Jelenlegi hely

Három aprósüti, ami nélkül nincs karácsony

Áfonyás keksz, diós isler és vaníliás kifli - sok család karácsonyi sütikínálatában szerepel, más-más családi recept alapján. Közös bennük, hogy jó pár nappal előre elkészíthetjük, sokáig eláll és gasztroajándékba is adhatjuk bármelyiket. 

Áfonyás keksz
Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tk. vanília aroma
  • 1 tojás
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya 
  • sütipecsét (de anélkül is jó)

A szobahőmérsékletű vajat és margarint kézzel összedolgozunk a liszttel, porcukorral, tojással, citromhéjjal, vanília aromával és az apróra összevágott vörösáfonyával. Sütőpor nem kell bele, ne felejtsük el, most kekszet sütünk, nem sütit. 
Ezután betesszük legolább egy órára a hűtőszekrénybe, hogy a vaj és margarin megdermedjen kicsit, különben nagyon ragadni fog a nyújtásnál. 

Miután kivettük a hűtőből a tésztát, előmelegíthetjük a sütőt, 150 fokra. Jöhet a nyújtás (én két sütőpapír között nyújottam, amit kicsit megliszteztem), kb. 4-5 mm vastagságúra. Lisztbe mártott, kör alakú formával kiszúrjuk a tésztát és rányomjuk finoman, de határozottan a sütipecsétet.
Mikor felszedjük a tésztát, késsel nyúljunk alá, hogy szépen feljöjjön és a sütipecsét formája is megmaradjon. 

Sütőpapírra helyezzük és a 150 fokos sütőben süssük 10-15 percig, de mindenképpen legyünk a közelben és gyakorta nézegessük. Akkor jó, ha a széle picit színes lesz. Ebből a mennyiségből 25 db áfonyás keksz lett.
Adhatják becsomagolva a gyerekek ajándékba a Nagyinak, tesóknak. Én most sulis adventi vásárra vittem őket.


Diós isler
Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt, 
  • 16 dkg porcukor
  • 16 dkg darált dió
  • 30 dkg margarin
  • 2 tk. fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag Dr. Oetker ét tortabevonó

A hozzávalókat összegyúrjuk és 2-3 óróra hűtőbe tesszük, mert a kezünk melegétől meglágyul a margarin, ezért meg kell dermednie.
Amikor már hideg a tésztánk, lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki a tésztából. Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar lágyul és olyankor nagyon ragad.

Sütőpapírra tesszük és előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 10-12 percig. Nézegessük és ha a széle picit elszíneződik, ki is vehetjük. Vigyázzunk, mert nagyon hamar túl tud sülni. 
Ebből a mennyiségből 28 db isler lett. 

Amikor kihűlt a sütink, két korongot összeragasztunk baracklekvárral. Akkor kenjük meg olvasztott csokival, amikor már nem csúszkál egymáson a két korong, tehát a lekvártól jól összeragadtak.


Diós vaníliás kifli
Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg dió
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg margarin
  • + 10 dkg vaníliás porcukor a hempergetéshez

A margarint habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, diót, vaníliás cukrot is. Ebből a tésztából kis rudakat formázunk, kicsit a végüket kifli formájúra hajlítjuk és sütőpapírra fektetjük. 160 fokos, előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük és még forrón a vaníliás cukorba forgatjuk.

 

Jó étvágyat!

Monorimami

 

 

 

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Mostanra már nyakig vagyunk a nagy nyári szünet kellős közepében. Mindenki elképesztően várta, a szülők talán már el is felejtik a holazalvókám-elfelejtettükalogopédiafüzetet-beposhadtazúszáscucc kombinációját, a gyerekeknek pedig egy ideje nem kell a szülők gyengéd (vagy épp agyvérzésközeli hangvételű-keljmárfelmertelkésünk!!!) ébresztésére kelniük. Szóval mit csinálnak? Hát még az ébresztőóra megcsörrenése ELŐTT természetesen közlik, hogy felkeltanaaaap, éhesvagyooook, kakiltaaaaam :D Én nem tudom, hogy vannak kódolva, de egyszerűen félelmetes, hogy a tanév idején 7kor sírva nyalábolom ki az ágyból az ovist, bezzeg a szünidőben 6kor már arcon pörögnek a testvérével együtt… Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Ugrás az oldal tetejére