Jelenlegi hely

Hurcipercek Melindával - Miért jó a hordozás a felnőtteknek?

A szülővé válás élménye meghatározó. Bár az elmúlt évtizedekben ez a felismerés sokat alakított a szülészeti gyakorlaton, még sajnos napjainkban is gyakoriak a nehéz vagy elkülönítő szülésélmények. A hordozás adta testközelség a mindennapokba csempészett lélekgyógyír. Azzal, hogy az újszülött babánkat magunkra kötjük, beindítunk olyan hormonális és lelki működéseket, melyek segítik az összehangolódást.

Ha anyaságom 6 éve alatt annyiszor kaptam volna 100 forintot, ahányszor számomra teljesen használhatatlan nevelési tanácsot kaptam, már meglenne elsőszülöttünk orvosi egyetemi tandíja.

A hordozás vörös posztója a kéretlen bölcsességeknek. Azért, hogy másnak is meglegyen a magabiztossága a hordozáshoz, előző cikkemben végignéztük, hány féle módon fejlesztheti a babát a hordozás. Most rápillantunk arra, hogy a felnőtt szempontjából milyen előnyei vannak a hordozásnak!

Vállalom a máglyára vetést, és kimondom: igen is előfordulhat, hogy valaki nem tud azonnal a felhőtlen, cukormázas, babaillatú rózsaszín felhős anyai/apai boldogságban úszni. Számtalan érzés kavarog az emberben, a legsimább, legideálisabb gyermekszületés után is. Ez a lelki káosz az anyai szervezetben zajló változások miatt nagyon felerősödhet.

A baba okozta boldogságot könnyen be tudja árnyékolni a hihetetlen fizikális igénybevétel, amit a szervezet terhesség utáni visszarendeződése jelent karöltve az éjszakázásokkal, az anyatej megteremtésével. De annak sincs könnyebb dolga, aki az utóbbiban nem részesül, és tápszerrel táplálja gyermekét. A számtalan és legtöbbször egyáltalán nem kért tanáccsal a környezetünk, csak méginkább megingatja az ösztönös szülői képességünkbe vetett hitet.

A negyedik trimeszter roppant megterhelő mind fizikálisan, mind lelkileg az édesanyákat. Majd ahogy picit lentebb kifejtem, az édesapáknak is. A hordozás teret ad az érzelmeink kibogozásához, és a velük való egyenkénti megküzdésnek. Már pusztán azzal, hogy nem kényszerítjük bele magunkat a teljesen természetellenes, és az evolúciós ösztöneink ellen való "Tedd le!" nyomásba, sok stresszforrástól megszabadulunk.

Számos félelmünk oldódik hordozás közben. Kezeket fel, de őszintén! Ki tudta megállni, hogy a babakocsiban békésen alvó pici orra alá dugdossa az ujját, hogy ellenőrizze a légzését? Kiszámolta valaki, hogy vajon mennyivel kevesebbet mutatna egy pörköltfőzés alatt a lépésszámláló, ha nem futkosnánk be a kiságyhoz ellenőrizni a kicsit.

Hordozás során saját testünkön érezzük a pici minden szusszanását, rezdülését. Szó szerint bőrünkön tapasztaljuk a légzését. Azonnal érezhető élményünk van róla, ha telepakolta a pelenkát. Rossz álomból riadás esetén másodpercnyi idő alatt ott vagyunk neki, mint biztonság. A hordozás a létező legjobb bébiőr.

Természetesen a szülést követő 6-10 hétben az édesanyának azért óvatosan kell hordoznia. A gyermekágyi időszakban hordozás korlátait és lehetőségét egy következő cikkben nézzük meg.

Azért egy röpke spoilerezést engedjetek meg: az édesapák a születés pillanatától hordozhatnak. És jó szívvel tudom is ajánlani számukra. A hordozás ugyanis nem csak a szülésélmény gyógyításában, vagy az anyai hormonok megzabolázásában játszhat áldásos szerepet. Hogy több hordozási tanácsadáson részt vett apukát idézzek: Ő - az édesanya - már 9 hónapig hordta, most én is akarom ezt!

Míg szülőanyaként a legelső magzatmozgásoktól tapasztaljuk a babánkkal való szimbiózist, addig az édesapák - vagy épp örökbefogadó szülők - számára ezt a fajta együtt létezést a hordozás tudja megadni.

Ha az édesapa hordoz, sokkal hamarabb éli meg a mindennapok valódiságában aktív társként gyermekét. Mert bizony nem gombnyomásra jönnek az apai érzések sem.

Az első büszkeségmámoros órákat felváltja az éjszakákat sem kímélő Activity a bömbölő babával. Aki amikor épp nem sír, evéssel, alvással és szagosabbnál szagosabb pelenkák gyártásával tölti a napjait. Nem mindig egyszerű kapcsolódni hozzá.

Az édesapáknak sem szükséges megvárni a totyogós, vagy még inkább az ovis, iskolás kort, hogy kedvenc tevékenységeikbe magukkal tudják vinni gyermekeiket. Ha épp nem a versenymotorozás, a falmászás vagy valami hasonló nem túl gyerekbarát dolog a fő kedvelt tevékenység, a babahordozó eszközök az első pillanatoktól társakká tehetik apát és gyermekét.

Ha már a szövetségeknél tartunk, ne felejtsük el azt sem, hogy a baba születésével egy új család is születik. Ez nem csak az elsőszülött gyermek esetén van így. Minden világra jött kis élet átalakítja maga körül a kapcsolatokat. Ha a jövevény másod vagy éppen harmadszülött, akkor a szülőknek önmagukon túl, nagyon komoly munkájuk lesz abban, hogy a testvérek hogyan befolyásolják egymás életét.

Én is hallottam arról, hogy valahol valaki mesélte valakinek, hogy az ismerőse egyszer látott már olyat, hogy a sokadíziglen rokonának gyerekei annyira jó testvérek, hogy sosem volt közöttük féltékenység. Ha épp nem mi vagyunk azok, akiről ez a városi legenda szól, akkor nagyon jó szolgálatot tehet a hordozás.

A kisebb gyermekünknek meg tudjuk adni a biztonságot és azt a testközelséget, amire szüksége van, miközben a nagyobbakkal foglalatoskodunk. A hordozásnak hála, a testvérek féltékenység helyett társként tudnak egymásra tekinteni.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy hordozott gyerekeknél a kistesó felkötése könnyen vezethet hurcinosztalgiához. Előfordulhat, hogy a testvérféltékenységet épp az váltja ki, hogy kit hordozunk. Hogy ilyenkor mitévők legyünk, azt végiggondoljuk majd egy későbbi, nagy gyerkőc hordozása cikkben.
 
Addig is, ha kérdésetek merült fel a hordozással kapcsolatban, keressetek bátran!


Szalainé Miklós Melinda
Hordozási tanácsadó 
www.szalmikhordozas.hu
Facebook: SzalMik Hordozás
szalmikhordozas@gmail.com
Telefon: +36 30 323 0045

- Monorimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére