Jelenlegi hely

Szénhidrát – energiát nyerünk, vagy zsírrá alakítjuk?

A szénhidrátok anyagcseréjét hormonok szabályozzák. Az étkezések alkalmával bevitt szénhidrátot az emésztőrendszer bontja le építőköveire, majd a véráramba kerül. A véráramban a cukor egyszerű cukor formájában van jelen, ezt nevezik vércukornak. A vér segítségével jut el a cukor a sejtekhez.

A sejtek a cukrot ugyanakkor nem képesek „csak úgy” felvenni, ehhez szükség van egy hormonra, az inzulinra és az inzulinreceptoraikra. Az inzulint a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik, a megemelkedő vércukorszint hatására termelődik és kerül a véráramba. Eljutva a sejtekhez a receptorokhoz kötődnek és így segítik a cukor beépülését a sejtekbe, így jut energiához a sejt . A vércukorszint tehát szabályozva van az inzulin által…..DE…

... amikor magas szénhidrát és alacsony zsír és fehérje tartalmú ételt fogyasztunk el, vagy nassolgatunk napközben a vérben az inzulinszint magas marad ami miatt a sejtek inzulinreceptorai is állandó készültségben vannak. Egy idő múlva a sejtek ezt megunják és behúzzák a receptoraikat, a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, relatíve a sejtek éhezni fognak. Az inzulin fokozni fogja a vércukor glikogénné alakítását a májban, viszont ha ez a raktár megtelik, akkor a felesleges cukrot zsírrá alakítja. Gyakorlatilag nagyon könnyen kialakulnak a makacs zsírpárnák, ha nem figyelünk!

Az alábbiakban próbálok egy kis segítséget nyújtani ahhoz, hogy ha már szénhidrátokról van szó, melyiket is válasszuk:

  1. egészséges szénhidrátok:

Részesítsd előnyben a zöld leveles (spenót, sóska, zellerszár, petrezselyem, rukkola) és egyéb zöld, illetve élénk színű, friss és idény jellegű, elsősorban megbízható, helyi forrásoktól beszerezhető zöldségeket. Pl.: hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék, stb.

Gyümölcsöket mértékkel és anyagcsere profilodnak megfelelően válassz! Itt is érvényes, hogy csak az idénygyümölcsöket részesítsd előnyben és kerüld a primőr, hosszan utaztatott fajtákat.

  1. egészségtelen szénhidrátok:

A magas glikémiás indexű és magas glikémiás terhelésű (magas inzulin igényű) élelmiszerek. Ide tartozik a legtöbb gabonaféle, a burgonya (burgonyakeményítő is), egyszerű cukrok, édességek, csokik, kekszek, szörpök, keményítő kivonatok (juharszirup, maltodextrin), magas fruktóz tartalmú készítmények. Annál rosszabb egy élelmiszer minél jobban fel van dolgozva és finomítva. Lehetőleg kerüld a mesterséges édesítőszereket és a cukorpótlókat is.

A következő cikk a legfőbb mumusnak kikiáltott zsírokról fog szólni.

Kaczur Beatrix
Személyi edző és funkcionális táplálkozási tanácsadó

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

5 tipp, hogy a szülőség mellett magunkra is maradjon időnk

5 tipp, hogy a szülőség mellett magunkra is maradjon időnk

Szülőnek lenni csodálatos és hálás feladat, ami ugyanakkor számos lemondással és kihívással együtt jár: miközben egy másik emberi lény szükségleteiről gondoskodunk, sokszor érezhetjük úgy, hogy nem jut idő saját magunkra. Ne felejtsük el azonban, hogy az énidőre mindenkinek szüksége van, olykor tehát egy kicsit törődjünk saját magunkkal is.
Hogyan segíthetünk a rászorulóknak? - Tippek nem csak az ünnepi időszakra

Hogyan segíthetünk a rászorulóknak? - Tippek nem csak az ünnepi időszakra

A rászorulók támogatása nemcsak karácsonykor, hanem egész évben fontos, de az ünnepi időszak különösen jó lehetőséget teremt a segítésre. Hoztam pár ötletet, hogy milyen módokon tehetünk jót:
Hogyan maradjunk energikusak a téli hónapokban? - Tippek a tél okozta fáradtság ellen

Hogyan maradjunk energikusak a téli hónapokban? - Tippek a tél okozta fáradtság ellen

A téli hónapokban gyakran tapasztalható fáradtság és energiahiány a hideg időjárás, a rövid nappalok és a kevesebb napfény miatt alakul ki. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy energikusabbnak érezd magad ebben az időszakban:
Apák a gyermeknevelésben

Apák a gyermeknevelésben

Hogyan élhetik meg valóban a szülőséget az édesapák?
Ugrás az oldal tetejére