Jelenlegi hely

Az óvodáskor kihívásai a gyermekek táplálkozásában

A gyermekek táplálkozása szempontjából jelentős hangsúlyt tulajdonítanak az óvodáskornak, a táplálkozási minták és szokások kialakulásában betöltött szerepe miatt. Az óvodai felvétellel egyidejűleg gyermekeink étkezéseinek nagy részét már nem a megszokott, otthoni környezetben kell biztosítani számukra, az étkeztetés nagyobb részét az adott intézmény végzi el helyettünk.

Az óvodai étkeztetés

Az óvoda többszöri étkezéssel köteles ellátni az intézménybe felvett gyerekeket. Az előírt étkezéseknek táplálkozás-élettani szempontból az egész napi energia-és tápanyagszükséglet 65%-át (napi háromszori étkezés esetén az energiatartalom: 900-1100 kcal) fedeznie kell. A fent említett okok miatt - mint szülő - érdemes tájékozódnunk az adott napi menüről, illetve arról, hogy gyermekünk a kitálalt ételekből milyen mennyiséget evett meg, hiszen a további otthoni étkezést ehhez tudjuk igazítani. Ez mind az energia-és tápanyagigény kielégítése, mind pedig a változatosság összehangolása miatt bír jelentős szereppel.

Ha megfelelő irányba szeretnénk befolyásolni gyermekünk/gyermekeink táplálkozását, elsődleges cél a minél több alapanyaggal való megismertetés lehet. Ezzel megakadályozhatjuk azt, hogy gyermekünk táplálkozása egyoldalúvá váljon, és a későbbiekben se váljon elutasítóvá egy-egy ételféleség iránt. Bevonhatjuk őket a bevásárlásokba, az otthoni főzésekbe, és egy kis szabad kezet is adhatunk nekik, hogy bizonyos határok között, de ők is segítsenek az alapanyagok kiválasztásában.

Mit csináljunk, ha nem akar enni a gyerek?

A kor talán egyik legnagyobb kihívása - a változó ízlésvilág kialakulása miatt - az egyes alapanyagok/ételféleségek irányába mutató elutasító magatartás, vagy az az eset, amikor egyáltalán nem hajlandó enni gyermekünk. Tartsuk szem előtt, hogy az ételek nem lehetnek a büntetés, sem a jutalmazás eszközei, az ételeket erőltetni nem célszerű! Az előbbi részben említett gyakorlatokkal (vásárlás, segítség az alapanyag kiválasztásában) fel tudjuk kínálni számára a több választás lehetőségét, így a számára kedvezőbb ételek kerülhetnek az asztalunkra.

Az óvodáskor kihívásai a gyermekek táplálkozásában - Speciális étrend az óvodában?

Az étkezések változatossága

Az étkezések alkalmával elfogyasztott ételek tekintetében, ennél a korosztálynál is a változatosság az egyik fő szempont. A táplálkozási szokások kialakulása, és a későbbiekben ezzel összefüggő megbetegedések előfordulása tekintetében néhány példával kiegészítve a következő szempontok érvényesüljenek:

  • Minden tápanyagra szüksége van gyermekünknek, hiszen még ebben az életkorban is intenzív a fejlődés mértéke.

  • Ne szoktassuk gyermekünket a sós ételek szeretetére,

  • az ételek elkészítéséhez ne használjunk hozzáadott cukrot, és

  • az édességekkel ne váltsunk ki étkezést!

  • Szoktassuk inkább őket a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztására, melynek előnyeit a téli időszakban is kedvezően kihasználhatjuk.  

  • A teljes kiőrlésű gabonafélék gyermekünk számára jelentős rostforrást jelentenek, melyek táplálkozásba építésével rendszeres és megfelelő mennyiségű széklet alakítható ki.

  • A jelentős mennyiségű rostfogyasztás mellett ne feledkezzünk meg a nagy mennyiségű folyadék itatásáról, hiszen e nélkül, az ellenkező hatást válthatjuk ki! A megfelelő folyadékfogyasztásról bővebben itt olvashatsz.

 

Laktózintolerancia és fruktózmalabszorpció az óvodában

Ha az óvodai felvételt követően derül ki, hogy gyermekünknek ételérzékenysége, így pl. laktózintoleranciája és/vagy fruktózmalabszorpciója van, keressük fel az intézményi élelmezésvezetőt/dietetikust. Ebben az esetben a diétás étkezés biztosítása érdekében szükségünk lesz az orvos által felállított diagnózis igazolására.

Léteznek olyan intézmények, amelyek minden jellegű diétás igényt ki tudnak elégíteni (laktózintolerancia és fruktózmalabszorpció esetében is biztosítani tudják a megfelelő étkezést), míg más intézményeknek gazdasági, és egyéb okok miatt erre nincs lehetősége. Ha a gyermek még az óvodába iratkozás előtt áll, mindenképpen tájékozódjunk a diétás étkezés lehetőségeiről.

Szerző: Juhász Flóra dietetikus

 

Forrás: babykitchen.blog.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére