Jelenlegi hely

Gondolatok az immunrendszer optimális működéséről

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos osztotta meg velünk tapasztalatait az immunrendszer erősítéséről.

"Valamikor, nagyon régen első gyermekem megszületését vártam, bizony nem kis izgalommal. A kórházban összebarátkoztam Évával, aki a harmadik szülése előtt állt.

Vidám, kedves asszonyka volt, zenetanár. Egész nap a tenni - venni valókat, az emlékeztetőket jegyzetelte egy kis füzetbe. Mikor megkérdeztem tőle, mi ez a nagy aggodalom a harmadik gyereknél, azt válaszolta: Tudod, attól kezdve, hogy szülővé válsz, valamiért mindig aggódni fogsz.

Akkor kinevettem Évát, de az azóta eltelt négy évtizedben számtalanszor eszembe jutott ez a mondat, és számtalanszor megkövettem őt gondolatban, amiért kicsúfoltam akkor.

Nemcsak mint anya és nagymama, de mint gyermekorvos is, azt látom, hogy az édesanyák szívében a szeretet mögött a második helyen áll az aggodalom a gyerekért, legyen az egy csecsemő, egy iskolás vagy akár egy kiskamasz.

Eszik - e eleget, jól alszik - e, megfelelő ütemben fejlődik - e, bírja a közösséget, lesz - e barátja az iskolában, felveszik - e a kiválasztott képzőhelyre, megbecsüli - e a férje, könnyen szül - e, és így tovább.

Az első évek legmeghatározóbb aggodalma a gyermek egészsége, mely különösen izgalmassá válik, ha közösségbe kezd járni csemeténk. Hogy fogja bírni egészségileg, mennyit lesz beteg, mit tehetek az immunrendszere megerősítéséért?

Meggyőződésem, hogy a felkészítésnek már a várandósság alatt el kell kezdődnie.

A kismama életmódja, táplálkozása, lelkiállapota kihat a baba fejlődésére és későbbi egészségi állapotára. A megfelelő táplálkozás, a betegségek elkerülése, az aktív és passzív dohányzás teljes mellőzése és sok egyéb jól ismert szabály elengedhetetlen feltétele a gyermek későbbi egészségének.

Sarkalatos pont a jó immunrendszer kialakulásában a csecsemő megfelelő táplálása. Ma már számos tudományos közlés áll rendelkezésünkre arról, hogy az élet első 1000 napjának táplálkozási szokásai milyen nagymértékben befolyásolják a gyermek későbbi betegségeinek megjelenését. Szinte hihetetlen, de ez a felnőtt és időskori megbetegedések előfordulására is kihat.

A  következő fontos állomás a csecsemő óhatatlanul is előforduló kisebb, nagyobb fertőzéseinek a leküzdése.

Tapasztalatom, hogy minél ritkábban szorul egy kisgyermek az első években gyógyszerre, antibiotikumra, annál ellenállóbb lesz a későbbi években.

Jól emlékszem egy családra, ahol pályám kezdetén három kamasz gyermeket kezeltem. Megszámolni sem tudom, hány betegség és antibiotikus (akkor még penicillin injekció) kúrán voltak túl, amikor a pácienseimmé váltak. Tehetetlen voltam, olyan gyenge immunrendszerrel rendelkeztek.

Nem volt olyan fertőzés, járvány, aminek ne lettek volna részesei és fennhatóságom alatt is igen gyakran szorultak antibiotikumra. Ez így maradt felnőtt korukra is. Aztán, mintegy 20 év korkülönbséggel megszületett a kistestvérük, Jánoska, aki koraszülött lévén eleve hátránnyal kezdte az életét.

Már akkor is a természetes gyógymódok pártján álltam és az első másfél évem Jánoska orvoslása közben, a szülőkkel vívott csatával telt, annak bizonygatásával, hogy nem kell az első náthánál, köhintésnél, láznál az antibiotikum.

A feltétlen bizalomnak és a gyógyulásoknak köszönhetően sikerült a minimálisra szorítanunk a gyógyszeradásokat és az induláskor igen gyenge ellenálló képességű fiúcskának meg sem kottyant az óvoda, szinte soha nem volt beteg, ő lett a család egészséges, első „nembeteges” tagja.

Azóta, a homeopátiás gyógymód ismeretének a birtokában, még könnyebb a helyzetem, hiszen a kisebb, nagyobb akut betegségek jól és gyorsan gyógyulnak a szerek segítségével, még könnyebb mellőzni az antibiotikumokat.

Megjegyzem, kutatás is van arról, hogy a homeopátiát ismerő és alkalmazó házi gyermekorvosok sokkal kevesebb antibiotikumot írnak fel pácienseiknek, mint azon gyermekgyógyászok, akik ezt a módszert nem ismerik, nem alkalmazzák.

TE IS LEHETSZ DOKTOR MAMI:

A homeopátiás szerek nem csak a betegségek leküzdésében, de azok megelőzésében is kiválóak.

A homeopátiás immunerősítésre legalkalmasabb az úgynevezett alkati kezelés, annak a szernek az adása, mely leginkább illeszkedik a páciens egészéhez (egyéniségéhez, megjelenéséhez, és minden egyéb tulajdonságához). Ennek a szernek az adása óvoda, iskola kezdéskor, járványos időszakban, betegség indulásakor nagymértékben elősegíti a betegségek elleni védekezést. Hogy milyen gyakran és milyen potenciában kell adni az alkati szert, az egyénre szabott.

Egy háziorvosi rendelésen leginkább a jól bevált „kúrákat” szoktam alkalmazni.

Hatékony fegyver a kezemben az echinacea alapanyag, mely elsősorban a bakteriális fertőzésekkel szembeni védekezés nagy szere. A falósejtek működését serkenti. Sokféleképpen alkalmazható, pl. húgyúti fertőzéseknél, gennyesedéseknél, állati méreg által okozott fertőzéseknél, de az őszi hónapokban és télen használhatjuk kúraszerűen. Régóta ismert a növény fitoterápiás immunerősítő hatása, és ettől nem marad el homeopátiás formájának jótékony hatása sem. 

Talán két éve alkalmazom rendszeresen a thymuline alapanyagból készült homeopátiás szert, és a jó tapasztalatok alapján ősztől tavaszig ajánlom a kis pácienseimnek.

A homeopátia egy csodálatos módszer, de mint annyi más, ez sem csodatevő, így megbetegedések a legjobban kezelt gyermekeknél is előfordulnak. Ilyenkor lehet az aktuális betegség tünetekre egyénileg homeopátiás szert adni, melyek gyors gyógyulást eredményeznek.

TE IS LEHETSZ DOKTOR MAMI:

A gyermekek ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben más és más, ahogy minden kis emberke egyéni, mindegyik más.

Nincsenek 100% - os módszerek, de vannak jól bevált, régóta kipróbált szerek és azok kombinációi, melyek használatával nem csak a betegségek megelőzésében és leküzdésében segíthetünk, de megalapozhatjuk az egészséges, jó immunrendszerű serdülő és felnőttkort."

Töltsd le az ingyenes ismeretterjesztő kiskönyvet az immunrendszerről!

Sebő doktornőtől ingyenesen kérdezhetsz az orvos válaszol rovatban vagy találkozz vele személyesen, 2019. október 10-én vagy 17-én Budapesten megrendezésre kerülő Doktor Mami tanfolyamokon.
>>>>További Doktor Mami tanfolyamok helyszíneiért és időpontjaiért kattints az alábbi képre:

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.
Ugrás az oldal tetejére