Jelenlegi hely

Az élet nagy kihívásai: kisgyerekkel étteremben

Alighanem mindenki átélte már a „kisgyerekkel étteremben” című történetet, ami sokszor legalább akkora feszültség, mint amekkora öröm és élmény.

Az ember ilyenkor sokféleképpen próbálhatja megoldani az előtte álló (nem kicsi) feladatot, kisebb játékokkal, könyvekkel lekötve a gyermekek figyelmét. Most megpróbálunk pár tanácsot adni ezen túl is arra, hogyan készülhetünk fel előre egy ilyen kalandra – mert igazán kis gyerekekkel egy éttermi étkezés minimum kaland.

1. Tanítsuk meg a gyermeket az alapszabályokra

Ha otthon tévézés közben, össze-vissza eszünk a gyerekkel, akkor nem is nagyon várhatjuk el, hogy az étteremben majd tudja, hogyan illik viselkedni. Ha már kicsit nagyobb, akkor igenis próbáljuk elvárni tőle, hogy rendeltetésszerűen használja az evőeszközt, hogy maradjon a helyén, amíg be nem fejezte az étkezést, és egyáltalán: legyen meg a közös családi étkezés jelentősége. Ami nem azt jelenti, hogy alkalmanként ne lehetne ellazáskodni a dolgot, de adjuk meg a közös élmény méltóságát.

2. Válasszunk gyerekbarát éttermet

Amíg a csemetéink kicsik voltak, az étterem kiválasztásánál mindig szempont volt, hogy az gyerekbarát legyen. Nem csak arról van szó, hogy ne nézzenek ki onnan, de egy játszósarok, apró kedvességek (színezők, ceruzák, lufi) nagyban meg tudják könnyíteni mindenki dolgát.

 

3. Legyen vésztervünk

Reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra! Amikor az ember kisgyerekkel megy étterembe, akkor ennél aligha kaphat hasznosabb tanácsot. A bevezetőben már említett kisebb játékok, könyvek, stb. felmérhetetlen szolgálatot tudnak tenni a várakozás 28. percében (aztán a 42.-ben is…). Emellett az sem baj, ha van egy vészterv távozás esetére, hiszen könnyen eljöhet a pillanat, amikor nincs értelme tovább erőltetni a dolgot és egyszerűen haza kell menni.

4. A megfelelő asztal kiválasztása

Stratégiai fontosságú kérdés, és még akkor is érdemes harcolni egy jó asztalért, ha a pincér elsőre nem oda vezetne. A morcos idősebb pár melletti asztal nem lesz nyerő, ellenben egy sarokban vagy egy másik gyermekes család mellett sokkal jobbak az esélyeink.

5. Fő a kényelem

Az első dolog, amikor leülünk az asztalhoz, az akadálymentesítés. A veszélyes evőeszközök mennek, a törékeny dolgok szintén, fűszerek dettó. Az időzítés is fontos, a játékokat, könyveket okosan kell adagolni, hogy ne unjanak rá idejekorán.

6. Azonnal rendeljünk

A gyerekek ételét érdemes azonnal megrendelni, és tudatni a pincérrel, hogy nyugodtan hozza ki, ha kész van, nem kell megvárni vele a miénket. Nem is baj, ha a miénk később ér ki, addig is tudunk segíteni a gyereknek, felvágjuk a húst, adunk inni, és így tovább.

7. Legyünk kedvesek és nagyvonalúak

Általában véve sem árt, ha az ember kedves a pincérrel, már csak azért is, mert ha gyerekkel vagyunk, jó eséllyel neki is több munkája lesz velünk: a gyerekszéket oda kell hozni, ha van, akkor a színezőt, könnyen lehet, hogy utána az átlagosnál többet kell takarítania, és még sorolhatnánk. Ráadásul ha jó az étterem, akkor van rá esély, hogy máskor is visszatérünk még, nem baj, ha kedvelnek minket. Szóval foghat egy kicsit vastagabban az a ceruza, amikor a borravalóra kerül a sor!

Mindenesetre az, hogy kisgyerek van a családban, egyáltalán nem kell, hogy elzárjon minket a megszokott életünktől, nyugodtan pakoljuk fel a családot és vágjunk bele! A legrosszabb, ami történhet, hogy otthon esszük meg az ételt – addig sem kellett főzni…

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére