Húsvéti reggeli kása
Hozzávalók:
- növényi tej
- gluténmentes zabpehely
- méz
- díszítésként: barackbefőtt, banán, sárgarépa, csokitoll
Elkészítés:
A növényi tejet felforraljuk, elkeverjük benne a gluténmentes zabpelyhet és elzárjuk. Hagyjuk, hogy a zabpehely beszívja a folyadékot. Mézzel ízesítjük, tetszőlegesen dekoráljuk.
Húsvéti hidegtál, húsvéti tulipán
Hozzávalók:
- 1 doboz tejmentes “tejföl”
- 2 evőkanál glutén-tej és tojásmentes majonéz
- egy doboz édes kukoricakonzerv
- 1 fél fej lila hagyma
- só, bors ízlés szerint
- opcionálisan növényi feta is mehet bele, apróra vágva nagyon finom, így krémesebb íze lesz
- díszítésnek újhagyma és paradicsom
Elkészítés:
A tejfölt kikevertem a majonézzel, majd beletettem az apróra vágott lila hagymát és a lecsepegtetett kukoricakonzervet, opcionálisan a krémsajtot is. Sóval, borssal ízesítettem. Eközben kifaragtam a paradicsomból a tulipánfejeket és megtöltöttem a majonézes salátával. Újhagymával díszítettem.
Húsvéti citromos linzer
Hozzávalók:
- 30 dkg univerzális gm lisztkeverék vagy Schar C süteményliszt
- 20 dkg tejmentes margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 db kezeletlen (BIO) citrom lereszelt héja és egy pici leve is.
Elkészítés:
A kézmeleg margarinnal összedolgozzuk a lisztet és a porcukrot, belereszeljük a citromot és egy pici levet is nyomunk a tésztába. 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy visszakeményedjen a tészta és ki tudjuk nyújtani.
Ezután a tésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd tetszés szerint szaggatjuk.
Alsó-felső sütésen 175 fokon 7-10 perc alatt elkészül.
Vaníliapudingos mandulás linzer
Hozzávalók:
- 15 dkg Schär B liszt
- 10 dkg mandulaliszt
- 5 dkg nádporcukor
- 12 dkg tejmentes margarin
- 30 ml növényi tej
- kis vanília aroma (kb. 10 gr)
- 1 bio citrom lereszelt héja
- fél citrom kifacsart leve
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk és hűtőbe tesszük kb. fél órára. Ezután újra átgyúrjuk rizslisztes felületen, majd kinyújtjuk, tetszőleges mintára szaggatjuk. Ha kis virág alakú linzer készül belőle, cseresznye vagy eperlekvárral töltjük, akár darált dióval, darált mandulával szórjuk meg. Mi most tojás alakot formáztunk, 175 fokon 12-15 percig sütöttük. Egy sűrűbb növényi tejes vaníliapudingot készítettünk, majd kihűlés után azzal töltöttük meg.
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók:
- 240 gramm Schär B liszt
- 10 gramm útifűmaghéj
- 150 gramm langyos növényi tej
- 100 gramm növényi tejszín
- fél csomag porélesztő
- 50 gramm cukor
- csipet só
- 20 gramm olvasztott tejmentes margarin+a kenéshez kb. 10 gramm
- opcionálisan mazsola
Elkészítés:
A tej felével kikeverjük az útifűmaghéjat, egy kocsonyás állagú anyagot kapunk.
Kimérjük a száraz, majd a nedves hozzávalókat, és az egészet az útifűmaghéjjal együtt kidagasztjuk. Kelesztjük. Mi kipróbáltuk a hideg kelesztést és nagyon bejött. (Este dagasztottuk ki a tésztát, hűtőbe tettük, majd reggel formáztuk és sütöttük)
Olajozott felületen átgyúrjuk a kelt tésztát, majd három egyenlő részre osztjuk. Egy nagyon jól formázható, rugalmas tésztát kapunk.
Kisodorjuk egyenként és összefonjuk. A tetejét lekenjük olvasztott margarinnal vagy baracklekvárral. (nyilván, ha fogyaszthatsz tojást, azzal lesz a legszebb)
170 fokon sütöttük 25 percet.
Rácson hűlni hagyjuk, utána szépen szeletelhető. Isteni finom, teljesen a hagyományos kalács ízére hasonlít.
Jó étvágyat!
Pintér Mónika
Gasztroblogger, 5 gyermek édesanyja
További mentes receptek:
www.szeretetkonyham.hu
- KAPOSVÁRIMAMI -
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges