Jelenlegi hely

Nemzetközi konferencia a vidéki nők gazdaságban betöltött szerepéről Kecskeméten

Az egész világon fontos feladat, hogy a nők számára lehetővé tegyék a hozzájárulást a termeléshez, a szociális stabilitáshoz és a hagyományok megőrzéséhez - jelentette ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai és közép-ázsiai regionális képviselője csütörtökön Kecskeméten, egy szakmai fórumon.

Vlagyimir Rahmanyin, a Magyar Női Unió (MNU) Gyümölcshozó nők - termékeny együttműködés című nemzetközi konferenciáján tartott előadásában hangsúlyozta: az ENSZ, illetve a FAO a nők gazdasági szerepvállalásának növelését kiemelt feladatának tekinti; ehhez a vidéki nőket helyzetbe kell hozni, be kell vonni a gazdaság, ezen belül is elsősorban a mezőgazdaság döntéshozatali mechanizmusaiba.

Jelezte: a vidéki nők gazdasági szerepének nemzeti és globális szintű növelését célzó tervezési és programalkotási folyamatban Magyarország a világszervezetek aktív és felkészült partnere.

Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke arról beszélt, hogy a Vidéki Nők Nemzetközi Napján kezdődött kétnapos kecskeméti konferencia egyik legfőbb üzenete: a nők sokat tesznek és tehetnek azért, hogy egészséges és megfelelő mennyiségű élelem kerüljön a családok asztalára.

Zöldségek

Emlékeztetett: az ENSZ közgyűlése 2007 decemberében tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és jelölte ki október 15-ét a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként. Ez utóbbi döntés is jelzi, hogy bár többségében a politikai és gazdasági élet döntéshozóinak feladata az egyes országok élelmiszerproblémáinak világméretű szabályozást igénylő megoldása, ám e téren a nők tevékenysége is egyre inkább felértékelődik - fogalmazott.

Jelezte: a rendezvény célja, hogy a nemzetközi tapasztalatcsere lehetőségét biztosítva és pénteken néhány helyi gazdálkodót meglátogatva a magyarországi jó gyakorlatok bemutatásával is segítse a résztvevőket a nők szerepének erősítésében az agrárium, a turizmus, a civil szféra, az innováció és a pályázatok területén. Az elnök a konferencia szünetében a délelőtt elhangzottakat összefoglalva felidézte: Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a magyar mezőgazdaságban dolgozó nők kihívásairól tartott előadásában a generációváltás szükségességét és a vidék megtartó képességének erősítését hangsúlyozta, míg Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben növekszik foglalkoztatási arányuk az ágazatban, nem állnak rendelkezésre pontos adatok a nők turizmusban nyújtott teljesítményéről.

Mezei Dávid Csaba, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyanakkor kijelentette: a migrációs válság is ráirányította a figyelmet, hogy világszerte, így hazánkban is fontos a vidék élhetővé tétele és élelmiszerbiztonságának megteremtése.

Rámutatott: a kormány ezt felismerve az agráriumon belül a legnagyobb arányban nőket foglalkoztató családi gazdaságokat helyezte vidékfejlesztési politikájának középpontjába. Így a következő években a fejlesztési források 80 százalékát ezek a kis- és közepes gazdaságok használhatják fel - húzta alá.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére