Jelenlegi hely

Cumizik a gyerekem. Rossz anya vagyok?

Nem lehet eleget beszélni róla és sok-sok tévhit lengi körül. Úgy gondoltuk, ideje kicsit helyére tenni a dolgokat. Hagyományteremtő céllal beszélgettem Szűcs Valériával, akit sokan ismernek Kecskeméten. Most a véleményére, javaslataira voltunk kíváncsiak.

Hozzá kell tennem, hogy én se ilyen, se olyan anyuka nem vagyok. Azaz a nagylányom cumizott, a kicsi pedig üvöltött, ha csak a közelébe került. A nagylányom már 3,5 éves volt, amikor végleg búcsút intettünk a cuminak. Természetesen az utolsó időben már csak éjszaka használta, inkább érzelmileg kötődött hozzá. Tudod azok a tipikus mondatok: - A cumikám. Cumi-cumi-cumi…

Ennek fényében lássuk hát, mit mond a szakember erről a kérdésről.


Szűcs Valéria névjegye:
Négy gyermek Édesanyja. Gyógypedagógus és mozgásfejlesztő TSMT terapeuta, szenzomotoros tréningeket vezet. A Pedagógiai Szakszolgálat (régi nevén Nevelési Tanácsadó) a kecskeméti Fecske utcai Tagintézményének munkatársa.

Kezdjük ott, hogy szabad, vagy nem szabad a cumit használni?

Szerintem ezt tényleg gyereke válogatja. Egy anyának meg kell érezni, hogy kell-e a cumi, vagy nem.  Azért, hogy ne sírjon a gyerek, azért nem kell a szájába rakni. Persze van az a pont, amikor tényleg megnyugtatja ez a helyzet és ettől jól érzi magát. Arra viszont érdemes vigyázni, hogy a cumit, mikor vesszük el. Az első fogak kibújásakor a cumi előre tolhatja a fogakat és az állkapocs íve is megváltozhat. A fogváltás ideje alatt még mindig fennálló cumizás a maradandó fogakra is negatívan hathat. Ez nagyobb probléma, mert ilyenkor előfordulhat, hogy fogszabályozó szakorvos segítségét is igénybe kell majd venni. Mindemellett társtünetként megjelenhetnek a nyelvlökéses nyelés és a beszédhibák is.

Mit jelent a nyelvlökés?

Azt jelenti, hogy a gyermek az akadály (cumi, ujj) következtében nem tudja a helyes nyelés mozgását kivitelezni, tehát nem a szájpadlás felé és hátrafelé mozog a nyelve, hanem minden egyes nyelésnél a nyelv vízszintes helyzetéből adódóan a nyelve a fogát löki. Emellé hasonló megjelenésű hanghiba is társulhat, azaz bizonyos hangok ejtésénél megjelenik a nyelve a két fogsor között. Tipikus tünetei vannak, meg lehet ismerni ezeket a gyerekeket.

A cumisüvegről mi a véleményed?

Szerintem ne adjuk. Abból már csak tényleg az lesz, hogy hozzászokik a gyerek. Ne legyen csőrös pohár sem, inkább próbáljuk meg hozzászoktatni a sima pohárhoz és abból tudjon inni a gyerek. De ha utcán nincs lehetőséged, hogy előkapj egy poharat, akkor az üvegből meg kell tanítani inni. Az üveg meg a pohár önmagában elegendő és tökéletes.

Tehát semmilyen csőrös itató nem javasolt?

Nem, sajnos nem annyira jó. Meg kell tanulnia a gyerekeknek rendesen inni. Bekerül a bölcsibe, ott már nincsen se csőrös pohár, se cumisüveg, pohárból kell innia. Picinek is a hozzátáplálást én pohárból csináltam. Ez a saját példám. Nekem négy gyerekem van, egyik sem cumizott. Foglalkozni kell vele, oda kell menni, simogatni kell, fölvenni. Igen! Volt olyan, hogy egész éjszaka sétáltam vele, mert fájt a hasa, de nem adtam a szájába a cumit. Nem is volt egyiküknek se hanghibája, se nyelvlökéses nyelése.

Valóban a cumi tönkreteszi, azaz előidézi a fogszuvasodást?

A fog állása szempontjából káros, mert torzulhatnak a fogak és az állkapocsív, viszont maga a cumi nem okozhatja a fogszuvasodást. Ha viszont már cumisüveget ad neki, az bizony igen. Főleg, ha jó kis cukros üdítőt, legrosszabb esetben kólát adnak a gyereknek. Sajnos van olyan is. A legjobb, ha vizet iszik a gyerek. Este igyon tejet, kakaót bögréből például, természetesen utána a fogmosás ne maradjon el.

Rászoktatni tehát nem szabad?

Mi az, hogy rászoktatni? Semmiképpen ne szoktassuk rá a gyereket a cumira. Ha ő nem igényli és elég neki a szopizás, vagy elég neki az, hogy anya fölveszi, megöleli és megnyugszik, foglalkozik vele, akkor nem kell beiktatni a cumizást.

Tehát, ne adjuk a szájába a cumit. Beszéljünk hozzá.

Felteszem az Anyukáknak a kérdést.  Ha cumi van a gyerek szájába, akkor hogyan fog beszélni? Hogyan nyitja ki a száját? Hogyan ejti ki a hangokat?

Ha elkezd gagyogni a gyerek és ott van a szájában a cumi, akkor mindenképpen korlátozni fogja a gagyogásban, így nem hallja a saját hangját és kihathat a beszédfejlődésére is. Egy évesen el kellene kezdeni beszélni, de ha még mindig ott van napközben is, a játékidő alatt is, akkor nem fog megszólalni. Miért is beszélne, tele van a szája. Mintha ennénk. Akkor sem beszélünk. Igaz?

Az ujjszopás károsabb-e a cuminál, igaz?

Az természetesen rosszabb, mert azt nem bírod elvenni, hiszen kéznél van.

Tehát, ha a szülő úgy dönt, hogy cumit ad akkor mennyi idős korig elfogadható, hogy használjuk?

Alapvetően a szülő ne döntsön úgy. Amikor megszületik a gyerek, akkor érdemes egy cumit otthon tartani, hiszen említettem, hogy van olyan helyzet, mikor a gyermek csak így nyugszik meg, de azt gondolom, hogy érdemesebb a cumi nélküli tervezés. Mindenképpen fontos a fogrendellenességek és a beszéddel kapcsolatos későbbi tünetek elkerülésének érdekében.

Ha igényli a gyerek, akkor nem vagyok ellene legyen, de akkor fokozatosan kezdjük is el leszoktatni és mondjuk éjszakára megtartani. Napközben pedig beszélgessen, játsszon vele a szülő és fel sem fog tűnni a gyereknek, hogy nincs a szájában a cumi.

Végül is, minél nagyobb a gyerek, annál jobban erősödik a függőség iránta, ugye?

Ez így van. Ez biztos.

Szerinted, van olyan módszer, amivel könnyíteni lehet az elvonási tüneteket?

Szerintem nincs elvonási tünet. Ez nem olyan, mint a drog. Nem lesz gond, ha megérett arra a gyerek, hogy most már határozottan elveszed és kész. Például elviszi a Mikulás, cserébe hozza az ajándékot, vagy ki kell vinni a cumifára a Vadaskertbe. Utána egy pár nap alatt leépül a hiányérzet. Nincs olyan, mint a drognál, hogy évekig szoktatjuk le róla.

Már nincs cumifa a Vadaskertben tudtommal. Hallottál róla?

Tényleg. Sajnálom, mert az egy jó ötlet volt, hogy kint maradnak a cumik az állatokkal.

Milyen típusú cumit ajánlasz mégis?

Semmilyet.

Annyi szakember ítéli el a cumiztató anyákat. Tényleg rossz és gyenge jellemű anya az, aki cumit ad a gyerekének?

Nem! Azért én ezt nem mondanám. De hát Nekünk kell erősnek lenni. Ha az anya akkor abban a helyzetben úgy ítéli meg, hogy oda kell adni a gyereknek a cumit, akkor adja oda. De figyeljünk oda mikor és mennyit használjuk. Én nem ítélem el. Ez minden anyának a saját szíve joga, hogy odaadja neki a cumit, vagy nem. Normális keretek között nincs ezzel gond. Viszont látni kell, hogy annyira sok a nem beszélő gyerek és ennek egyik oka, hogy ott van a cumi a szájában.

A cumi ne legyen egy könnyebb út, inkább játszunk, tornázunk, vagy mondókázunk gyermekünkkel. Erről jut eszembe, a múltkor részese lehettem egy mondókázó csoportnak, ahonnan rossz érzésekkel távoztam. Kis, szűkös, levegőtlen helyen nehezen tartották a foglalkozást, és a csoport vezetői nem igazán uralták a helyzetet. Több gyereket is láttam, akinek inkább fejlesztő tornán lett volna a helye...
 


Na látod, ez is egy jó téma, mikor és milyen formában ajánljuk egy gyermeknek. Ezt egy következő beszélgetésben bővebben átbeszéljük...

Köszönjük Szűcs Valériának a részletes cumizási beszámolót! Szóval anyukák, ha lehet és van rá mód, ne szoktassátok rá a kisbabátokat, de ha mégis  szeretnéd, hogy a cumi nyugtassa meg, akkor ne hagyd, hogy mások ítélkezzenek rólad, attól még nem vagy rossz anya!

 

Írta: MasiMami - (Kecskemétimami)

Ha tetszett a cikk, ajánld másoknak is egy megosztással!

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére