Jelenlegi hely

10 varázslatos hely, amit látnotok kell Kecskeméten és azon túl

Kecskeméten és környékén megannyi természeti csoda vár ránk. Miért is utaznánk több száz kilométert a csodákra vágyva, amikor Kecskeméten is kincsek várnak? Akár 1 órás utazással magunk mögött hagyva a város zaját, pedig jó kis pusztaportyákon, tanulást segítő interaktív kiállításon, egy csodás sváb faluban vagy éppen a Duna parton találhatjuk magunkat! Jöjjön 10 kedvenc helyünk, amit kicsikkel és nagyobb gyerekekkel is élvezni fogtok!

Kecskeméti Arborétum

A belvárostól mintegy 3 kilométerre található, egy mesés hely, ahol 62 hektáron különböző növénykülönlegességekkel és védett fajokkal találkozunk. A gyerekek -és felnőttek- a tanösvény állomásain olvashatnak az érdekes, kevéssé ismert rovarvilágról, denevérekről, madarakról, békákról, gombákról, Kecskemét éghajlati és az arborétum talajviszonyairól. Az Arborétum tényleg nem időjárásfüggő, télen - nyáron csodálatos, egy igazán értékes családi kirándulás lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

  

  

 

Kecskemét - Benkó Zoltán Szabadidő Központ

174 hektárnyi füves-fás területen, 40 hektáros tórendszerével a Szabadidő Központban az egész család jól érezheti magát. A kicsiket a játszótér, a nagyokat a kültéri fitnesz eszközök várják, a sportra vágyóknak kialakított futóútvonalak állnak a rendelkezéseikre. Nyáron strand és wakeboard pálya, télen nyáron pedig hófánkpálya csalogat mindenkit, aki viszont csak enni szeretne, az pakolja össze a bográcsállványát, a családját vagy baráti társaságát és irány egy jó kis főzés, vagy hozza magával a pecabotját és fogja ki a méretes halakat.

A szerelmesek felsétálhatnak a 49 méter magas dombra, hogy szerelmük örök boldogságra találjon. Hiszen a domb tetején található a szerelmesek fája is, melynek legendája szerint 4 Arkangyal vigyáz a Dombra és a városra. Aki a szerelmesek fáját megkerüli házasságkötése előtt a párjával kézen fogva, örökké együtt marad szeretetben, békességben. Természetesen nem csak a szerelmeseknek izgalmas a dombtető, hanem az egész családnak, hiszen páratlan szépségű panoráma tárul elénk Kecskemét képével.

  

 

Kiskőrös - János Vitéz Látogatóközpont - interaktív, játékos kiállítás - Nálunk idén ez van porondon, hiszen a nagyobbik gyerkőc 5. osztályos:

A János Vitéz Látogatóközpont országos szinten egyedülálló, a magyar irodalom oktatásában nélkülözhetetlen, tanulást segítő turisztikai attrakciója, mely lehetővé teszi Petőfi Sándor művének interaktív keretek között történő felfedezését a (nem csak) 5. osztályos diákok számára. A különböző próbatételek, feladatok megoldása során a kiállítás aktív résztvevőjévé válik a látogató, ennek köszönhetően játékos formában sajátítja el a tudásanyagot.

A kiállítási installációkat egy labirintusban helyezték el, ez az út János vitéz kalandjainak szimbolikus színtere. Az előtérben a látogatók a kapott tableten „megalkotják” saját hősüket, akinek ezáltal a segítőjévé válnak.

   

A kaland során ellátogatnak a zsiványtanyára, beállnak katonának, megmentik a francia királylányt, legyőzik az óriások királyát, majd a boszorkányokat, végül megérkeznek Tündérországba. A modern technikának köszönhetően a látogatás komplex auditív és vizuális élménnyé válik, így tartalmas időtöltést garantál nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is.

   

 

Dunaföldvári sétány

A már eddig is nagyon kedvelt Duna-parton még nyüzsgőbbé vált az élet, hiszen teljesen felújították a Duna parti sétányt. Legyen nyári nagy meleg, vagy kellemes tavaszi, őszi levélsusogós idő egy Duna parti ücsörgés vagy séta mindig feltölti a családot, a kicsiket pedig egy teljesen felújított játszótér várja.

   

Nemcsak a part, de Dunaföldvár is megér egy sétát. Hangulatos házai, terei, szobrai között érdemes körbenézni.
Ha a csendes pihengetés mellett egy kis történelmi túra is belefér, akkor a Dunaföldvári várat, a Fafaragó galériát, a Várkaput, Kálvária-dombot, és a Rozmaringos Udvarházat mindenkép érdemes megnézni. (Vár nyitva tartása: április 15-tõl október 15-ig).

   

 

Jakabszállás - Magyarkert - botanikus kert

Egyedülálló terepasztal, amely 1:1000 méretarányban ábrázolja hazánkat, egy igazi öko-kikapcsolódás, hiszen Magyarország 3200 települését egy-egy növény jelöli, így a legváltozatosabb gyűjteményes növénykert az országban. Gyermekbarát és természetközeli, tanösvénnyel, ősfákkal, tanyaépülettel, állatsimogatóval, pancsolóval, büfével, lombos fákra eszkábált magaslesekkel, és szánkódombbal is várja kicsiket és nagyokat.

 

Itt található az Alföld legnagyobb szánkódombja. Nyáron a domb aljánál elterülő kerek tó a vízi zorb kedvelőinek birodalma. A hatalmas gömbökben vidáman nevetgélő fiatalok, száraz lábbal közlekednek a vízen és küzdenek a gravitációval.
A bátrabbak tavasztól-őszig domb zorbon gurulhatnak a domb tetejéről. A tél beköszöntésével, a fagyott tavon korcsolyázni, csúszkálni lehet, a hó borította domb a szánkózó vendégeiket csábítja.

A domb belsejében található Hű-Te nyáron hűvös, télen a kályhában pattogó tűzével, fenyő illatával várja melegedni vágyó látogatóit.

   

Jakabszállás község határában a Bugaci Nemzeti park mellett, az 54-es főút 20-as km szelvényénél található.

 

Hajósi pincefalu

Kalocsától 20 km-re fekszik, mely az év bármely szakában kellemes kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak. Hajóson csodálatos pincesorra lelhettek, nagy sétákat, finom borokat és sajtokat ehettek, közel 1200 pice található a löszdombon. Lakói 85%-ban svábok. A török uralom után Kalocsa érseke Gróf Csáki Imre Németországból több turnusban telepített ide családokat. Az ideérkezők kihasználták az "új haza" adta lehetőségeket és méltán mondhatjuk, hogy a hajósi boroknak nincs párja. Legnagyobb rendezvénye a májusban tartandó Orbán-napi borünnep.

   

 

Tiszaalpár - Árpád-kori falu rekonstrukció

Időutazásra várják a látogatókat az Árpád korba, bepillantva elődeink titokzatos életébe. A Tiszaalpáron a Millennium alkalmából felépített Árpád-kori falurekonstrukció a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg és a mindennapi élet, illetve az állattartás építményei láthatók. A házak berendezése igen egyszerű, így minden lakóházban volt kemence, ülőgödör, és feltehetően polcok is. A skanzenben egy fonott vesszőbéléses kút is látható.

  

Nyitva tartás: április 1-október 31. keddtől vasárnapig 9-1.30 óráig.

 

Tőserdő

A Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb és talán legszebb tájegysége. Gazdag növény és állatvilágával kedvelt célpontja a turistáknak és a természetbarátoknak. A  Holt-Tisza felszínén szép foltokat alkot a fehér virágú tündérrózsa és sárga virágú rokona a vízitök. Csónakázás közben közelebbről is megszemlélhetjük őket, azonban ne feledjük, védett növények! A Holt-Tisza a horgászok, illetve a lovasok és kutyasétáltatók paradicsoma is. Nyáron fürdő és kalandpark is várja a családokat, őszi, téli időben, pedig csodás sétákat tehetünk a Tisza partján, illetve csónakázni is van lehetőségünk. 

 

Baja - Pörböly  és Gemenc

A páratlan szépségű Gemenci erdőt egyszer mindenkinek látnia kell, kocsiba a családdal és irány egy vadregényes túra! Európa féltett kincse a varázslatos Gemenc alig pár 10kilométerre fekszik Kecskeméttől. Rezét gőzös nosztalgiaszerelvénye, hajókirándulások, gyalogtúrák, erdei kirándulások, interaktív kiállítások és megannyi különlegesség várja mindazokat, akik ellátogatnak a bajai környékre.

   

Gemencen sűrűn vannak szervezett programok, érdemes előre informálódnunk egy-egy túra időpontjáról és itt található a Gemenci Erdei Vasút amely hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja.

 

Bugac Puszta - Kiskunsági Nemzeti Park – Ősborókás

Az idelátogatók megcsodálhatják a villásszarvú magyar szürke-gulyát, a ménest, megismerhetik a bugacpusztai népéletet, pásztoréletet, a rideg állattartás érdekességeit, a Kiskunsági Nemzeti Park által védett pusztai tájat, az egyedülálló ősborókást.

Az Alsópuszta és a Bugaci Nagyerdő a piros kereszt és a piros sáv jelzésű turistautakon látogatható. A piros kereszten haladva juthatunk el a kilátótoronyig, ahonnan szép panoráma nyílik az ősborókásra.

   

A Bugacra látogató turisták ma is megtekinthetik az ősi foglalkozásból, a pásztoréletből fennmaradt tárgyi emlékeket, s az idegenforgalmi idényben a napi bemutatókon látható a puszta ötös, a csikós élet, az ősi állatfaj, a magyar szürkemarha, a ménes és a rackanyáj is, illetve itt található a Bugaci Pásztormúzeum, a Nemzeti Park leglátogatottabb kiállító egysége.

Kellemes időtöltést mindenkinek! Ha tetszett ez a cikk, oszd meg, hátha mások is kirándulnának :)

 

 Makai Marianna

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére