Jelenlegi hely

Autizmus a hétköznapokban

Az autizmus egy egész életen át tartó idegrendszeri fejlődési zavar. Jellegzetes viselkedési mintázatait tekintve leginkább a kommunikáció, beleértve a szociális interakciókat érintő kommunikáció problémái és a viselkedésben megjelenő rugalmatlanság jellemzik.

A diagnózis felállítása után a családok sokszor nem tudják kihez forduljanak, mitévők legyenek.

Az autizmus nemcsak bizonyos képességek, készségek elmaradásával, hanem a viselkedésben megjelenő nehézségekkel is jár. Ezek a nehézségek a mindennapi életet is áthatják, és nagyon széles körben megjelennek.

Szembesülhetünk szülőként az önállóságot érintő nehézségekkel, étkezési zavarokkal, alvási nehézségekkel, játék során megjelenő zavarokkal, a legtöbbször kommunikációt érintő problémákkal. A mindent átható nehézségek sok esetben a szociális élethelyzetekben megjelenő problémákkal is párosulnak. Szülőként azzal szembesülhetünk, hogy ezekre a viselkedésben megjelenő tünetekre nem tudunk hatékony megoldást vagy segítséget adni gyermekünknek. Az autizmus okozta tünetek, a családok egész életére és annak minden tagjára kihatnak, a megjelenő problémák igen széleskörűek.

Az autizmus spektrum zavar az orvostudomány mai álláspontja szerint nem gyógyítható, de megfelelő, evidencia alapú terápiák mellett és a környezet támogató hozzáállásával fejleszthető és segíthető, ami által mind az érintett személy, mind pedig család életminősége javul.

Autizmusban való érintettség esetén a családoknak érdemes az alábbi segítségek felé fordulni:

  • Készségfejlesztés (kognitív, kommunikációs, szocio-kommunkációs és egyéb területeket érintő) evidencia alapú terápiák segítségével.
  • Szülői tudásbázis bővítése, mellyel jobban megismerhetjük gyermekünk nehézségeit és könnyebben segíthetjük a hétköznapokban.
  • Szülői, támogató közösségekhez való csatlakozás.
  • Olyan kikapcsolódást nyújtó programok megtalálása, ahol a család minden tagja jól érezheti magát.
  • Szükség esetén támogató segítség kérése.

Kádárné Szántó Nikolett

A "Lásd a világot autista szemmel" Egyesület elnöke

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére