Jelenlegi hely

Segítenek átvészelni a helyzetet - Lelki segélyvonalak a járvány idején

A koronavírus-karanténban ingyenes lelkisegélyt, tanácsadást ajánlanak pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek online vagy telefonon keresztül. Mindezt önként és ingyenesen teszik. Bátran éljetek vele!

A koronavírus-járvány felborította életvitelünket, nem csak a testi egészségünket veszélyeztetheti, hanem rányomja a bélyegét a kedélyállapotunkra is. A krízis és bizonytalanság mentálisan is megterhelő, az otthoni munka és a gyermeknevelés összeegyeztetése, a szociális távolságtartás okozta bezártság, a korlátozott lehetőségek, a biztonságérzetünk gyengülése mind nagy kihívást jelentenek.

A bizonytalanságban kialakulhat szorongás, félelem, pánik, düh, kontrollvesztettség, aggodalom, negatív gondolatok vagy fizikai tünetek. Egy jó beszélgetés is sokat tud segíteni, ha van kihez fordulnunk.

Az alábbi elérhetőségeken a segítséget nyújtó szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek) a beszélgetést telefonon keresztül vagy online vállalják.

Meghallgatunk.online

Ezt a pro bono (ingyenes) online szolgáltatást, coachok, mentálhigiénés szakemberek és pszichológusok hozták létre azzal a céllal, hogy önkéntes segítséget nyújtsanak a koronavírus okozta megváltozott világunkban. Itt csupa olyan segítővel beszélhetsz, akik főállásukban, főtevékenységükben is az aktív-, segítő meghallgatás mesterei.

Ha úgy érzed, szükséged van támaszra, vagy csak egy megértő beszélgetésre vágysz, akkor jelölj meg egy számodra alkalmas időpontot, írd meg akár egyetlen mondatban a témát, amiről beszélni szeretnél, és mi kiválasztják a számodra legmegfelelőbb segítőt, aki felkeres telefonon, vagy online platformon.

Pszi.hu – Önkéntes pszichológiai segítők

A pszi.hu önkéntes segítő szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek) gyűjtőoldala, ahol a koronavírus krízise kapcsán kérhetünk segítséget online vagy telefonon keresztül. Bátran fordulhattok hozzájuk, ha úgy érzitek, nem tudtok megbirkózni az újdonsült, igen extrém helyzettel.

Mindez nem jelent egészségügyi ellátást, pszichoterápiát vagy pszichiátriai gondozást, hanem tanácsadást, segítő és támogató beszélgetést.

Példaként, a következőkkel fordulhatunk a szakemberekhez: erős szorongás, olyan fizikai tünetek, amelyek eddig nem voltak jellemzőek, ha elveszettnek érezzük magunkat a sok információ közt, ha segítséget akarunk kérni ahhoz, hogyan alakítsuk ki a saját, a család vagy a gyerekek új napi rutinját, ha tanácstalanok vagyunk, hogyan beszéljünk a gyerekeinknek a kialakult helyzetről, szeretnék leküzdeni a félelmeiket, csökkenteni a feszültséget.

Egyéb hasznos információkat is találtok az oldalon ITT: Megküzdés a krízisben, Tájékoztató anyagok, Megküzdést segítő jó gyakorlatok, Segítség szülők számára

Ifjúsági Lelki Elsősegély

Ez a 137-00 telefonon hívható, ingyenes vonal, ami bárki számára elérhető, aki lelki problémával küzd, és szeretne beszélni róla. Ahogy a nevében is benne van, lelki elsősegélyt nyújt, azonnali segítő kapcsolatot jelent. Hétköznapokon 17-21 óra között hívható.

Elfogadó, bizalmas légkörben igyekeznek ráhangolódni arra, amit mondasz. Segítenek egy másik szemszögből megvizsgálni a gondjaidat. Kérdésekkel segítenek megtalálni azt az utat, ami számodra a legjobb lehet.

Nem kell bemutatkoznod, így olyasmit is megoszthatsz, amit személyesen nem mernél.

Ha azonnali segítségre van szükség

Ha úgy érzed, hogy azonnali segítségre van szükséged vagy családtagodnak, barátodnak, ismerősödnek, a nap 24 órájában lehetőség van támogatást kérni az alábbi telefonszámokon vagy ITT.  Mindegyik alábbi telefonszám ingyenesen hívható bármely hálózatból. Ha átmenetileg foglalt a vonal, próbálkozz újra!

Sürgős esetekben a 112-es segélyhívó számon kérhetsz segítséget.

116-111 – KÉK-VONAL Gyermekkrízis Alapítvány ingyenes és anonim lelkisegély-vonala gyerekek és 24 év alatti fiatalok számára

116-000 – Kék Vonal ingyenes és anonim lelkisegély-vonala szülők, hozzátartozók vagy szakemberek számára, ha egy gyermek érdekében szeretnének konzultálni

116-123 – Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, krízisben hívható ingyenes lelkisegély felnőtteknek https://sos-116-123.eoldal.hu

13777; 06 80 200 866 – Délután Telefonos Lelkisegély Szolgálat 40 felettiek számára

Mentális immunerősítés Dr. Bagdy Emőkével

Mentális immunerősítés címmel új sorozat indult az M5 TV Facebook-oldalán, amelynek célja, hogy mentális támogatást nyújtson a kialakult járványhelyzetben. A sorozatot Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta kezdte, aki a koronavírus-járvány miatt kialakult stresszhelyzet elfogadásáról beszélt, és megküzdési lehetőségeket kínál a nézőknek.

Mit tegyünk, hogy ne csavarodjunk be?

Néhány tipp:

  • Ne tagadjuk le és ne bagatellizáljuk nehézségeinket! Ismerjük el, hogy nehéz helyzetben vagyunk!
  • Legyen csak saját magunkra fordított időnk!
  • Ne akarjunk mindent megoldani, bepótolni!
  • Teremtsük egyensúlyt az új körülmények között is!
  • Legyen „emberünk,” akinek kiönthetjük lelkünket, ha szükséges! Vagy írjunk karantén-naplót!
  • Legyen kerete/rendszere a mindennapi életünknek!
  • Tartsunk vírus-téma menetes időszakot!
  • Csináljunk olyasmit is, amire máskor nincs idő, de szeretnénk!

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére