Jelenlegi hely

Műanyagok - biztosan ebben szeretnéd tárolni az élelmiszereket?

Gyermekeink tízóraiját, innivalóját, élelmiszereinket a legtöbb esetben műanyag tárolóedényben tároljuk, azonban ezek anyagukat, összetevőjüket tekintve különbözőek lehetnek. SŐT bizonyos fajtájukból az egészségre káros anyagok is bejuthatnak az élelembe. Összeszedtük, melyek ezek, mi alapján tudtok eligazodni.

Jó műanyag - rossz műanyag

Vásárláskor a legtöbbször csak azt vizsgáljuk a csomagoláson, hogy az élelmiszer szavatossági ideje meddig tart, néhány esetben megnézzük az összetevőjét, a származási helyét is. Azt azonban szinte sohasem nézzük, hogy a csomagolás, amiben az élelmiszer hosszú hónapok óta a boltok polcain van, egészséges-e, milyen kategóriába sorolták.

Észrevettétek, hogy egyes tejek, joghurtok az elmúlt években műanyag helyett már üvegben kaphatóak? Nos, a válasz egyszerű: a műanyagok egy része rendkívül káros az egészségre.

Igen, a műanyagoknak is van besorolásuk - azaz egészségre károsak, enyhén károsak vagy nem károsak -, amit kódokkal kötelesek jelölni minden műanyag edényen a gyártók 2003 óta. Tehát léteznek jó és rossz műanyagok.

Még nem találkoztál velük? Érdemes kinyitni a hűtőt, a konyhaszekrényt, átnézni a gyerekek játékait és a műanyag csomagolások alján megkeresni a kis háromszöget, benne a kódot.

Forrás

KERÜLENDŐ MŰANYAGOK

1-es kóddal jelölt műanyag: Közönséges nevén - PET 


A legáltalánosabb, legelterjedtebb, legolcsóbb és legveszélyesebb műanyag. Legfőbb jellemzője, hogy egyszer használatos, TILOS UTÁNTÖLTENI!

Mit készítenek belőle? 
Üdítős, ásványvizes flakonokat, poharakat, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonját. 

Sérülés, hő hatására káros vegyületek oldódnak ki belőle - pl. DEHP, ami befolyással lehet a máj - és a veseműködésre. Sajnos nem tudni, hogy szállítás és tárolás közben milyen körülmények között állt a termék, milyen hő hatásának volt kitéve.

Tanácsos ezeket a termékeket hazaérve megbízható minőségű műanyag edényekbe áttölteni.

A cikk írása előtt végignéztem a szekrényben a műanyagokat. Mit találtam a legveszélyesebb műanyagban? Gyerekeknek szánt kakaóport, étolajat, szörpöt/szirupot, salátaöntetet, méregdrága kozmetikumot, szájvizet, gyermekkozmetikumot. A legmegdöbbentőbb felfedezésem, hogy a legismertebb gyermek láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer is 1-es palackban van...

Tanítónőként gyakran látom, hogy a gyerekek utántöltött (tea, szörp stb.) PET palackban hozzák a tízóraihoz, uzsonnához az innivalójukat - ez kifejezetten káros.

Mi a megoldás? Vásoroljunk jó minőségű palackot, kulacsot ún. OKÖ palackot, amivel védjük gyermekeink egészségét és a környezetünket is.

3-as kóddal: PVC vagy P

Mit készítenek belőle? 
Csöveket, palackokat, műbőröket, csomagolóanyagokat, padlóburkolókat, játékbabákat, zuhanyfüggönyöket.

Már az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is elismerte, hogy az egyik összetetvője (vinil-klorid) rákkeltő hatású. Használatukkor különböző vegyületek (DEHP, BBzp) kerülhetnek a szervezetbe, amik kapcsolatba hozhatók az asztmával.

Egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy a ftalátok és adipátok születési rendellenességet okozhatnak, roncsolják a májat, a vesét, a tüdőt és gátolják a szaporodást. Európában már nem készíthetnek belőlük gyerekjátékot (Kínában, Taiwanon igen), de kozmetikai ill. tisztítószerek flakonját igen.

Nagyon fontos, hogy a műanyag játékok megvásárlása előtt nézzük meg, hogy a műanyag típusa jelölve van-e. Személyes tapasztalatom, hogy a Távol-Keletről származó játékok egy részén nem találhatóak meg a kötelező jelölések. 

6-os jelöléssel: PS - polisztirol

Mit készítenek belőle? 
Csomagolóanyagot, telefonburkolatot, poharakat, habosított hang- és hőszigetelő anyagokat, habosított éthordó dobozokat, joghurtos flakonokat, zöldségek, gyümölcsök alá tett habszivacs tálcákat, eldobható műanyag evőeszközöket. 

A polisztirollal érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül, ezért tanácsos elkerülni. Nemcsak rákkeltő, hanem káros hatással van az idegrendszerre is és irritálhatja a bőrt. Ezt az anyagot a WHO nemzetközi rákkutató intézete lehetséges rákkeltő anyagként tartja számon, ami a hormonháztartásba is beleszólhat, és a termékenységet is befolyásolhatja. Hosszú távú használatuk már kis mennyiségben is idegrendszeri, vérképzésbeli elváltozásokat eredményezhet, emellett rákkeltőek is.

Hogyan védekezhetünk ellene? A napi menüt ne az étteremben kapott habosított éthordó dobozban vigyük haza, hanem vigyünk magunkkal "egészséges" 5-ös jelölésű éthordót! Hogy a gyümölcs, zöldség ne törjön össze habszivacs tálca és szőnyeg helyett faforgács közé tegyük.

Ilyenben vitted eddig haza az ebédet? Ne tedd!

VESZÉLYTELEN MŰANYAGOK

Ha a vásárolni kívánt műanyag flakonon vagy dobozon a 2, 4, 5 kódok valamelyikét látod, nincs okod aggodalomra.

2-es kóddal: HDP vagy HDPE

Mit készítenek belőle? 
Nagysűrűségű polietilén játékokat, tejes flakonokat, mosószereket, tisztítószereket, samponok, motorolaj flakonjait. 

Ez a műanyagtípus ellenáll a kémiai anyagoknak, így az egyik legbiztonságosabb műanyagnak tekinthetjük, amiben bátran tárolhatunk élelmiszereket. A kozmetikai cégek többsége is már ebbe a típusba csomagolja termékeit.

4-es kóddal: LDPE

Mit készítenek belőle? 
Szatyrokat, bevásárlózacskókat, fóliákat.

Alapanyaga a kissűrűségű polietilén, bár kifejezetten élelmiszer tárolására ritkán használják, a legtöbb kutatás veszélytelennek minősítette.

5-ös kóddal: PP – Polipropilén termékek​

Mit készítenek belőle?
Palackokat, joghurtos dobozokat, egyéb tejtermékek dobozait, mustáros, ketchupos flakonokat, műanyag edényeket, tálcákat, kulacsokat, háztartási szerek flakonjait.

Egyértelmű, hogy az élelmiszer tárolásra legalkalmasabb műanyagtípus, olvadáspontja magas, így meleg ételek, italok tárolására is alkalmas.

A nedvességet egyáltalán nem engedi át, tehát kioldódni sem tud belőle semmi. A legbiztonságosabb műanyag palackok, kulacsok ebből az alapanyagból készülnek. Biztonságos műanyagként van számontartva. A műanyagok közül kizárólag az 5-ös jelölésűek egy csoportja alkalmas a mikrohullámú sütőben való ételmelegítésre!

ÉS A TITOKZATOS 7 -ES, VAGYIS AZ OTHER...

A hetessel jelölt műanyagok jelentenek minden más olyan műanyagot, amelyek nem sorolhatók az előbbi kategóriákba, illetve az 1-6-ig jelölésű műanyagok valamilyen keverékét.

Emellett a 7-es számozást kapták a legújabb növényi alapanyagú műanyagok is, amiket biztonságosnak tekintenek.

Ha a 7-es szám mellett az AS, SAN vagy ABS feliratot látjuk, akkor nyugodtak lehetünk. Ezek jó minőségű műanyagok. Viszont vigyázat, mert a 7-es típusú műanyagok között lehet polikarbonát alapanyagú is, amiből BPA oldódhat bele ételeinkbe és italainkba.

Összeállította: Vizaverné Horváth Zsófia - Szombathelyimami, TUPPERWARE tanácsadó

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére