Jelenlegi hely

Nézz az álarc mögé!

Az álarcaink olyanok, mint az üzlet kirakata, szépet és jót mutatunk magunkról, de hátul a raktárban mást is tartunk. Te milyen maszkot viselsz?

A maszk lényege, hogy elrejti és megváltoztatja az eredeti személyiséget. De mit takar? Sebezhetőséget, félelmet, szomorúságot, más érzelmeket, megfelelési kényszert, belső bizonytalanságot? Sokszor azért hordunk álarcot, hogy leplezzük a gyengeségeinket mások előtt és úgy viselkedjünk, ahogy elvárják tőlünk.

„Ideig-óráig viselhetünk az életben álszakállt és álruhákat, de egy pillanatban lehull rólunk minden jelmez és megmutatkozik a valóság. Egy mozdulat, egy szó, egy cselekedet végül is elárulja igazi jellemünket: az álarcosbál csak alkalmi lehet. S a találkozás egy jellem valódi sajátságaival a legnagyobb emberi élmény, melyben részünk lehet.” (Márai Sándor)

Az álarcaink olyanok, mint az üzlet kirakata, szépet és jót mutatunk magunkról, de hátul a raktárban mást is tartunk. Oda már nem engedünk be akárkit. Pedig aki szeret minket, annak ellenére elfogad, hogy tudja, mi van az álarc mögött. Ritkák azok a találkozások a hétköznapokban, amikor levesszük a maszkot és feltárjuk az igazi valónkat, ehhez a bizalom és az elfogadás légkörére van szükség.

„Meg szoktam én mondani a véleményemet álarc nélkül is, ha valamiről van véleményem - jobb azt megmondani. Aztán ha véleményestül is szeretnek, jó, ha nem szeretnek, hát azt is el kell viselni.” (Szabó Magda)

Téged milyennek ismernek az emberek? Olyannak, amilyen valójában vagy?

A szülői szerepeinkben is változatos álarcokat viselünk, időnként  jó tündérek, máskor gonosz boszorkányok, varázslók, jó és rossz zsaruk, vagy épp (házi)sárkányok vagyunk, néha a bohócsapkát is felvesszük, de a királynői korona is passzol ránk.

Néhány álarc és szerep, amivel az élet álarcosbáljában talán Te is találkoztál:

Melyik ismerős?

- a buzgómócsing: önjelölt SZMK-s, mindenhol jelen van, nyüzsög, problémákat észrevesz, megoldást javasol, intézkedik, képvisel, szervez, megold.

- a maximalista: fizikai fájdalmat okoz neki egy vesszőhiba vagy egy elírt betű a szövegben, kényszert érez, hogy a legjobbnál is jobb eredményt érjen el, nem adja alább a csillagos ötösnél, utálja a kritikát.

- a tökéletes háziasszony (és anya): az otthona ragyog, még a gyerekszobában is rend van, este 3 fogásos vacsorával várja családját, figyel az egészséges táplálkozásra, kiegyensúlyozott, mivel naponta relaxál, saját maga tervezi és készíti a farsangi jelmezeket, utánozhatatlan sütiket süt az iskolai/ovis rendezvényekre, az évszaknak és ünnepnek megfelelően díszíti a lakást, kézműveskedik, délután fejlesztő játékokkal játszik kisgyermekeivel, közben mosolyog.

- a sportlady: képeket posztol magáról fejen állva, jógapozíciókban, nélküle nem rendeznek futóversenyt, fitnesz, kondi, kockahas megvan, tökéletes testét nem rejti véka alá.

- az önmegvalósító: a komfortzónájából kilépve rátalált önmagára, azóta folyamatosan a flow állapotában van, szenvedélye a munkája, mosolygós képet küld a tengerpartról laptoppal a kezében vagy egy elefánt hátáról.

- a megértő: bármikor meghallgat, együttérez és visszatükröz, empatikus és végtelenül türelmes.

- a vajszívű: segítőkész, akire mindig lehet számítani, alapvetően jó lelkű, de mivel nem tud nemet mondani, ezért rendszerint kihasználják.

- a fontoskodó: mások problémáit szívesen megoldja, akkor is, ha nem kérik (a sajátját kevésbé tudja), rendre van jobb ötlete, tanácsot ad, beleszól és beszól, rákérdez, csupa jó szándékból persze.

- az egészségtudatos-környezetvédő: a gyorséttermeket csak hírből ismeri, antioxidánsokban gazdag az étrendje, vegyszermentes gyümölcsöt fogyaszt, termelőtől vásárol, intimkelyhet használ, mosódióval mos, szótárában gyakran szerepel a bio, öko, organikus és natúr.

- a túlvállaló: elfoglalt, hajszolt, folyton rohan, időzavarban van, hosszasan sorolja, hogy hány feladattal kell megbirkóznia egy nap, éjszaka sem áll le.

- a magabiztos: határozott, hatalmas az önbizalma, lehengerlő a stílusa, szereti, ha övé az utolsó szó, az ellentmondást nehezen viseli.

- a szerény:  „bocsánat, hogy élek”, nem szeretne zavarni, háttérben marad, maga elé enged másokat, a nevére már nem is emlékszem…

- a szórakoztató: vicces, mindig vidám és laza, a társaság középpontja, látszólag nincsenek problémái, könnyedén veszi a kanyarokat, a nehéz kérdéseket is elpoénkodja.

- az üzletasszony: racionális döntéseket hoz, tudatosan mérlegel, keményen dolgozik, mindent megtesz a sikerért, érdekeit hatékonyan képviseli, bárhol/bárkivel képes üzletet kötni.

- az intellektuális: magasan iskolázott, kulturális fogyasztása átlagon felüli, frappáns idézetekkel dobálózik, művelt, komoly irodalmat olvas, irtózik a bulvártól, szlenget nem használ, magas röptű gondolatait szívesen megosztja - Te nem olvastad?

- a jól informált: az összes témához kompetens módon hozzászól, előbb értesül a hírekről és pletykákról, amiről kötelességének érzi véleményt formálni és továbbadni

- az önfeláldozó anya: a nap 24 órájában a családjáért él és erről részletesen beszámol, fotókkal illusztrálva.

- a munka-család egyensúly látványos megtestesítője: jelszava: csak szervezés kérdése! Nála első a család, amit csak a karrier előz meg, neki mindenre jut ideje, mert ügyesen megoldja logisztikával (és láthatatlan segítőkkel).

"Légy önmagad! Mindenki más már foglalt.”

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Felülmúlhatatlan. Ha a receptem szerint készíted el, családod imádni fogja.
Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Meginvitálhatlak egy kis nosztalgiatáborozásra?
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Ugrás az oldal tetejére