Jelenlegi hely

Mit tegyünk ha kiderül a gyermekről, hogy tejcukorérzékeny?

Imádja a gyermek a tejet és jégkrémet? Ne aggódjunk, ha az orvos laktózintoleranciát diagnosztizál gyermekünknél, nem kell feladni az összes tejterméket és a tápanyagokat, amiket azok biztosítanak.

Imádja a gyermek a tejet és jégkrémet? Ne aggódjunk, ha az orvos laktózintoleranciát diagnosztizál gyermekünknél, nem kell feladni az összes tejterméket és a tápanyagokat, amiket azok biztosítanak.

A tej és tejtermékek mellőzésével a kalcium- és D-vitaminpótlás kihívást jelenthet, hiszen e két fontos ásványi anyag és vitamin kiemelten fontos a gyermek egészséges és erős csontjainak fejlődéséért és növekedéséért.  Megfelelő mennyiségben naponta fogyasztva segít megelőzni a későbbi életkorban gyakori csontritkulást és csontelvékonyodást.

Tippek, tanácsok:

  • Érdemes kicsit kísérletezni kis mennyiségű laktóz tartalmú étellel, hiszen a részleges laktázhiány mindenkinél egyéni.  Fokozatosan növeljük csak az adagot, hogy lássuk mi a tolerancia szintje.
  • A joghurt, kefir és író aktív kultúrákkal segíthet megemészteni a laktózt is, illetve a laktózérzékenyek többsége ezeket be tudja illeszteni étrendjébe az alacsony laktóztartalom miatt.
  • Fogyasszon a gyermek különböző más kalciumban gazdag élelmiszerek közül, beleértve a sötétzöld leveles zöldségeket vagy a kalciummal dúsított termékeket, amelyek lehetnek gyümölcslevek, szójatejek/-készítmények, nem túlcukrozott gabonapelyhek      
  • A tej jól helyettesíthető a laktózmentes tejjel, valamint érdemes megkóstoltatni a kicsivel (1 éves kor után csak) a szójatejet, rizs-, zabtejet és egyéb növényi tejeket dietetikussal konzultálva, hátha kedvét leli valamelyikben.
  • Javasolt lehet a dietetikus által is ajánlott kalcium és multivitamin étrendkiegészítők fogyasztása.

Az étrendváltoztatás mértéke attól függ, mennyi laktóztartalmat bír el a gyermek szervezete tüntetek nélkül. Például lehet valakinek számos tünete már egy pohár tej megivásától is, míg mások egy nagypohár tejet meg tudnak inni tünetek jelentkezése nélkül. Gyakori, hogy a laktózintoleráns egyének nyugodtan meg tudnak enni egy joghurtot és kemény sajtokat (pl. cheddar vagy óvári sajt), de tejet és más tejtermékeket nem.

dairy-products-600_dairy-farms.regionaldirectory.us.jpg

A legtöbb szupermarketben elérhetőek laktózmentes és csökkentett laktóztartalmú tejek és tejtermékek, amelyek azonosak az eredeti tejtermékekkel kivéve, hogy laktázenzim lett hozzáadva a termékhez. A laktózmentes tej ugyanannyi vagy hosszabb ideig marad friss, mint a normál tej, főleg ha az ultrapasztőrözött.  A laktózmentes tej kissé édesebb lehet a normál tejnél.

Azok a gyerekek, akik az étrendi változtatás ellenére is tüneteket produkálnak, azoknak dietetikusi konzultációt követően adjunk gyógyszertárban kapható laktázenzim tartalmú cseppeket vagy tablettákat. A tablettákat vagy néhány cseppet akkor vegyék be, mikor tejet vagy tejterméket fogyasztanak, így a gyermek jobban tudja tolerálni ezen termékek fogyasztását. És végül, de nem utolsósorban ne keseredjünk el, ha a kicsinél laktózérzékenységet diagnosztizálnak, mert ezzel a típusú felszívódási zavarral is teljes értékű életet lehet élni, nemcsak egészséges ételeket, de finomakat is lehet enni és inni. 

 

Szerző: Hegyi Kitti, dietetikus és életmódtanácsadó

Forrás: babykitchen.blog.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére