, ebből 1500 szabad földit, 2000 trópusit, 1300 kaktuszt és 1000 egyéb pozsgást tartanak nyilván.

A történelem hűvös lehellete

7. Katolikus templom evangélikus költővel

A római katolikus Szent Anna Főplébánia Debrecen első katolikus temploma, melynek építésekor elhelyezett első kövei idén 300 évesek. 2011-től a templomban látható a torinói lepel hiteles másolata. A templom plébániáján keresztelték meg 1848 decemberében Petőfi Sándor fiát, Zoltánt. Orgonája felújítása idén, 2021 tavaszán fejeződött be, ritka szép hangon, igényesen szólal meg.

A Torinoi Lepel másolata a Szent Anna Templomban

8. Zsinagógák titkai

Lassan 120 éve, hogy a Pásti utcai Zsinagóga felépült Debrecenben, és 10 éve lesz jövőre, hogy felújították. A téli imaház pincéjében található a régi mikve (rituális fürdő), ahol a felújítás után kóser borozó és vele együtt kiállítóterem is nyílt. A Kápolnás utcai hatszáz fős zsinagóga ünnepi alkalmakkor és kulturális eseményekkor látogatható.

9. Debreceni díszes mennyezetek

A belváros palotái között több csodálatos adottságokkal rendelkező üzletnek használt épületet is találunk. A Piac utcán a Líra könyvesbolt emeleti része, a volt Kaszanyitzky ház vagy a kínai áruházként működő régi kaszinó épületeinek belseje, díszes falai és mennyzetei megállásra csábítanak.

Családdal is lehet izgalmas programot csinálni

10. Piknik a Vekeri- tónál

Nem kell messzire menni egy jó kis programért: hideg szendvicsekkel, sütikkel, gyümölcsökkel telepakolt kosár, hatalmas pléd és a kedvenc játékok, könyvek és újságok… egy munka után meglepetésként a dolgozó családtagoknak rögtönzött piknik nagyon meg tudja dobni az ember lelkét.

11. Éjszakai csillagles

Nyári éjszaka csillagles a fűben fekve… nemcsak romantika a négyzeten, de jó program is, akár az egész családnak. Ma már léteznek a csillagokat felismerni segítő telefonos applikációk is. Aki segítséggel szeretne megismerkedni a csillagok világával, az a Zsuzsi vonat vagy az Agóra rendezvényeit keresse.

Fotó: James Wheeler /Pexels

12. Szeles panoráma a tornyok közül

A Nagytemplom tornyai közötti erkélyről különleges szemszögből tudjuk megcsodálni a belvárost, és közben jótékony szellő hűti homlokunkat. Ami kell is, mire eljutunk a lépcsők és a tető labirintusában a teraszig.

Fotó: Nagytemplom Facebook oldala

13. Könyvesbolti olvasgatás

Mikor is engedhetjük meg magunknak, hogy csak úgy nézelődjünk, olvasgassunk egy könyvesboltban? A gyerekeket is el tudjuk csábítani, annyi izgalmas gyerekkönyvet kínál a belvárosban több könyvesbolt is. Némelyiknél finom kávé is akad a jó könyvek mellé.

Fotó: Los Muertos Crew / Pexels
Bakancslistát nyomtattál már? Itt találod a 2021-es trendi darabokat!

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére