Jelenlegi hely

Hordozzak? Igen! A babahordozás 12 előnye

Kisbabánk születése után ösztöneink azt súgják, legyünk a közelébe, tartsuk magunkhoz közel, ahol biztonságban és szeretetben érezheti magát. De a jelenlegi rohanó és elvárásokkal teli világban, nem mindig hallgathatunk ezekre az ösztönökre. A hordozással magunkhoz közel tudhatjuk babánkat, miközben két kezünk szabad, így teendőinket kényelmesen elvégezhetjük, de eközben a baba alapvető szükségleteinek is megfelelhetünk.

Bár számos gyermeknevelési irányzat és elmélet létezik, a kutatók egy dologban egyetértenek: annak érdekében, hogy a baba érzelmi, szellemi és fiziológiai rendszerei optimálisan működjenek, az anya folyamatos jelenléte szükséges. Ez a folyamatos jelenlét, közelség a babahordozás egyik legfőbb előnye. A hordozás segítségével egész nap interaktív kapcsolatban lehetsz babáddal; kendőben akár szoptatni is tudsz; lesz két szabad kezed, így pl. a nagyobb gyerekekkel 100%-os odafigyeléssel tölthetsz időt; elmosogathatsz, teregethetsz, így a házi munka miatt sem kell, hogy lelkiismeret furdalásod legyen. Kisbabád számára pedig természetes a közelséged. Nézzük a hordozás előnyeit!

1. A hordozott babák kevesebbet sírnak.

Kutatások kimutatták, hogy minél többet hordozzuk babánkat, annál kevesebbet sírnak. Egy Észak-amerikai tanulmány leírása szerint, azok a csecsemők, akiket legalább 3 órával többet hordoztak, 43 %-kal kevesebbet sírtak a nem hordozott csoportnál, ez a szám az esti sírások esetében 51% volt. A hordozás különösen nagy segítség a hasfájós babáknál, akiket a folyamatos közelség megnyugtat; a függőleges tartás pedig segíti emésztésüket. Azonban a nyugodt, kiegyensúlyozott csecsemők számára is elengedhetetlen a biztonságérzet, a szülő közelsége. A hordozott babák általánosságban nyugodtabbak, hiszen a hordozás segít az alapvető szükségleteik kielégítésében.

2. Segít a kötődés kialakításában.

Hordozás közben a babák sírás nélkül tudják jelezni szüleiknek, ha félnek, megijednek, éhesek vagy pisiltek, kakiltak. Ez a pozitív interakció elősegíti a tanulást, erősíti a szülő és gyermeke közötti kapcsolatot. A babahordozás lehetővé teszi a szülők és a csecsemők számára, hogy folyamatosan formálják egymás viselkedését. A kötődés kialakulásánál pozitív tényező például, hogy a hordozó személyek segíthetnek kisbabáiknak a félelem leküzdésében, így a kölcsönös bizalom javításában; ez a babahordozás egyik leghosszabb távú előnye.

3. Hatékonyabb a szülő-gyermek kommunikáció.

Minél több önbizalommal rendelkezünk a szülői feladatok ellátása terén, annál inkább élvezhetjük a gyermeknevelés minden pillanatát. Ez a magabiztosság legnagyobb részben attól függ, hogy mennyire értjük babánk jelzéseit. Sok hordozós szülő arról számol be, hogy soha nem tanulták meg megkülönböztetni a baba sírásait – mert a csecsemőik képesek hatékonyan kommunikálni sírás nélkül is. A babahordozás egy csodálatos módja, hogy megismerd kisbabád és ő is megismerhessen téged.

4. Folyamatos tanulás.

A babahordozás a tanulást is segíti, hiszen a hordozott babák közvetlenül részt vesznek a hordozó személy világában, közelről figyelhetik, mi történik körülöttük. A baba az látja, amit az anyukája vagy apukája lát; azt hallja, amit ők hallanak; sőt sok esetben érzi, amit ők éreznek. Ismerik és folyamatosan tanulják az arckifejezéseket, a testbeszédet, a hangsúlyozást, az érzelmek kifejezését.

5. Segíti az agy fejlődését.

A hordozás segíti a csecsemők fejlődő agyát a megfelelő kapcsolatok kialakításában, hiszen az édesanya által kiváltott környezeti ingereknek vannak kitéve, és részeseik is azoknak; ugyanakkor védve van azoktól az ingerektől, amik a csecsemő fejlődő idegrendszerét túlterhelik.

6. Beszédfejlődésre pozitívan hat.

A hordozás elősegíti a beszéd fejlődését, mivel a baba a hordozó személlyel egy magasságban van, így ugyanazt hallja és látja, mint az őt hordozó személy. Kisbabánk jobban részt vehet a beszélgetésekben, ami segít a beszédhanghalló készség fejlesztésében. A hordozott csecsemőkön gyakran észrevehető, hogy figyelnek a beszélgetések alatt, aktív részeseivé akarnak válni.

7. Kényelmet és biztonságot nyújt.

A hordozás lehetővé teszi, hogy magunkhoz közel, biztonságban tudhassuk kisbabánkat. A hordozás egyik legnagyobb előnye, hogy segít az újszülötteknek - a szüleikhez közel – megismerkedni a világgal, ahova alighogy csak megérkeztek. A környezeti hangok, például a mindennapi tevékenységek zajai megrémíthetik vagy megzavarhatják a fejlődő csecsemőket, viszont hordozás közben az anya kontrollálhatja ezeket, biztonságot és kényelmet biztosítva, amíg a baba számára ismeretlen hangoknak és tapasztalatoknak van kitéve.

8. A totyogók számára is előnyös.

A babahordozást rendszerint az újszülöttek, csecsemők hordozásával azonosítjuk, holott számos előnye van annak is, ha a totyogó korú gyerekeket hordozzuk. A világ ijesztő lehet egy örökmozgó, kíváncsi totyogó számára is, akik a hordozóba „visszatérve” édesanyjuk hátáról biztonságban fedezhetik fel továbbra is a világot. A hordozás segíti a túl sok inger okozta nyugtalanság leküzdését; egy-egy csalódás feldolgozását, nyugalmat és biztonságot jelent a totyogók számára is.

9. A szülők hamarabb magabiztosabbak lesznek új szerepükben.

Gondoljunk csak bele! A különböző kötési technikák elsajátítása nem kis feladat, az első sikeres kötés igazán önbizalom növelő hatású, majd amikor először elalszik benne kisbabánk; vagy először sikerül egy új kötést, egy új eszköz használatát megtanulni; minden egyes alkalommal büszkék lehetünk magunkra. A szülő közel tudhatja magához kisbabáját, azonnal reagálni tud jelzéseire, mielőtt a baba panasza aggodalmat keltene. Minél nagyobb a szülők önbizalma a gyereknevelés terén, annál nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban élhetik át ezt a csodálatos időszakot.

10. Kényelmes.

A hordozás egyik legnagyobb előnye, hogy miközben babánkat hordozzuk, szabaddá válik mindkét kezünk, így az apróbb mindennapi teendők ellátása nem okoz gondot. Miközben kisbabánk nézelődik, alszik a kendőben, az édesanyának van ideje meginni egy teát, kávét, elkészíteni az ebédet stb. Néhány kedves szó, puszi és simogatás, és a csecsemők könnyen megnyugszanak az édesanya mellkasán. Hordozóval elszaladni a boltba, a postára, esetleg elvinni a kutyát sétálni, sokkal kényelmesebb, mint babakocsival. A nagyobb, totyogó korú gyerekeknél - pedig egy karikás kendő igazán kis helyet foglal, viszont egy-egy séta, játszóterezés alkalmával igen hasznos lehet.

11. Formában tart.

Az újdonsült anyukáknak kihívás lehet időt szakítani a testmozgásra. De ha nagyokat sétálsz, miközben hordozol, máris tettél valamit magadért. A babahordozós sportok pedig kiváló lehetőséget adnak, hogy tornázz, míg kisbabád békésen alszik a hátadon.

12. A hordozókendők „ezerarcúak”.

Egy jó minőségű kendőt a babánk születésétől egészen a hordozós kor végéig használhatunk, de hogy mi lesz a sorsa később a szeretett kendőnknek? Sok anyuka sálként használja, esetleg táskát, pénztárcát és más csodálatos kiegészítőt készített belőle.

A babahordozás előnyei messze meghaladják az itt felsoroltakat, a hordozás az utóbbi években egyre elterjedtebb, mivel a szülők felismerték mennyi pozitív hatása és tulajdonsága van.

Rosta Kata, babahordozási tanácsadó

www.babahajo.hu

https://www.facebook.com/babahajoszeged

Forrás:


Olvasnál még a szerzőtől?

Hordozni jó – ez biztos! De milyen hordozót válasszunk?

"Az egyik legfontosabb információ, hogy hordozót nem életkor alapján választunk, hanem a baba mozgásfejlődési szintje alapján keressük meg a hozzánk leginkább illő eszközt. Megfelelő hordozóeszköznek az tekinthető, amiben a baba feje és a háta korának és fejlettségi szintjének megfelelő támasztást kap, valamint a lábak a csípőfejlődés szempontjából optimális helyzetben hozhatók. A következőkben sorra vesszük a legelterjedtebb eszközöket."

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére