Jelenlegi hely

Tanévkezdési jó tanácsok a Rendőrségtől

Tanítási napokon reggel és a délutáni órákban nagyobb a gyermekbalesetek kockázata. A veszélyhelyzetet tovább növeli, hogy a „szabadságolási időszak” után jelentősen megnő a gépjárműforgalom a közutakon.

Tekintettel a fentiekre fokozottabb figyelemmel, valamint iskoláskorú gyermekünk megfelelő felkészítésével jelentős mértékben csökkenthetjük a gyermekbalesetek bekövetkezését.

Az alábbi tanácsainkkal a biztonságos és nyugodt tanévkezdéshez szeretnénk segítséget nyújtani a szülőknek.

 

Szabályos közúti közlekedés!

 • Mielőtt együtt útnak indulunk, beszéljük, illetve ismételjük át az alapvető közlekedési szabályokat!

 • Járjuk be közösen az iskolába vezető útvonalat, és menetközben hívjuk fel figyelmet a lehetséges veszélyforrásokra!

 • Gépjármű vezetőjeként, oktatási intézmény közelében vezessünk még körültekintőbben, és számítsunk az úttesten figyelmetlenül áthaladó diákokra!

 • A tanévkezdés a közlekedőktől sokkal nagyobb türelmet kíván, mint eddig. A szabadságolások lejártával és a tanév megkezdésével forgalomnövekedésre kell számítani az utakon. A járművezetőktől ez teljes figyelmet, koncentrációt, a gyalogosoktól szabálykövetést követel, mert egy pillanat alatt megtörténhet a baj. Ezért kérjük, fogadják meg tanácsainkat.

 • Érdemes az első időszakban korábban felkelni, végig gondolni a napi teendőket. Aki csúcsforgalomban közlekedik, inkább induljon el korábban, minthogy a sietséggel veszélybe sodorja magát vagy a többi közlekedőt.

 • A szülők mutassanak példát, csatolják be a biztonsági övet, ne hajtsanak át a tilos jelzésen és ott álljanak meg az iskola környékén, ahol ez megengedett és biztonságos. A gyermekek több esetben szállnak ki a személygépkocsi bal oldalán, ezzel is balesetveszélyes helyzetet teremtve.

 • Fordítsunk figyelmet a gyermekbiztonsági rendszerek ellenőrzésére, állítsuk azokat a megfelelő magassághoz, mivel legtöbbször a gyermekek a balesetek passzív résztvevői.

 • A gyalogosan közlekedőket kérjük, hogy az úttesten való áthaladáskor minden esetben vegyék igénybe a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket és csak zöld jelzésnél lépjenek az úttestre. Az egyedül közlekedő gyermekek legtöbbször azért sérülnek meg, mert szabálytalanul, valamilyen tárgy takarásából körültekintés nélkül lépnek az úttestre. Kérjük a szülőket, hogy beszélgessenek el gyermekükkel arról, hogy esetleges hibás döntésüknek tragédia is lehet a következménye, ezért nem ajánlatos a közlekedésben a kockázatos viselkedés.

 • Ismételten felhívjuk a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen csak úgy haladhatnak át, ha leszállnak a kerékpárról és tolják, hiszen csak így tekinthetők közlekedési szempontból gyalogosnak, akiknek elsőbbségük van. Fontos, hogy a kerékpár fel legyen szerelve a kötelező tartozékokkal, tartsák be a lakott területen kívül való közlekedés során a láthatóságra vonatkozó szabályokat, hiszen egyre korábban fog sötétedni.

 • Folytatódik „Az iskola rendőre” program, melynek keretében az illetékes rendőrkapitányságok Közlekedésrendészeti Osztályai felülvizsgálják az utak kezelőivel az iskolák környékén lévő jelzőtáblák és útburkolati jelek állapotát. A rendőrök a tanévkezdet első napjától szeptember végéig a baleseti szempontból frekventált helyen lévő iskolák környékén a reggeli és délutáni órákban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél polgárőrök közreműködésével segítik a gyerekek közlekedését.

Kérjük, hogy vigyázzanak magukra és egymásra!

 

Értékek védelme!

 • Ragaszkodjunk hozzá, hogy csak a tanításhoz nélkülözhetetlen eszközöket vigyék magukkal az iskolába!

 • Ne kérkedjenek az okostelefonnal, táblagéppel, és ne hagyják őrizetlenül értékes tárgyaikat!

 

Személyes biztonság!

 • Hívjuk fel gyermekünk figyelmét, hogy útközben ne álljanak szóba idegenekkel, ne üljenek be ismeretlenek autójába, és ne fogadjanak el tőlük különböző tárgyakat!

 • Alakítsunk ki őszinte kapcsolatot, hogy baj esetén bizalommal fordulhasson hozzánk gyermekünk.

 

Amennyiben mégis bekövetkezik a nem várt esemény…

Jó, ha már egészen fiatal korban tisztában van vele a gyermek, hogy probléma esetén bátran fordulhat az egyenruhás rendőrhöz, valamint ismerje az ingyenes segélyhívó telefonszámokat – rendőrség 107; mentők 104; tűzoltóság 105; általános 112.

A fenti tanácsok maradéktalan és következetes megtartása esetén minimálisra csökkenthető a gyermekekre leselkedő veszélyforrások száma.

 

Forrás: police.hu

Kép

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére