Jelenlegi hely

Készítsük ovisunkat játékosan az iskolára! - Finommozgás, szem-kéz mozgáskoordinációjának fejlesztése

Az óvodában szülői értekezleten előkerült az egyik általában nagy vitákat kiváltó téma: Készítik-e a gyerekeket az iskolára az óvodában? Oldanak-e meg feladatlapokat, kapnak-e foglalkozás keretében írásos feladatokat a gyerekek? 

Természetesen nálunk is vélemények és ellenvélemények (és persze határozott állásponttal rendelkező anyukák :) feszültek egymásnak. 

Nem célom, hogy  egyik vagy másik oldal igazát erősítsem, inkább e helyett összegyűjtöttem néhány olyan játékot, játékos feladatot, amivel az iskolaérettséghez szükséges készségeket mi magunk is fejleszthetjük – feladatlapok nélkül otthon, utazás vagy séta közben, jártunkban-keltünkben.  Mert azért én is azon az állásponton vagyok, hogy ráérnek majd az iskolában feladatokat oldani, mikor muszáj :( Addig fejlesszük játékokkal, játékosan, mert hiszem, hogy azzal eredményesebb….az együtt töltött időről nem is beszélve. 

Cikksorozatunkban az alábbi készségek fejlesztéséhez adunk ötleteket és természetesen szívesen fogadjuk a Te javaslataidat is, kedves olvasónk: 

 •   Mozgásfejlesztés
 •   Szem-kéz, szem-láb koordináció fejlesztése és nagymozgások összehangolása
 •   Egyensúly fejlesztése
 •   Testséma, saját testen való tájékozódás, téri tájékozódás
 •   Finommozgás, szem-kéz mozgáskoordinációjának fejlesztése
 •   Általános tájékozottság
 •   Számolás
 •   Szabálytudat fejlesztése
 •   Nyelvi fejlesztés, hallási differenciálás
 •   Megfigyelés, emlékezet fejlesztése
 •   Rész-egész viszonyának megértése

 

2. Finommozgás, szem-kéz mozgáskoordinációjának fejlesztése

 • Kézfej és az ujjak izomzatának lazítása könnyen formálható, gyurmázható anyagokkal - gyurma, agyag, homok, papír, vatta, papírmasé, sóliszt gyurma (2 csésze liszt, 2 csésze só, 1 csésze víz, 2 evőkanál olaj) - kreativ gyerekek még pillecukrot, kukoricapufit is megformáznak :) Ha beszerzünk egy műanyag vagy fa kést (a balesetek megelőzése érdekében), akkor engedjük vele szeletelni a gyereket. Nyomó és szeletelő mozdulatok azokat az apró csontokat, izmokat erősítik, melyek majd az íráshoz is szükségesek. Ideális és programnak is kiváló a közös tészta, sütemény készítés is. - Hagyjuk a gyereket gyúrni és formázni. Jó alkalom volt erre a mézeskalácskészítés, de ha azt kihagytuk, se csüggendjünk el, itt a fánk szezonja. Ilyen képlékeny, formálható anyagokkal való tevékenység azokat a finommozgásokat is fejleszti, melyek később az írásban, a betűalakításban is jelentősek. Ha pedig kellően bemelegedtek az izmok és mi is a süteménykészítésbe, ne feledjük, hogy a díszítéshez is nagyon apró, a szem-és kéz koordinációját igénylő mozdulatok szükségesek.

 • Ha már a konyhai tevékenységeknél vagyunk, szörp- és vagy lekvárkészítésnél a meggymagozásba, gyümölcsök, növények (ribizli, bodzabogyó) szemezésébe is vonjuk be a gyereket. Ne hagyjuk ki főzésnél, sütésnél a borsófejtésből, babválogatásból, gyümölcsök-zöldségek hámozásából, krumplipucolásból, diótörésből és -tisztításből, héjas mogyoró/napraforgó/tökmag töréséből sem. Persze apró feladatokkal kezdjük, hogy élvezze azt is, hogy segít ezzel a felnőtteknek, és persze mellette mindezek szintén fejlesztően hatnak a finommotorikus képességeire. 

 • Ollóhasználat - figyeljünk rá, hogy balkezeseknek balkezes ollót adjunk. Ha bizonytalanok vagyunk még, hogy a gyermek milyen kezű, nézzük meg ollóval melyik kezét használja szívesen. Rajzoljunk meg a papír mindkét oldalára (bal és jobboldalasan is) egy sablont, amit aztán vágassunk ki vele. Nézzük meg, hogy melyik oldal "esik neki kézre", ez többnyire meghatározza, hogy melyik kéz használata a domináló nála.

 • Szövés - ha nem áll rendelkezésedre szövőkeret, a mozdulatot és technikát elsajátíthatjátok papírral is - papírcsíkokból tudtok készíteni különböző alkotásokat.
 • Nyomdázzunk! - Ha mi készítjük hozzá krumpliból, almából, dugóból a nyomdát még szórakoztatóbb program.

 • Építőjátékok, apró tárgyak rakosgatása, tűzködése, összeillesztése - mindegy milyen márkájú (lego, clics, tüskejáték, sluban, pötyi stb.), a lényeg azon van, hogy egymásra pakolja, egymásba illessze, összenyomja, majd szétszedje. Persze a finommotorikán túl a kreativitását, térlátását és türelmét is fejleszti.

 • Fűzzünk! - Tűbe (nagyba persze ;) ) cérnát, fonalat. Gyöngyöt, gombokat, lyukas tésztát fonalra, cipőfűzőre, spárgára - ezt egy meghatározott sorrend szerint is kérhetjük pl. színek szerint vagy forma szerint ismétlődve, ezzel már a sorrendiséget, a szabályszerűséget gyakorolva. Ha ügyesebb vagy türelmesebb próbálkozhatunk apró öltések gyakorlásával is. Kivarrhatunk egy papírra rajzolt mintát, de megpróbálkozhatunk keresztszemes varrással is. Figyeljünk, mert a varrás a finommotorikus mozdulatok fejlesztésén túl a figyelem megtartására és a pontosságra is nevel, ezért fárasztó tevékenység a gyerekek számára.

 • Megtanulhatjátok a hármas fonást. Kislányok gyakorolhatnak a babájukon, de készülhet fonott karkötő vagy könyvjelző is.

 • Hajtogatás - Nincs nagy alapigénye, hiszen használt papírt, újságpapírt is használhatunk hozzá. Összeköthetjük egy későbbi kinti programmal is - hajtogassunk hajókat, amiket aztán megúsztatunk a patakban vagy egy közeli szökőkútban vagy reptessük a repülőinket kint a szabadban.

 • Készítsünk varázsrajzokat! Előhívhatunk egy lap alá helyezett pénzérmét, vagy rajzoljunk gyertyával és varázsoljuk elő festékkel vagy zsírkrétával. Biztos siker lesz a gyerekek körében.

 • Képalkotás másképp - Ne csak színezzünk, fessünk, zsírkrétával rajzoljunk, hanem készítsünk montázst, mozaikot vagy díszítsük a képet tépkedéssel, pödréssel, görgetéssel nyert papírdarabokkal vagy akár maradék fonalakkal is. Színezzünk papírgalacsinokkal! cikkünkben már mutattunk ötletet erre. Nem győzöm hangsúlyozni a "tépkedés" mozdulat fontosságát nemcsak a finommozgás, hanem az intelligencia fejlődésében is. Biztosan élvezettel teszik a gyerekek, hiszen máskor ez egy tiltott dolog. (Vigyázz, óvatosan lapozd a könyvet! ;) )

 • Gyűjtsünk kincseket! Voltál már úgy, hogy egy kis erdei séta után egy kiskosárra való mindenfélét szedtél ki a gyerek zsebeiből? Legközelebb gyűjtsétek együtt akár nagyság, szín, alak alapján válogatva - kavicsokat, csigaházakat, terményeket, leveleket, bogyókat, virágszirmokat - vagy már megtervezve, hogy mit is csináltok belőle: képet, "kincsbábot" vagy figurát. Ez is kreativitást, alkotókészséget, problémamegoldást, térlátást stb. is fejleszt és nagyon jó móka!

 

Szerző: Veszprémimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére