Jelenlegi hely

A kipihent anyuka az egész családnak ajándék: miért nem tabu babysittert fogadni?

Babysitter, vagy au pair fogadása tőlünk nyugatra szinte természetes, mindennapi dolog. Ki ne látta volna a Marry Poppins-t, vagy Nanny McPheet?

Mégis itthon még mindig a „nyugati-úrihuncutság” lebecsmérlő mondataival találja magát szembe az ember. Valljuk be, a magyar néplélek, sok esetben hajlamos a poharat félig üresen látni, a „szomszéd” tehenéről meg ne is tegyünk említést.

2023-ban ezeket a tabukat véleményem szerint mihamarabb le kell döntenünk, már csak a gyerekeink érdekében is, nekik ezzel már ne kelljen megküzdeni. - Dr. Pankaczi Andrea, a PécsiSitter és az i-sitter hálózat megálmodójának írása.

Saját bőrömön tapasztalom, a kipihent anyuka az egész családnak ajándék.

Vannak nálam szerencsésebb szülők, akikhez a nagyik és papik önként és szívesen ugranak be helyettesíteni, azonban ez nem minden élethelyzetben elvárható.

A szívesség kérés pedig olykor ugyanolyan szorongást tud okozni mindkét félnek. A saját és szeretteink idejének tisztelete rendkívül fontos a kiegyensúlyozott működéshez.

Előfordul, hogy a gyereknevelés felelőssége fojtogatóan szakad ránk, ebből egy pillanatra fellélegezni nem bűn, sőt szükséges a saját/párkapcsolatunk/családunk érdekében.

Arról pedig még nem tettünk említést, hogy a bölcsis helyek gyorsan megtelnek, gyakran a májusi beiratkozáskor tele vannak. Így már csak az óvodába menő gyermekek helyére, vagy a következő nevelési évtől tudnak új bölcsist fogadni. Szóval nem marad más választás, ha az anyaság/apaság mellett dolgozni vagy pusztán csak kikapcsolódni vágyik valaki, mint bébiszittert fogadni.

Persze mi szülők gyakran aggódunk a külső segítség kéréstől, mert olyan nehéz a gyermekünket rábízni „egy idegenre”. Hiszen, ha nem kellő alapossággal és körültekintéssel választjuk ki az erre megfelelő embert, veszélybe sodorhatjuk féltett kincsünket. Azonban az első 1- 2 alkalom után, bizton állítom, gyorsan rájövünk, hogy ettől nem leszünk rosszabb anyák, nem szeret kevésbé minket a gyermekünk, a „bezzeg az én időben”- típusú mondatokat pedig el kell engedni a fülünk mellett (ebben az esetben is)!

Nagyvárosokban, főleg az egyetemvárosokban viszonylag egyszerűbbnek tűnhet a bébiszitter fogadás: sok a talpraesett, nyelveket beszélő fiatal, akik vállalnak bébiszitterkedést, és így akár nyelvi edukációval is kiegészíthető a felügyelet.  Nyilván vannak szempontok, amik fontosak! Lássuk:

 1. Az első és talán leglényegesebb, hogy a gyermekünknek és nekünk is legyen szimpatikus a bébiszitter - ebben nem szabad kompromisszumot kötnünk.
 2. No, ha ez a kezdeti szimpátia kialakult, a racionális énünkre lesz szükség!
  Érdemes körbejárni, hogy miért kezdett el bébiszitterkedni az illető? Mint könnyű pénzbevételi forrás jelent meg az életében?
 3. Emellett érdemes kicsit mélyebbre ásni és kifaggatni a jelöltet, mivel foglalkozik emellett? Miért szereti a gyerekeket? Milyen tevékenységet folytat szívesen a gyerekekkel? Ez utóbbi azért érdekes, mert nagy valószínűséggel meghatározza azt, hogy mit fog gyermekünkkel az idő nagy részében csinálni. Ez alapján eldönthetjük, hogy illik-e gyermekünkhöz az adott szórakozási forma. Igény szerint elvárható, hogy személyre szabottan találja ki a bébiszitter a programokat, azonban ehhez szükséges előre tájékozódni az elvárásainkról.
 4. Mindenkinek, aki bébiszittert fogad javaslom, hogy az elvárásokat jól gondolja át, és várja is el, ugyanis pont ez a jó abban, hogy szolgáltatást veszünk igénybe és nem szívességet kérünk! Érdemes tisztázni például:
 • Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás egy gyereknél és hogyan sikerült azt megoldani?
 • Rendkívül mérvadó a döntésünkben, hogy veszélyhelyzetben hogyan cselekszik?
  Meg kell bizonyosodni arról, hogy veszély esetén nem fél segítséget hívni, adott esetben téged, vagy ha nagy baj van a mentőt.
 • Fontos, hogy időben kiderüljön: nem titkolna el egy elesést, horzsolást sem, hiszen gyermekünk biztonsága tőle függ abban a bizonyos időben, míg rábízzuk őt.

Miután mindet alaposan körbejártunk, hasonlóan a bölcsődei beszoktatáshoz, rövid egy-két órás felügyelettel érdemes kezdeni, kezdetben együtt, majd „elvonulva”, először csak az otthonotokban, majd kicsit otthon hagyva őket.

Legyünk végig nyugodtak, mert ha mi természetesnek vesszük a helyzetet, a gyerkőc is úgy fogja.

Szóval ezután mehetünk színházba, moziba, romantikus vacsorára a párunkkal, edzésre a barátnővel, hivatalos ügyeket intézni, a gyermekünk jól fogja magát érzeni, szociális kifejező készsége, lelki rugalmassága fejlődik, amíg mi nyugodt szabadidőt kapunk, szorongás nélkül.

Vekerdy Tamás szerint: „A legfontosabb lenne megtanulnunk, és megtanítani a gyereknek, hogy érezzük jól magunkat.” … és ehhez néha szükségünk van énidőre!

Dr. Pankaczi Andrea

A PécsiSitter és az i-sitter hálózat tulajdonosa

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére